Haber: Fırat İpek / DİYARBAKIR
Eksim Holding çatısı altında faaliyet gösteren Dicle Elektrik; Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt illerinde yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Diyarbakır’da basın mensuplarına hitap eden Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, bölgede açılan su kuyularından yüksek elektrik enerjisi harcanarak su çekildiğini ve bu metotla yapılan sulamanın coğrafyaya da zarar verdiğinin altını çizerek, “Tarım alanlarındaki bilinçsiz ve aşırı su kullanımı kaynakları kurutuyor. Bundan 10 yıl önce 100-150 metreden su çeken çiftçiler, artık 600-700 metre derine inmek zorunda kaldı. Yeraltı sularının hızla azalışı, coğrafi yapıyı da değiştiriyor. Son olarak Harran Ovası'nda aşırı sulamayla 15 metre derinliğinde dev obruklar oluşmaya başladı. Bu durum çiftçilerimizi ve hepimizi tedirgin ediyor. Kaynaklar tükenirken ortaya çıkan yüksek enerji maliyetleri çiftçilerimizin üzerine ekstra yük bindiriyor” dedi.
Geleneksel tarımdan uzaklaşmalıyızTarımda ürün desenin değişmesi ve çiftçilerin salma sulama gibi geleneksek tarım modellerinden vazgeçmesi gerektiğine değinerek, pivot, damlama, yağmurlama gibi verimli sulama yöntemlerinin önemine dikkat çeken Arvas, “Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bu yıl sulama kanalları işletmeye açılırsa, 149 bin hektar alan yeraltı suyu kullanılmadan sulanabilecek ve 1,5 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanarak ekonomiye 5,2 milyar TL katkı yapılabilecek” ifadelerini kullandı.
Elektrik tüketimi düşürülmeliHizmet bölgelerinde 130 bin dolayında çiftçi bulunurken bunun 51 bininin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı sulu tarım yaptığını belirten Arvas, “Asıl elektrik tüketen tarımsal sulama abone sayısı ise 32 bin civarında. Bu abonelerin yaklaşık 2 bin 700'ü büyük ölçekli tarımsal sulama yapıyor ve yoğun elektrik tüketiyor. Kullandıkları trafolar 200 aboneye yakın bir mahalleyi besleyecek kadar elektrik harcıyor. Atatürk Barajı'nın ürettiği enerjinin 2 katından fazlası hizmet bölgemizdeki tarım alanlarında tüketiliyor” şeklinde konuştu.
Yarınlara yatırım yapıyoruz2024 yılında toplam 8,1 milyar TL’lik yatırım kapasitesine ulaştıklarını ve 2025 yılı için de 8 milyar TL bütçeli yeni projeleri devreye almaya hazırlandıklarını kaydeden Arvas, “Yatırımlarımızla hizmet bölgemizi aydınlatmanın ötesine geçiyoruz. Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik kapasitesine, sürdürülebilir kalkınmasına ve insanlarımızın yarınlarına yatırım yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
2025’te 418 proje hayata geçirilecekDicle Elektrik, 2025 yılında toplam 8 milyar TL’lik yatırım bütçesiyle bölge genelinde 418 proje hayata geçirmeyi planlıyor. Bu kapsamda, Şanlıurfa’da 90 proje için 3,64 milyar TL, Diyarbakır’da 82 proje için 1,18 milyar TL, Batman’da 63 proje için 660,6 milyon TL, Mardin’de 80 proje için 592 milyon TL, Şırnak’ta 26 proje için 573 milyon TL ve Siirt’te 68 proje için 362,6 milyon TL yatırım hedefleniyor. Merkezde yürütülen 9 proje için de 942,7 milyon TL bütçe ayrıldı. Yatırımlar kapsamında; şehir şebekesi dönüşüm projeleri, kırsal alan dönüşüm çalışmaları, yeni şebeke inşaları ve altyapı güçlendirme çalışmalarının ön planda yer alması hedefleniyor.