BESLE TERÖRÜ, DOLDUR KASAYI

ABD'nin başını çektiği silah ticareti, yine ABD'nin başını çektiği savaş ve bunalım ortamında hararetlendi. Soğuk savaş sonrası en yüksek düzeye ulaşan silah ticareti, başta Atlantik-Pasifik hattındaki gerginlik olmak üzere yine aslan payına sahip batılı devletlerin oluşturduğu kargaşa ve savaş ortamından besleniyor.

ABD'nin başını çektiği silah ticareti, yine ABD'nin başını çektiği savaş ve bunalım ortamında hararetlendi. Soğuk savaş sonrası en yüksek düzeye ulaşan silah ticareti, başta Atlantik-Pasifik hattındaki gerginlik olmak üzere yine aslan payına sahip batılı devletlerin oluşturduğu kargaşa ve savaş ortamından besleniyor. Batılı ülkeler DAEŞ, PYD/PKK ve Haçlı Şabi gibi terör örgütlerini besleyip bu sayede güvenlik açığı oluşturduğu ülkelere silah satıp kasalarını dolduruyor. Önce terör örgütleri kuruluyor, sonra "terör danışmanlığı" hizmeti veren pek çok batılı şirket ülkelere abanıyor ve çift taraflı silah ticareti başlıyor. SIPRI'nin araştırma sonuçlarına göre, 2012-2016 yılları arasında yapılan silah ticareti, 44 yıllık soğuk savaş döneminden sonra en yüksek düzeye ulaştı; ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya toplam silah ihracatının yüzde 74'ünü gerçekleştirdi.

ORTADOĞU VE ASYA'YI TETİKLEDİLER

Ortadoğu ve Asya'daki silah talebinin arttığını tespit eden Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2012 ile 2016 arasında silah ticaretinin Soğuk Savaş'tan sonra en yüksek düzeye ulaştığını açıkladı. İsveç merkezli SIPRI'nin hazırladığı rapora göre, silah satışı 2004'ten beri artarken, son 5 yılda bir önceki 5 yıla göre yüzde 8,4 yükseliş kaydetti. Bu dönemde Asya ve Ortadoğu'da silah satışı artarken; Avrupa, Amerika ve Afrika'da satışlar azaldı. Dünyanın en büyük silah ihracatçıları toplam satışın yüzde 74'ünü yapan ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya oldu.

HİNDİSTAN, ÇİN VE PAKİSTAN'A FARK ATTI

Küresel ihracatın yüzde 43'ünü oluşturan Asya ve Okyanusya ülkelerine yönelik silah satışı 2012-2016 arasında yüzde 7,7 arttı. Bu dönemde ilk sırada yer alan Hindistan, küresel silah ithalatının yüzde 13'ünü üstlenerek Çin ve Pakistan'a fark attı. Asya'da bölgesel silah kontrol mekanizmalarının bulunmadığı belirten SIPRI uzmanı Siemon Wezeman'a göre, "Çin yerli ürünlerle silah ithalatını ikame edebilirken; Hindistan ise Rusya, ABD, Avrupa, İsrail ve Güney Kore gibi tedarikçilere bağımlı."

KAOS VE İÇ SAVAŞ ÇIKARTIP SİLAH SATIYORLAR

ABD, Rusya ve Avrupa'nın kan gölüne çevirdiği Ortadoğu ülkelerinde silah ithalatının son 5 yılda yüzde 86 oranında arttığını gösteren SIPRI raporuna göre, bu ülkelerin küresel silah ticaretindeki payları yüzde 29'a yükseldi. Aynı dönemde Suudi Arabistan silah alımını yüzde 212 artırarak ikinci en yüksek silah ithalatı yapan ülke oldu. Katar ise silah ithalatını yüzde 245 oranında artırdı. Wezeman'e göre bölge ülkeleri askeri kapasitelerini geliştirmek için çoğunlukla ABD ve Avrupa'dan silah ithal ediyor.

AKAN KANDAN ASLAN PAYI ABD'YE

DAEŞ, PKK/PYD başta olmak üzere terör örgütlerinin hamisi ABD, bir yandan bu örgütlere silah sağlarken, diğer taraftan da bu örgütlerle mücadele eden ülkelerin ihtiyaç duyduğu silahları satarak kasasını dolduruyor. En fazla silah ihracatı yapan ülke olan ABD'nin son 5 yıldaki silah satışı bir önceki döneme göre yüzde 21 oranında artarak, küresel silah ihracatının üçte birini oluşturdu. Rapora göre, ABD silahlarının yarısı Ortadoğu'ya satıldı. ABD'nin en az 100 ülkeye silah satışı yaptığı bildirildi.

