Bilişim Vadisi, Azerbaycan'dan sonra yurt dışında büyümeye devam edecek

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu, Azerbaycan'da açtıkları Bilişim Vadisi ile uluslararası alana açıldıklarını belirterek, "Belki önümüzdeki dönem Balkanlar'ı bir sonraki dönemde de MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde oluşturduğumuz fırsatlarla koridorun bütünleyici unsurunu, yani milli teknoloji hamlesi ruhunu paylaşmış olacağız." dedi.

Bilişim Vadisi İzmir'in Kocaeli'deki açılıştan sonra en önemlisi olduğunu kaydeden İbrahimcioğlu, "Çünkü iki sanayi şehrimizi bir araya getirmiş ve buluşturmuş oluyoruz. Burada oluşacak sinerjiyi de mega teknoloji koridorumuzla beraber başka alanlara aktarmayı ve diğer taraftan da kapasitemizi artırmayı hedefliyor ve bunu yapabileceğimize inanıyoruz." dedi.

İbrahimcioğlu, İstanbul ve İzmir'in dışında Bakü'de de bilişim vadisi açılmasıyla ilgili şunları kaydetti:

"Yerel alanda güçlü olmak lazım. Yerel kaynaklarımızı bir motivasyonla bir araya getirip daha güçlü bir ekosistem inşası önemliydi. Fakat ekosistemin en önemli unsurlarından bir tanesi de uluslararasılaşma yani globale açılmak gerekiyordu. Bu anlamda biz daha önceden hem Uzak Asya'da hem de Uzak Batı'da bağlantılarımızı Singapur'dan Amerika'ya kadar kurmuştuk. Fakat buradaki bağlantılarımız bir network etkisi üzerineydi. Şimdi ise Bakü'yle beraber fiziksel olarak da Azerbaycan Teknik Üniversitesi içerisinde teknoloji girişimciliğini geliştirebileceğimiz, var olan bilgi birikimimizi paylaşabileceğimiz bir yapıyı da oraya kurmuş oluyoruz. Ama bunun devamı gelecek. Belki önümüzdeki dönem Balkanlar'ı bir sonraki dönemde de MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki oluşturduğumuz fırsatlarla koridorun bütünleyici unsurunu, yani milli teknoloji hamlesi ruhunu paylaşmış olacağız."

Bilişim Vadileri ile dijital ağlar oluşturduklarını kaydeden İbrahimcioğlu, "Bu dijital ağlarla birbirine bütünleşmiş girişimciler belli unsurlarda kapasitelerini artırmış olacaklar. Bunlar bilimsel araştırma, teknoloji transferi, ürünleştirme, ticarileştirme ve yatırım. Yatırım kapasitelerimizi artırmış olacağız. Yine bu aynı hususlarda potansiyelimizi paylaşacağımız bir yapı bu." diye konuştu.

İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi'nin mobilite ve oyun alanında çok ciddi atılımlar yaptığını belirterek, "Türkiye'nin ilk yerli, milli elektrikli aracının AR-GE'si Bilişim Valisi'nde yapılıyor. Etrafında 120 mobilite şirketiyle bu çalışmalara önayak oluyor. 20 bin kişi bizzat Bilişim Vadisi'nin DIGIAGE kamplarında, hızlandırma programlarında, oyun geliştirme kamplarında 200 oyun geliştirmiş, 70 yeni şirket kurmuşlar ve ciddi manada yatırım alıp para kazanıyorlar. İşte bu bilgi birikimlerini de diğer taraflara dağıtabileceğimiz bir yapı." dedi.