TBMM Genel Kurulu'nda devam eden MİT Yasa Tasarısı görüşmeleri esnasında kürsüden muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine cevap veren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, paralel yapı olarak bilenen yapıyı iki partinin çok sevdiğini söyledi. Atalay, "MİT hukukun içinde çalışan Cumhuriyetimizin seçkin kurumudur. Öyle 'ordudan istediğini alacakmış, silahlarmış' bunlar kafa karıştırmadır. 'AKP MİT'i' falan bunlar ayıp. MİT Başbakan'a bağlıdır, Anayasa, yasalar bunu belirler. 3 kurum başka Bakana bağlanamaz; TSK, MİT, MGK Genel Sekreterliği. 'Başbakan'a bağlanıyor' böyle bir şey yok. 'Paralel yapı' bilmem ne, paralel yapıyı biliyoruz iki parti çok sevdi, hayrını görün. İnşallah alanlarda, seçimlerde hayrını görmüşsünüzdür" dedi.
MİT'in adli bir kolluk teşkilatı olmadığını belirterek, MİT'in topladığı istihbarat verilerinin terörle mücadelede gerekli tedbirlerin alınması ve karar alıcılara stratejik destek olmak için olduğunu söyleyen Atalay, "Örneğin, MİT tarafından silahlı kuvvetlere verilecek destek çok önemlidir. Bu itibarla yurtiçindeki yapısını daraltmakta ve yurtdışındaki faaliyetlere odaklanmaktadır. Yurtiçinde ağırlıkla sınır ve sahil bölgelerinde terör ve casusluk üzerinde. Silahlı kuvvetlerin yaptığı bütün operasyonların istihbaratını MİT verir. Şuanda en yakın çalıştığı kurum ve en çok bilgi verdiği yer silahlı kuvvetlerdir" diye konuştu.
MİT'in eleştirilmesine tepki gösteren ve Denetleme Komisyonu kurulması için çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizen Atalay, "Kendi milli kurumumuzu bu şekilde yerden yere vurmak, çıkacak yasayı bu şekilde nitelemek kimseye bir şey kazandırmaz. Denetleme Komisyonu'nun çalışmasını sürdürüyoruz. Meclise önemli bir yetki verilecek. Zaten herkes siyasetten rol çalmaya çalışıyor, biz siyasete daha fazla rol vermeye çalışıyoruz. Yüce Meclisin rolü artsın istiyoruz. Ülkemizin gerek istihbaratını, gerek güvenliğini bu yüce Meclis denetleyecek. Salı günü yeni madde ihdasını getireceğiz. Bu siyaset kurumumuz adına çok önemli bir gelişmedir" ifadelerini kullandı.
Mevcut yasada bir tane bile operasyon kavramı olmadığını hatırlatan Atalay, "Hukukun dışında olağanüstü hiçbir şey yok. İstirham ediyorum mevcut yasayı okuyun. Başbakanlık her görevi verecekmiş, bu yanlış. Başbakanlık dış güvenlik, terörle mücadele, milli güvenlik konularında görev verebilir, kanunun dışında bir görev veremez. Şu mevcut yasada bir tane operasyon kavramı yoktur. Bunları konuşurken katkı verecek konuşmalar yapılırsa memnun oluruz. 'Yargı yetkisi dışına çıkartılır' diyor bir milletvekilimiz, böyle bir şey olur mu, hiç kimse yargı yetkisi dışına çıkartılamaz Türkiye'de" açıklamasında bulundu.
Çözüm Sürecine ilişkin eleştirilere de yanıt veren Atalay, "Biz çözüm sürecini hiç bir safhasını gizli yürütmüyoruz" ifadelerini kullanarak çalışmaları meşru zemin içinde, hukuk içinde yürüttüklerini belirtti. Atalay, "MİT daha öncede görüşmüştür, 15 yıl öncede görüşmüştür. Devletin menfaati gereği görüşüyor. Biz Çözüm Sürecini apaçık yürütüyoruz. Biz öyle lafımızdan çekinmeyiz. Yaptığımız 'yaptık' deriz. Biz risk alan bir hükümetiz. Ülkemizin bir sorunu varsa cesaret gösteririz. MİT örgütle de görüşüyor, biz BDP ile görüşüyoruz. Siyasi boyutunu biz yürütüyoruz. Bu devam edecek. Gerekirse MİT başka örgütlerle de görüşecek" dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, muhalefet milletvekillerinin yoğun tepkisi altında tamamladığı konuşmanın ardından yerine oturduğu esnada MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak ile sözlü bir tartışmaya girdi. Atalay ile Uzunırmak'ın ayağa kalkmasından sonra diğer milletvekilleri araya girdi. Yerinden kalkarak Ali Uzunırmak'a cevap veren Atalay, daha sonra salondan ayrıldı.