Bir Afrika ülkesinde daha darbe! Yönetim ele geçirildi

Nijer'de silahlı çete tarafından gerçekleşen darbenin ardından bir Orta Afrika ülkesinde daha darbe girişimi gerçekleştirildi. Gabon'da bir grup askeri yetkili yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu. Gabon'un başkenti Librevil'de çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Sömürgeci devletlere karşı başlatılan ayaklanmalarla birlikte Afrika ülkelerinde iç karışıklıklar artmaya başladı. Gabon'da bir grup asker yönetime el koyduğunu duyururken ülkenin başkentinde çatışma sesleri yükseldi.

Yönetime el koydular

Gabon 24 adlı televizyon kanalına çıkan askerler, kendilerinin, ülkedeki tüm güvenlik ve savunma güçlerini temsil ettiğini öne sürdü.

Sınırlar kapatıldı

Seçim sonuçlarının iptal edildiğini belirten askerler, tüm sınırların bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını ve devlet kurumlarının feshedildiğini ifade etti.

Hükümetten açıklama yok

OPEC üyesi ülkenin hükümetinden henüz bir açıklama gelmedi.

2019 yılındaki darbe girişimi engellenmişti

Gabon'da 7 Ocak 2019 günü bir darbe girişimi daha yapılmış darbe bildirisini okuyan askerler yakalanarak tutuklanmıştı.

Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Guy-Bertran Mapangou, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ulusal Radyo'yu işgal ederek bildiri okuyan isyancı askerlerin Gabon Ulusal Jandarma Müdahale Birimi (GIGN) tarafından yakalandığını belirtmişti. Durumun kontrol altına alındığını ifade eden Mapangou, birkaç saat içinde her şeyin eskisi gibi olacağını söylemişti.

Gabon nerede?

Gabon, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin batı bölümünde sınırı ise Gine Körfezi'ni de içine alacak şekilde Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde yer alan ülkenin başkenti ise Libreville'dir.

Siyasi durum

Gabon Cumhuriyeti anayasa ile yönetilen bir cumhuriyettir. Günümüzde yürürlükte olan anayasa 28 Mart 1991 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe konmuştur. Ülke çok partili bir siyasi sisteme sahip olup başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Ülkenin devlet başkanı yedi yıllık bir süre için seçilmektedir. 2003 yılında yapılan yasa değişikliği ile devlet başkanlığı makamına sınırsız sayıda aday olunabilmektedir. Hükûmetin başında yer alan başbakan, devlet başkanı tarafından atanmaktadır.

Gabon parlamentosu iki kanattan oluşmakta olup bunlar ulusal meclis ve senato konumundadır. Ulusal mecliste bulunan 120 sandalyenin üyeleri beş yıllık süre için seçilirken, 91 üyesi bulunan senatonun üyeleri altı yıllık süre için seçilmektedir.