MİLAT/ ORDU
Ordu Sivil Düşünce Platformu, "Toplumsal Empati Buluşmaları" temalı etkinliğinin ikincisini 14 Mayıs 2013 Salı günü gerçekleştirdi. Daha evvel Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı'ndan Avukat Muhammed Akar'ı ve yine Diyarbakırlı olan ve lise eğitimini Ordu'da alan akademisyen-RTÜK Üyesi Dr. Hamit Ersoy'u ağırlayıp Ordulular ile buluşturan platform bu sefer yazar Orhan Miroğlu'nu davet etti.
"PKK şiddet örgütü"Özel çağrı ile bir araya gelmiş ve Ordu'da hizmet veren farklı STK temsilcileri, kanaat önderleri ve yine değişik siyasal geleneklerden gelen seçkin bir topluluğa konuşan Miroğlu, alışagelinen Kürt entelektüellerin söylemlerinin dışında bir sunuş yaptı. Özellikle PKK ve şiddet ilişkisi, liberal aydınların bu şiddet karşısında suskun kalışı, PKK'yı bu anlamda eleştirmemelerini masaya yatıran Miroğlu kendisinin Taraf gazetesinden ayrılma sürecini de bu çerçevede ele aldı.
"Reyhanlı'yı çözüm sürecini istemeyenler yaptı"Bölge halkının artık PKK şiddetinden yorulduğunu ve bu şiddet karşısında tepkiler vermeye başladığını belirterek, zaten miadını doldurmuş bir örgüt ile karşı karşıya olduğumuzu söyledi. PKK'nın Türkiye dışına çekilme sürecini de anlatan Miroğlu, özellikle Ortadoğu'daki yeni gelişmelerin bunu etkilediğini belirtti. Reyhanlı'daki saldırının bu çekilme ile ilgisinin bulunduğunu, PKK'nın tercihini artık Türkiye'den yana yaparak konsept değiştirmesinin bazı derin yapılarca istenmediğini, bu derin yapılanmaların ülkede bir mezhep savaşını kışkırtmaya çalıştığını açıkladı.
"Bin yıllık geçmişimiz var"Geçmiş yıllardaki bütün zorlamalara, provokasyonlara rağmen Türkler ile Kürtlerin bin yıllık geçmişin uzantısı ile artık akraba olmasının, Diyarbakır'da ve Ordu'da etnik temelli bir ayrışmanın yaşanmamasının sebebini teşkil ettiğini söyleyen Miroğlu, gerek Kuzey Irak'ta, gerekse Türkiye'deki hiçbir Kürt'ün tercihinin Türkiye'den ayrı bir yapılanma olamayacağını, Kürtlerin tercihinin her zaman Türklerden yana olduğunu, hatta birileri ayrı bir Kürdistan düşünse bile buna ilk önce Kürt halkının karşı çıkacağının sosyolojik ve tarihsel sebeplerini aktardı.