Bilirkişilerin rapor oyunu

İstanbul Eyüpsultan'daki Finanskent konutlarındaki 9 dairedeki usulsüzlük iddiasıyla açılan ceza davasına atanan bilirkişinin, sanık ile görüşme yaptığı ortaya çıktı. Bilirkişi hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açıldı. Hukukçular, bilirkişilerin sıkı bir denetime tabi tutulmasını istiyor.

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde bulunan Finanskent Yapı konutlarındaki 9 dairenin Finanskent Yapı Kooperatifi Başkanı C.S. tarafından usulsüz bir şekilde üzerine geçirildiği iddiasıyla, bazı kooperatif üyeleri 2010 yılında konuyu yargıya taşıdı. 2018 yılında İstanbul cumhuriyet başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Finanskent Kooperatifi Başkanı C.S.’nin yanı sıra kooperatif üyeleri M.O.T., Ş.Y., O.K.ı ve C.E. hakkında görevi kötüye kullanma suçundan kamu davası açıldı.

YANLI RAPOR HAZIRLAMIŞLAR

İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4. duruşmasında, dosyaya Satılmış B., K.S.A. ve K.Ö.’den oluşan üç kişilik bilirkişi heyeti atandı. Bilirkişinin hazırladığı rapor, 2020’de mahkemeye sunuldu. Bilirkişi raporunda yazılan, “Dava mahkeme tarafından ret edilmiş ancak Yargıtay bu kararı bozmuştur. Finanskent Kooperatifinin keşif talebi ile dosya bilirkişiye gönderilmiş olup, tamamen kağıt üzerinde yapılan eksik bilirkişi incelemesine ‘itirazlarımız’ sunulmuştur” ifadeleri üzerine mağdurlar, bilirkişiler hakkında cumhuriyet başsavcılığına şikayette bulundu, savcılık ceza davası açtı.

TELEFON KAYITLARI ÇIKTI

Bilirkişiler S.B., K.S. A., K.Ö. hakkında 2021 tarihinde hazırlanan iddianame İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Bilirkişi S.B.’nin, rapor hazırladığı dosyanın sanığı, Kooperatif Başkanı C.S. ile irtibata geçerek birden fazla kez telefon görüşmesi yaptığı BTK raporlarında ortaya çıktı. Dava 7 Eylül 2022 tarihine ertelendi.

ORTADA SUİSTİMAL VAR

Bilirkişilerin önceki rapora itiraz edemeyeceğini belirten mağdurların avukatı Dr. Ahmet T. Keşli, “Bilirkişi rapora itiraz edemez. Bilirkişilerin yazdıkları rapor çok yanlıştı, raporun karşı taraf ile görüşülerek hazırlandığını düşündürecek ifadeler içeriyordu. Kooperatif yöneticileri 9 daireyi hukuka aykırı şekilde kendi uhdesine geçiriyor. Bu konuda kesinleşmiş mahkeme kararı var. Bu konutlar nedeniyle kooperatif üyelerinin uğradığı zarar en az 50 milyon lira kadar. Adaletin adliyede tecelli etmesi gerektiğine inanıyorum. Gelinen aşamada yargılama devam etmekte olup kooperatif yöneticisi ve denetçisi sanıklar hakkında teşekkül halinde suç işlemek, yargı görevi yapanı etkilemek, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak gibi suçlarından şikâyette bulunmaktayız” dedi.

Bilirkişi S.B., “Bize verilen görev ne ise onu yaptık. Kasti olarak bir rapor yazmadık. Beni her iki tarafta aradı. Arama kaydını sildiğim için bunu kanıtlayamadım. Ben yanlı rapor iddiasına katılmıyorum. 2002’den beri yargı camiasının içindeyim. Cüzdanım boş, vicdanım hoş” şeklinde konuştu. Sanık C.S. da iddiaların safsatadan ibaret olduğunu ileri sürerek, konuşmak istemediğini açıkladı.