Prof. Dr. SEFA SAYGILI
Ramazan işte bu şartı fazlasıyla sağlar. Şöyle ki; ailece veya topluluklarca açılan iftarlar. Toplumun beraberce O'nun (c.c.) rızası için aç kalması ve sonra sofraya yine aynı gaye için hep birlikte el uzatması. Derken cemaatle kılınan teravih namazları.
Ramazan'ın moral desteği bununla kalmaz. Fakirin, varlıklının malındaki hakkı olan zekat da genellikle bu ay verilir. Kişi nasıl oruç tutarak vücudunu ve ruhunu arındırırsa, zekat vererek malını arındırır. Ramazan'a has diğer bir ibadet ise fakire fitre vermektir.
Düşünün şimdi, Ramazan'la birlikte varlıklıdan yoksula doğru hayırlı bir akış olur. Bu akış sadece fakirin ihtiyaçlarını görmesi ile bitmez. Esas faydası varlıklı olanadır. Çünkü vermeye alışmak, muhtacın ihtiyacını gidermek, böylelikle ibadet yapmış olmanın huzurunu yakalamak ne güzel hasletlerdir. Herkes hakkıyla infak etse herhalde toplumdaki gelir dengesizliği de azalacak, fakirle zengin birbirine yaklaşmış olacaktır. Hem yoksulun hem varlıklının özgüvenleri artacak, vicdan huzuru duyacaklardır.
Ey mübarek ay! Sen sadece ibadetlerimizi çoğaltmakla kalmadın. Aynı zamanda toplum barışına, kardeşliğe, insanların kendilerini ve birbirlerini sevmelerine katkıda bulundun. İnan seninle mutluyuz, huzurluyuz ve süku00fbnet içindeyizu2026