ABD, TERÖRİSTLERE KURŞUN DEĞİL SİLAH YAĞDIRIYOR!

27 Aralık 2014'te ABD'ye ait helikopterler Irak'ın Selahaddin kentinde DAEŞ'in kontrolündeki Yesrib ve Beled'de DAEŞ militanlarına havadan silah ve mühimmat paketleri atmıştı. Sözde DAEŞ'le mücadele eden gruplara da havadan sık sık silah, mühimmat ve ilaç atan ABD, "yalanlama" yoluna giderek gerçeğin üstünü kapatmaya çalıştı. Terör örgütlerine yaptığı silah sevkiyatı sık sık deşifre olan Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı, silah yardımını kısmen doğrulayarak, "DAEŞ'in kontrolündeki bölgeye 'yanlışlıkla' düşen bazı silah ve tıbbi malzemelerin vurularak imha edildiğini" itiraf etmişti.

DİĞER VAMPİRLER: RUSYA, ÇİN, FRANSA, ALMANYA

ABD'den sonra Rusya, küresel silah ihracatının yüzde 23'ünü üstlenerek ikinci sırada yer aldı. Rus silahlarının yüzde 70'i Hindistan, Vietnam, Çin ve Cezayir'e satıldı. Çin de son 5 yıllık dönemde silah ihracatını yüzde 6,2 artırarak bu alanda Fransa ve Almanya'nın önüne geçti. Fransa'nın küresel silah ihracatındaki payı yüzde 6, Almanya'nın da yüzde 5,6 idi. Almanya'nın 2016 yılında silah ihracatının rekor düzeye ulaşmasına rağmen son 5 yılda silah ihracatının yüzde 36 oranında düştüğü belirlendi.

KUKLA İBADİ VE ABD'DEN 'ÇUVALLADIK' OYUNU

DAEŞ'in Irak şehirlerini işgali tiyatrosunda ABD'nin emriyle Musul'u ve ordunun silahlarını DAEŞ'e bıraktıklarını açıkça dile getiremeyen Irak Başbakanı Haydar El İbadi, DAEŞ'e kaptırdıkları askeri araçların sayısıyla ilgili verileri 2 Haziran 2015'te açıklamıştı. İbadi, Musul çatışmalarında DAEŞ militanlarının ordunun kullandığı Amerikan yapımı 2 bin 300 Humvee zırhlı aracı ele geçirdiğini belirtirken, DAEŞ militanları ise ABD'den gelen teçhizatı ele geçirdiklerini yayınladıkları videoda göstermişti. ABD yapımı silahlar sıklıkla DAEŞ'in eline geçerken, Russia Today yayınladığı bir videoda DAEŞ'lilerin Irak askerlerinin terk ettiği Amerikan yapımı silahlarla dolu depoya girdiğini göstermişti. DAEŞ'e meyilli kitlelerin bu tür videolardan etkilenerek örgüte yönelişlerinin arttığı düşünülüyor.

KOCA ORDU BİN 500 KİŞİDEN KAÇTI!..

DAEŞ'in Musul'a sadece bin 500 teröristle saldırmasına karşın, önce Musul'da Irak merkezi hükümetine bağlı 50 bin asker ve polisin başındaki önce subaylar kaçtı. Geride kalanlar emirleri uygulamayı reddederek tankları, helikopterleri ve tüm ağır silahları bırakıp görev yerlerini terk ettiler. Örgüt merkez bankasındaki 430 milyon dolara el koydu. Koca Irak ordusunun ve polis gücünün savaşmadan Irak'ın ikinci büyük şehrini bin 500 militana terk etmesi açıklanamadı!

ABD'DEN PYD'YE 7 HELİKOPTER SİLAH

Teröristlere 'yanlışlıkla' silah vermesiyle ünlü ABD'nin askeri kargo helikopterlerinin, Aynel Arap'ın kuzeyine 7 helikopter silah ve cephane indirdiği belgelerle kanıtlandı. 2016'nın Kasım ayında 13 sevkiyat gerçekleştiren ABD, 13 Aralık'ta Ayn-el Arap'ın güneyine roketatar, tanksavar ve otomatik piyade tüfekleri ile birlikte yüklü miktarda askeri mühimmat indirdi.

Sercan Barlık / Yeni Söz