Nedim ODABAŞ
Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı Hakan Berktaş, eylül ayının Alzheimer farkındalık ayı olması dolayısıyla bir açıklama yaptı. Alzheimer hastasının geçmişini ona bakanların ise geleceğini unuttuğunun altını çizen Berktaş, “Bu hastalık çok büyük bir sosyal yara olarak karşımızdadır. Alzheimer tedavisi için ülkemize getirilen tedavi yöntemlerini de bu hastalığın umut kapısı olan hastalarımız adına derneğimiz takip etmektedir. Hastalığın kesin tedavisi olmasa da bu yöntemlerle konuşamayanların konuştukları, yürüyemeyenlerin yürüdüklerini görmek bizleri ve hastalarımızı umutlandırmıştır” dedi.
Bakım sigortası kanun taslağımız sürüyor
Devletimiz 15 yıldır bu hastalarımızın evde bakım hizmetlerinde ve evde bakım aylıkları noktasında önemli destek hizmetleri sağladı. Ancak bu destek hizmetleri yeterli değildir. Sosyal Hizmetler olarak bizim de 10 ilde temsilciliğimiz var. Merkezimize başvuran 10 aileden 9’u hastalarının sigortalı olduğunu ve bakım hizmetlerini SGK’nın destekleyip desteklemediğini sormaktadır. Bu bağlamda Sağlık Sigortası yeterli olmadığı ve Bakım Sigortasının gerekliliği görülmüştür. Ek önlemler alınmalı, farklı, etkin sağlık politikaları geliştirilmelidir. Hasta ve hasta yakınlarının durumunu ve sağlık sigortası yanında bakım sigortası konusunda mecliste adım atılması için derneğimizin çalışmaları, kanun tararısıyla ilgili bakanlığa sunacağımız taslağımızın hazırlıkları sürmektedir. Ayrıca yakın zamanda İstanbul’daki ilçeler başta olmak üzere diğer şehirlerde de alzheimer hastalığıyla yaşamak ve karşılaşılan güçlükler ve çözüm yollarıyla ilgili toplantı, konferans ve semimerler düzenleme noktasında da çalışmalarımız sürmektedir” diye konuştu. Berktaş, maddi durumu iyi olanların bakım merkezinden hizmet alabildiğini ama yıllarca çalışan, vergi veren orta kademedeki insanların aldığı emekli maaşının bu hizmete yetmediğini kaydederek, “Bu kesim ülkemiz nüfusunun neredeyse yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Hiç bir geliri olmayanlar ie devler yardımıyla ayakta kalabilmektedir. Bu sorunun çözümlenmesi çok boyutlu bir çabayı beraberinde getirmektedir. Bu sorun sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda psikolojik, sosyal ve mali sorumluluk, medikal, sosyal destekler ve multidisipliner konuların bütünleştiği bir sorundur” açıklamasını yaptı.
Bu sosyal yaraya çözüm üreteceğiz
Hasta yakınlarında zamanla farklı sorunlar ortaya çıktığını da vurgulayan Berktaş, “Bunlar psikomatik sorunlar, ağrılar, fiziksel sorunlar (Bel ağrısı, hastanın kaldırılması, indirilmesi, yatırılması sırasında ortaya çıkan fiziksel problemler), psikolojik problemler ve aile içi iletişim problemleri (Hastaya kim bakacak gibi).Diğer yandan benim Alzheimer ile ilgili çarpıcı bir tespitimi ifade etmek isterim. Alzheimer hastası geçmişini, ona bakanlar ise geleceğini unuturlar. Bu noktada derneğimiz kuşatıcı, kapsayıcı ve gerek hasta gerek hasta yakınlarını ilgilendiren önemli çözüm önerilerini gündeme getirecektir. Ülkemizin bu çok önemli sosyal yarasına parmak basılmasını sağlayacak sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirerek, 10 milyon insanımıza ufuk olacak projelerle derneğimiz önemli bir vizyonu ve misyonu ortaya koyacaktır” açıklamasını yaptı.