Haber: Yunus Akseki
55 Cancri e olarak bilinen süper Dünya, Güneş sistemimizin dışında bulunan birkaç kayalık gezegen arasında yer alıyor ve önemli bir atmosfere sahip. Atmosferi, karbondioksit ve karbon monoksitten oluşan bir örtüyle sarılmış durumda, ancak kesin miktarlar belirsizliğini koruyor. Dünya'nın atmosferi ise nitrojen, oksijen, argon ve diğer gazların bir karışımından oluşuyor.
Kansas Üniversitesi'nde gökbilimci olarak çalışan Ian Crossfield, "Bu, muhtemelen bu gezegenin bir atmosfere sahip olduğuna dair şimdiye kadar en sağlam kanıt" diyor.
Süper DünyaSüper Dünya terimi, bir gezegenin boyutunu ifade ederken, 55 Cancri e ise Dünya'dan daha büyük ancak Neptün'den daha küçük bir gezegen olarak nitelendiriliyor.
Sıcaklık 2 bin 300 santigrat dereceGezegendeki sıcaklıklar 2 bin 300 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor, bu da yaşama uygun bir ortam sağlama ihtimalini düşürüyor. Ancak bilim insanları, kalın atmosfere sahip olmasıyla birlikte bu keşfin, daha misafirperver olabilecek başka kayalık gezegenlerin var olabileceğine dair umut verici bir işaret olduğunu belirtiyor.
41 ışık yılı uzaklıktaki bu ötegezegen, Dünya'dan sekiz kat daha ağır ve yüzeyi magma okyanuslarıyla kaplı. Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı.
Kaynak: PBS News Hour