Beyaz Masa’ya günde 490 şikâyet geliyor

İstanbul’da geçen yıl ALO 153 Beyaz Masa’ya taksicilerle ilgili 179 bin şikâyet başvurusu yapıldı. Şikâyet konusunda ilk sırada ise taksicilerin ‘yolcu seçme’, ‘ters cevaplar verme’ ve ‘para üstü vermeme’ var...

İstanbul'da taksicilerle ilgili şikayetler Alo 153 Beyaz Masa ekiplerine yapılıyor.

Geçtiğimiz yıl taksicilerle ilgili giden şikayet sayısı 179 bin.

GÜNDE 490 ŞİKAYET Günde ortalama 490 taksi şikayeti ekiplere iletiliyor.

EN ÇOK KISA MESAFE ŞİKAYETİ Bu şikayetlerin ilk sırasında ise kısa mesafe var.

Bunun yanı sıra; gelen şikayetlerde ters cevap verme, para üstü vermeme, trafikte kurallara uymama gibi şikayetler var.

‘İş galericilerin elinde’

Kayaşehir’de korsan taksicilik yapan bir başka kişi ise şunları anlattı: “Tavır olarak kısa mesafede arabaya insan almıyorlar. Geçen gün Sefaköy’de yağmurlu bir havada yaşlı kadını taksiye almadılar. Taksici, ‘Ben oraya girmem, trafik var’ dedi. Kadına araç gönderdik ve evine yolladık. Şimdi ulaşım için bizi kullanıyor. İnternet ve eş dostla bize ulaşabiliyorlar. Kısa mesafe fark etmiyor, herkesi taşıyoruz. Taksici, arabanın anahtarını aldığı zaman mal sahibine 300-350 TL borçlu başlıyor. Adam o yevmiyeyi çıkartmak zorunda. Yevmiyeyi çıkarmayınca yol uzatıyor. Keşke yasal olsa da aylık 2 bin TL ödeyerek biz de bu işi yapsak. Hem artık iş oto galericilerin elinde.”

İnternette verdiği ilanda büyük bir korsan filosuna sahip korsan taksi şirketi yetkilisi ise şunları söyledi: “Vatandaşların bizi tercih etmesinin sebebi hem ucuz hem de samimiyet. Müşterilerle sıkıntı yaşadığımızda yedek masamız var. Sizin tabirinizle beyaz masa. Kısa mesafelerde 5 TL fazlaya götürüyoruz, ama yolda bırakmıyoruz. Biz korsan değil, özel şoförlü araç hizmeti sunuyoruz.”

‘Dört taksiciden biri sopa ya da bıçak taşıyor’

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğretim üyesi Mehmet Başcıllar’ın geçen ağustosta yaptığı araştırmada taksicilerin kendini güvende hissetmediği ortaya çıkmıştı. İstanbul’da 20 taksi durağında 146 taksi şoförüyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, taksilerin ortalama çalışma saatleri ise 11 saat 20 dakika olarak belirlendi. Araştırmada her 2 taksiciden 1’inin günlük yaşantılarında veya çalışırken en az bir defa küfürlü veya hakaret içeren sözcükler kullandığı ifade edildi. Her 4 taksi şoföründen 1’inin yanında bıçak, sopa gibi kesici, delici araç taşıdığı aktarıldı.