Biz yapamadık AB YAPACAK

İslam ülkeleri yıllardır bir türlü birleşip İslam Birliği kuramadı. Ancak, AB, IŞİD'e karşı Türkiye ve İran'ın da dahil olduğu bir destek grubu kurmaya hazırlanıyor. Brüksel'de Irak için acil toplanan AB dışişleri bakanları toplantısında bölgedeki diğer ülkelerle birlikte Irak için bir tür destek grubunun nasıl oluşturulabileceği ele alındı. Böyle bir grupta Türkiye, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri, Ürdün, Lübnan ve İran'ın adı geçiyor.

AB Bakanları'nın IŞİD'in saldırıları sonucu yaşadıkları bölgelerden kaçmak zorunda kalan binlerce Iraklı ve Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri görüşmek bir araya geldikleri AB Dışişleri Bakanları toplantısı Brüksel'de başladı. 28 AB üyesi ülkenin bakanlarını bir araya getiren toplantıda tarafların IŞİD'den kaçan Iraklılara yardım ve bölgedeki Kürt azınlığa silah yardımı gibi konuları ele alacağı açıklandı. Toplantıda Ukrayna'nın doğusunda yaşanan son gelişmeler, Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği insani yardım malzemeleri ve Gazze'de son durum da ele alınacak. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Abadi'ye hükümet kurma görevinin verilmesinden son derece memnun olduklarını belirterek Irak'ta bundan sonra siyasi istikrar görmek istediklerini ifade etti. IŞİD'in Irak'taki ilerleyişinin de gündemde olduğunu kaydeden Ashton, IŞİD'i geri püskürtülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.

AB bölge ülkelerinden destek istiyor

Bu arada, Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi, Avrupa Birliği, IŞİD'in bir terör örgütü olma boyutunu aşıp çok daha karmaşık bir yapıya dönüşmesinden endişe ediyor. Avrupa Birliği her şeyden önce IŞİD'e karşı verilen mücadeleye bölge ülkelerinin de tam destek vermesini sağlama niyetinde.

Bu çerçevede de bir çeşit "destek grubu" oluşturma fikri üzerinde çalışılıyor. Avrupa Birliği bu tür bir grupta İran, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini görmek istiyor.