Bingöl Üniversitesi'nde jüri üyelerinin titiz çalışmaları sonucu iki farklı bölgede yetiştirilen 7 farklı domates çeşidi arasından seçilen ve Zazaca'da "guldar" olarak bilinen domates, 2020 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret başvurusu yapıldı.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilen detaylı incelemelerin ardından, guldar domatesine coğrafi işaret tescil belgesi verildi.
Bu tescille birlikte, kentte coğrafi olarak işaretlenen ürün sayısı 5'e ulaştı.
Bingöl valisi çiftçilerle bir araya geldiVali Ahmet Hamdi Usta, Akdurmuş köyünde gerçekleşen domates üretimini yerinde inceleyerek çiftçilerle bir araya geldi ve üretim süreci hakkında bilgi edindi.
Vali Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, coğrafi işaret tescil sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, "Çobantaşı kavurması, Yedisu horoz kuru fasulyesi, Sivan dut pekmezi ve Bingöl balı gibi ürünlerin ardından guldar domatesi de tescillendi. Bu tescilin bölgemize ve üreticilere hayırlı olmasını diliyorum ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır da, Bakanlık talimatları doğrultusunda yöreye özgü lezzetlerin keşfedilmesi için çalıştıklarını belirterek, "1500 metrenin üzerinde yetiştirilen guldar domatesi, az damarlanma oranı ve yüksek çekirdek oranı ile oldukça lezzetli bir ürün." ifadelerini kullandı."
Coğrafi işaret tescil belgesi