Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Türkiye ve BM'nin aracılığı ile 2022'de İstanbul'da imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması pazartesi günü itibariyle sona erdi. Başladığı günden bu yana 3 kez uzatılan anlaşma Rusya tarafından tek taraflı olarak bitirildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada "Verilen sözler tutulmadı. Tahıl Koridoru Anlaşması bugünden itibaren yürürlükte olmayacak. Rusya'nın şartları kabul edilirse anlaşmaya dönülecek" dedi.
Küresel gıda kriziRusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını sona erdirmesiyle birlikte küresel gıda krizi riski ortaya çıktı. Dünyanın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna'dan çıkan tahılların dünya pazarına ulaştırılamaması büyük bir gıda krizini kapıya getirdi. Ukrayna'da üretilen tahılların özellikle Afrika başta olmak üzere diğer ülkelere ulaştırılamaması dünyada büyük bir gıda krizine neden olabileceği belirtiliyor.
Dünyayı tedirgin eden kararTürkiye tahıl koridoru anlaşmasının devam ettirilmesi için diplomasi trafiği yürütürken, dünyayı tedirgin eden bir haber de Hindistan'dan geldi. Küresel pirinç ticaretinin yüzde 40'ını kontrol eden Hindistan'ın birçok pirinç çeşidinin ihracatına yasak getirmeye hazırlandığı belirtildi. Hindistan'ın iç tüketimi garanti altına alarak ülke içi enflasyonu engellemek için hazırlandığı iddia edilen ihracat yasağının tahıl koridoru kriziyle birlikte global bir gıda krizini tetikleyebileceği belirtiliyor.
Son dönemde dünya piyasalarındaki fiyatı yüzde 60'a varan artışlarla satılan pirinçte yeni bir girişimin özellikle gıdaya ulaşmakta zorluk çeken Afrika başta olmak üzere birçok ülke açısında büyük sorun teşkil edebileceği değerlendiriliyor.
BAKAN FİDAN'DAN TAHIL KORİDORU TRAFİĞİ
Kaynak: Haber7