Beş kıtada uzaktan eğitimin adresi: Maarif Vakfı

Koronavirüs tüm dünyada ekonomik, sosyal, eğitim ve siyasi hayatı etkilerken, kimi kurumlar ise bu durumu iletişim ve dijital teknolojinin de imkanlarını kullanarak fırsata çevirmeye çalışıyor. Türkiye Maarif Vakfı, okullarının bulunduğu ülkelerde uzaktan eğitime geçerek, Pakistan’tan Moritanya’ya, Avustralya’dan Romanya’ya 32 ülkede 40 bine yakın öğrencisine uzaktan eğitim veriyor.  

DÜNYADA Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında eğitim kurumları harekete geçti. Okulların tatil, sınıfların boş kaldığı bu günlerde dünyada pek çok ülke uzaktan eğitime yöneldi. Kimi ülkeler Televizyon yayıncılığını esas alırken, kimi ülkeler de internet üzerinden uzaktan eğitime geçti.

FOTOĞLAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Çeşitli eğitimsel teknikler ile zaman ve mekân sınırlamalarını kaldırarak yapılan eğitim anlamına gelen uzaktan eğitimde kimi kurumlar adından söz ettiriyor. Türkiye Maarif Vakfı bu kurumlardan. Türkiye’den dünyaya uzanan eğitim ağının adresi Türkiye Maarif Vakfı, uzaktan eğitimi ülkeler ve öğrencileri için fırsata çeviren kurumlardan. Vakıf, tam 32 ülkede uzaktan eğitim modelini uygulamaya sokarak tatil sürecini adeta fırsata çeviriyor. Halen 36 bin öğrencisine aktif on line eğitim veren kurum, böylece onları eğitimlerinden geri bırakmamış, aksine eksik derslerini öğretmenleriyle bire bir telafi imkanını da yakalamış oluyor.

UZAKTAN EĞİTİMLE BİREBİR VE ÖZEL DERS İMKANI

TMV, uzaktan eğitim kapsamında şu çalışmaları yapıyor: “Öğrencilerin eksikliklerinin uzaktan eğitim vasıtası ile tamamlanabilmesi için hazırlanan ekstra materyaller ile öğrencilere sürekli bilgi paylaşımıyla fırsat eğitimleri sunuluyor. Altyapısı uygun olan okullarda ek ders, etüt, sınava hazırlık gibi çalışmalar on line yapılabiliyor. 21. Yüzyıl için bilgi teknolojileri okur yazarlığı kapsamında, öğrencilerin bu teknolojileri kullanarak yetenekleri geliştiriliyor.”

KORONAVİRÜSE KARŞI TEDBİRLER EN BAŞTAN

Tatil döneminde öğrencileri öğretmenlerini uzaktan birebir eğitimle okulların tatil dönemini fırsata çevirmesi için de Türkiye Maarif Vakfı, salgın Çin’de ortaya çıktığı ilk günlerden itibaren de teknik olarak şu tedbirleri almaya başladı. Okullarının bulunduğu ülkelerde olası salgın tehlikesine karşı alınacak tedbirler konusunda öğrenciler, veliler ve çalışanlar bilgilendirildi. Uzman kişiler tarafından seminerler ve konferanlar düzenlenerek meselenin ciddiyeti herkese anlatıldı. Bir taraftan da eğitimin aksamaması için teknik ve dijital tedbirler alınarak hazırlıklar tamamlandı. Uzaktan eğitim verilen ülkelerdeki internet bağlantısı gücünden okulların kapalı kalma süresine; hatta öğretmenlerin bilgi teknolojileri konusundaki yetkinliklerine kadar pek çok veri incelenerek bir model oluşturuldu.

TEKNOLOJİ 32 ÜLKEDE UZAKTAN EĞİTİM İÇİN SEFERBER

Türkiye Maarif Vakfı, 23 Mart’ta Irak, Gürcistan, Tunus, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Macaristan, Arnavutluk, Pakistan, Romanya, Afganistan, Moritanya, Gana, Gine, Burundi, Senegal, Fransa, Almanya, Belçika, Kongo, Mali ve Somali’nin de aralarında bulunduğu 32 ülkede uzaktan eğitime başladı.

Türkiye Maarif Vakfı uzaktan eğitim için Collaborate, Blackboard, Zoom, Office365, Googleclassroom, Youtube, Whatsapp gibi platform ve mecralar kullanılıyor. Öğrenciler, kullanılan sistem sayesinde, öğretmenleriyle anında ve birebir iletişim kurabiliyor. Öğretmen ve idareciler derslere devam, ödev kontrolü gibi olanaklara yine kurulan sistem sayesinde sahip oluyor. Uzaktan eğitim ilk ve orta dereceli okullarla sınırlı değil. Vakfın dünyadaki tek üniversitesi olan Arnavutluk Tiran’daki Maarif UNYT Üniversitesi’nde de uzaktan eğitim veriliyor.

TÜRKÇE ÖĞRETEREK, TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYOR

Türkiye Maarif Vakfının hali hazırda 5 kıta, 43 ülkede farklı düzeylerde 323 okul, üniversite, eğitim merkezinde 40 bin 205 öğrenciye eğitim imkanı sağlıyor. Okul öncesinden üniversiteye her kademeden 40 bin 205 öğrenciye eğitim olanağı sağlanıyor. Vakfın dünya genelinde 42 yurdu mevcut. Okullarda çağın gereksinimlerine uygun olarak modern fen bilimleri, sosyal bilimler, robotik kodlama ve bilişim teknolojileri ile yerel milli kültür, Türkçe ve en az bir yabancı dil eğitimi veriliyor. Maarif okullarında Türkçe öğretimi özel bir öneme sahip. Vakıf özgün bir akademik kadroyla Yabancılara Türkçe Öğretim Müfredatını hazırlamış durumda. YÖK’e bağlı Türk üniversiteleriyle farklı ülkelerde düzenlediği eğitim fuarlarıyla da, eğitimin uluslararasılaşmasına katkı sağlıyor.