Beyinle Kontrol Etme Devri Başlıyor

Gazi Üniversitesi Profesörlerinden Prof. Dr. İnan Güler geliştirdikleri proje sayesinde vücudumuzu kullanmadan elektronik olan herşeyi beyin gücüyle yönetebileceğimizi söyledi.

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ABD Başkanı Prof. Dr. İnan GÜLER geliştirdikleri proje sayesinde artık elektronik aletlerin beynimiz ile kontrol edilebileceğini söyledi. Prof. Dr. İnan GÜLER en çok engellilerin bu konuda çok rahatlayacağını belirterek: "Artık engelliler için iş yapmak zorluk olmaktan çıkacak.Nörolojik hastalıklar olsun başka hastalıklar olsun bazı kişilerin Vücudu işlev görmemektedir. Bu gibi hastalar için tek iletişim kanalı ise düşünceleridir. Konuşma, hareket etme ve diğer kaslarını kontrol etme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin, doğrudan düşüncelerinin belirlenmesi yoluyla, kurduğumuz bu sistem ile artık insanların hayatını kolaylaştıracak." dedi.

Her Cihaz Kontrol Edilebilecek

Beyinin elektriksel aktivitelerini çözümlediklerini söyleyen Prof.Dr. İnan GÜLER: "Geliştirdiğimiz bu sistem sayesindeinsanlar istedikleri cihazı kendi beyinlerini kullanarak yerinden kalkmadan kontrol edebilirler. Örneğin bu sistemle kişinin kendisi doğrudan düşünme ve odaklanma yeteneğini kullanarak bilgisayarını açarak bilgisayarlarında kayıtlı filmleri izleyebilir, istediğinde filmini değiştirebilir ve ses kontrollerini yapabilir, uyumak istediğinde ışığı kapatabilir, klimasını çalıştırabilir. İleriki bir zamanda kişi arabasını bile beyniyle kullanabilir." dedi.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Prof. Dr. GÜLER kafaya takılan kask yardımı ile cihazların kontrolünün sağlandığını sözlerine ekleyerek şunları söyledi: "Bu sistem ile kullanıcıların başlarına giydikleri bir kep ile beyin elektriksel aktiviteleri EEG cihazı dediğimiz bir sistem kullanılarak kaydedilmektedir. Kullanıcının kontrol edebileceği çeşitli komutlar ekranda yanıp sönerken kişiden seçmek istediği komuta odaklanarak o uyarıyı ekranda her gördüğünde içinden sayması istenir. O kişi seçmek istediği komutu ekranda her gördüğünde, beynin istemsiz olarak ürettiği potansiyeller ile çeşitli sinyal işleme yöntemleri kullanılarak kullanıcının bu komutlardan hangisini seçmek istediği belirlenmektedir. Seçilen komut donanımsal bir birim aracılığıyla kontrol edilmek istenen cihaza aktarılabilir."