Türkiye Demir yolu üzerinden Avrupa'ya bağlanacak

Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Departmanı Türkiye Ofisi tarafından gerçekleştirilen "Birleşik Krallık-Türkiye Demiryolu Forumu" etkinliğinin ikincisi Ankara'da düzenlendi.

Ankara Sheraton Otel'deki foruma, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Aziz Aksu, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Birleşik Krallık Başbakan Özel Ticaret Temsilcisi Lord John Hutton, Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris ve sektör temsilcileri katıldı.

Demir yolu taşımacılık oranı yüzde 22’ye çıkarılacak

Etkinliğin açılışında konuşan Aksu, "Demir yollarında bakanlığımızın başlattığı reform hareketiyle bugün yüzde 4 olan demir yolu taşımacılık oranının 2029 yılında yüzde 11'e, 2053'te yüzde 22'ye yükselmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Yurt dışı demir yolu yük taşımacılığını da 10 kat arttırmayı hedeflediklerini anlatan Aksu, altyapıyı geliştiren yatırımların bölgede önemli hareketliliğe vesile olduğunu söyledi.

Hutton’dan Türkiye'nin ulaştırma sektörünün büyüme potansiyeline vurgu

Kalkınma Yolu Projesi'ne de değinen Aksu, "Kalkınma yolu olarak adlandırılan proje ile Güney Asya'yı Basra Körfezi'ni, Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacağız." dedi.

Büyükelçi Morris, İzmir-Aydın arasında bir İngiliz şirketi tarafından inşa edilen ilk demir yolu hattının, iki ulus arasındaki dostluğun kalıcı olmasında çok önemli rol oynadığını belirterek, bugün demir yollarında ortaklığın devam ettiğini söyledi. Ankara-İzmir arasındaki hızlı tren hattının yapımına destek verdiklerini anımsatan Morris, söz konusu projenin daha yeşil ve sürdürülebilir gelecek için yapılan ortaklığın kanıtı olduğunu vurguladı.

Lord Hutton da iki ülke arasındaki öncelikli sektörlerden birisinin demir yolları olduğuna işaret ederek, sadece ekonomik nedenlerle değil aynı zamanda iklim değişikliği açısından da sektörün önemine dikkati çekti.

Hızlı trenlerin çalışacağı demir yolu hatlarının, Türkiye'nin 2053 sıfır emisyon hedefinin yansıması olduğunu kaydeden Hutton, Türkiye'nin ulaştırma sektörünün büyüme potansiyeline vurgu yaptı.

Demir yolu ulaşımının tarihi nereye dayanıyor?

Arkeologlar Mısır'daki bir piramitin yakınında M.Ö. 2600 yıllarında yapıldığı sanılan bronz ray kalıntılarını gün ışığına çıkarmışlardır. Piramidin yapımında kullanılan taşların ocaklardan taşınmasında bu raylardan yararlanıldığı sanılmaktadır. Mısır'da kullanılan ray örneğinden, lokomotif yapımının gerçekleşmesine dek binlerce yılın geçmesi gerekmiştir. Bu süre içinde raylar, özellikle maden ocaklarında, hayvanların ya da insanların ağır maddelerle yüklü araçları daha kolay çekmelerini sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Bu raylar genellikle tahtadan kimi zaman da rayın dayanıklılığını arttırmak amacıyla metallerle kaplanarak yapılmaktaydı. İlk demir ray 1738 yılında İngiltere'de, Cumberland'daki bir maden ocağında kullanılmıştır. Demiryollarındaki asıl gelişim ise buhar makinelerinin gelişmesi ile olmuştur. 1804 yılında Richard Trevithick ilk lokomotifi inşa ederek 24 Şubat günü Galler'deki bir kalay madeninde kullanmıştır. 27 Eylül 1825'te ise kamu hizmetine giren demiryolları ve lokomotifler yolcu ve yük taşımaya başlamasıyla sanayi devrimini de başlatmış sayılır.

İlk elektrikli yol ise 1879 yılında Berlin'de deneysel olarak inşa edilmiş ve bu tarihten sonra özellikle şehir içi tramvay taşımacılığında elektrikli hatlar kullanılmaya başlanmıştır.