Evde bitki bakmak isteyenlerin en çok merak ettiği konu bitki bakımı için pratik bilgiler nelerdir? sorusudur.
Birçok kişi evinde bitki beslemek istese de buna cesaret edemez. Bunun temel nedenlerinden biri bitki bakımına dair yeterli donanıma sahip olmadığını düşünmekten geçer. Oysa evde bitki bakmak sanıldığı kadar zor ve zahmetli bir durum değildir. Evinde bitkisi bulunan herkes bu işin uzmanı değildir aslında. Yalnızca bitkilerin hayatta kalmasını sağlayan birkaç püf nokta ile evi çiçek bahçesine dönüştürmek mümkün. Evde bitki bakmanın pratik yolları var mıdır? Evde bitki bakmak zor mu? Saksı çiçekleri isimleri ve bakımı hakkında nasıl bilgi sahibi olurum? gibi sorular neredeyse evine bitki almak isteyen herkes tarafından merak konusu haline geliyor. Henüz eve bitki almaya cesaret edemeyenlerden misiniz? Gelin birlikte bitki bakımına dair püf noktalara göz atalım.
BİTKİ BAKIMI NASIL YAPILIR?Öncelikle bilinmesi gereken soruların başında bitki bakımı nasıl yapılır? sorusu gelir. Her bitki aynı koku ve rengi taşımadığı gibi bakımı da değişkenlik gösterir. Bu yüzden ilk adım sahip olduğunuz bitkiyi tanımaktan geçer. Almak istediğiniz bitkiye karar verdikten sonra onun özelliklerini araştırın. Ancak her bitki türünün ortak bir özelliği vardır, bulunduğu ortamı sevmesi. Bu çok basit bir durum gibi görün ancak bitki bakımında temel husus budur. İstediğiniz kadar bakım yapın, istediğiniz kadar besin verin, bitkiniz bulunduğu yerden memnun değil ise onu canlı tutmak sandığınızdan daha zor olur. Bu yüzden almış olduğunuz bitkiyi konumlandırdığınız alanda mutlaka gözlemleyin. Yerini seven bir çiçeğin sunacağı görsel şölen izlenmeye değer olacaktır. En güzel şekilde ışık alan bir ortama yerleştirilen çiçek için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus bitkinin toprağıdır. Yanlış toprağa ekilen bir bitkinin de size renk renk çiçek vermesini beklemeyin. Öncelikle seçtiğiniz toprağın hangi bitkiye uyum sağladığına dikkat edin. Doğru toprağı seçtikten sonra ise toprağın nem oranını dengede tutmaya özen gösterin. Yalnız nemli tutmak için çiçeği daima sulamaktan da kaçınmayı ihmal etmeyin. Bu yüzden sulamak istediğiniz iç mekan bitkisinin toprağını önce parmağınızla yoklayın. 2 ya da 3 santim derinliğe kadar parmağınızı toprağa daldırın. Toprağın üst yüzeyi kuru gibi görünse de alt kısımlar yeterli oranda neme sahip olabilir.
BAHAR AYLARINDA SAKSI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?Bahar aylarında saksı değişimi nasıl yapılır? sorusu için bazı noktalara dikkat etmekte fayda var. Öncelikle değiştirmek istediğiniz bitkinin yeni saksının diğer saksıdan daha büyük olması gerekir. Bunun nedeni köklerin daha geniş alana yayılmasını ve bitkinin yeni kökler vererek daha fazla gelişmesini sağlamaktır. Bitkiyi farklı bir saksıya aktarmaya başlarken öncelikle bitkiyi iyice sulayın. Ardından yeni saksıya az miktarda gübreli toprak yayın. Bitkiyi saksıya aldıktan sonra yavaş ve dikkatli bir şekilde yeni toprak ekleyin. Ancak bu işlem sırasında köklerin zarar görmemesine özen gösterin. Bitki için yeterli toprağı saksıya doldurduktan sonra çok az sulayın.