Çoğu insan farklı nedenlerden ötürü bel tutulması yaşayabilir. Peki Bel tutulması nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir? Genellikle soğukta kalınca veya ağır bir nesne kaldırınca ortaya çıkan bel tutulması uzun süre geçmezse bir hekime başvurmakta fayda vardır. İşte bel tutulması hakkında bilinmesi gerekenler ve bazı tedavi yöntemleri...
Bel Tutulması Neden Olur?
Fizik tedavi doktorları bel tutulması rahatsızlığının genellikle aşırı kasılma ve omurga sakatlığından kaynaklanabildiğinin altını çizmektedirler. Uzmanlar günlük aktivitelerin yapılması sırasında özellikle vücudun ani ve dengesiz bir şekilde hareket ettirilmesinin beraberinde bel tutulması rahatsızlığına neden olabildiğinin ve bunun sonucunda ise bel kaymasının oluşmasının da söz konusu olabildiğinin altını çizmektedirler.
Bel Tutulmasının Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Fizik tedavi uzmanları bel tutulmasının birçok nedenlerinin bulunduğunu ve bu nedenlerin bel tutulmasında önemli roller oynadığını belirtmektedirler. İşte bel tutulmasının başlıca sebepleri ise şunlardır;
Bel fıtığı: Bel tutulmasının nedenlerinden biri bel fıtığı sorunudur. Uzmanlar bel fıtğının meydana gelmesi beraberinde çoğu zaman bel tutulmasına da neden olabildiğinin altını çizmektedirler. Uzmanlar bel fıtığına bağlı olarak meydana gelen bel tutulması rahatsızlığında özellikle etkilerin uzun süreli ve oldukça ağrılı olduğunun altını çizmektedirler.
Kalça siniri ağrısı: Bel tutulmasının başlıca nedenlerinden biri de kalça siniri ağrısıdır. Fizik tedavi uzmanları çeşitli nedenlere ve kasılmalara bağlı olarak meydana gelen kalça siniri ağrısı beraberinde bel tutulmasının meydana gelmesine de yol açabildiğinin altını çizmektedirler.
Kireçlenme: Omurganın bir kısmında meydana gelen kireçlenme sorunu bel tutulmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Kireçlenmeye bağlı olarak oluşan bel tutulması rahatsızlığı ayrıca ağrılı bir niteliğe de sahip olmaktadır.
Duygusal stres: Bel tutulmasının nedenlerinden biri de duygusal strestir. Günlük yaşamda bazı olumsuzluklara bağlı olarak oluşan duygusal stres beraberinde vücut omurgasının da olumsuz etkilenmesine ve bunun sonucunda ise bel tutulması rahatsızlığının oluşmasına neden olabilmektedir.
Ağır kaldırılması: Bel tutulmasının başlıca nedenlerinden biri de günlük aktiviteler sırasında ağır eşyaların kaldırılmasıdır. Günümüzde meydana gelen bel tutulmalarının büyük bir bölümünün ana nedenleri arasında bulunan ağır eşya kaldırılması faktörü ayrıca bel fıtığının da başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
Ani hareket edilmesi: Uzmanlar vücudun çok ani veya ani olarak hareket ettirilmesinin oldukça sakıncalı sonuçlara neden olabildiğini ve hatta sakatlıklara dahi neden olabildiğinin altını çizmektedirler. Dolaysıyla vücudun ani olarak hareket ettirilmesi bel tutulmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
Bel Tutulmasının Önlenmesi Amacıyla Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Fizik tedavi doktorları bel tutulması rahatsızlığının erken müdahale edilmemesi durumunda ciddi rahatsızlıklara neden olabildiğinin altını çizmektedirler. Dolaysıyla uzmanlar bel tutulmasının sıkça tekrar etmesi durumunda hemen fizik tedavi doktoruna başvurulması gerektiğini belirtmektedirler. Uzmanlara göre bel tutulması sorunu eğer bel fıtığı ve bel kayması gibi rahatsızlıklara başlı olarak meydana gelmiyorsa önlenmesi amacıyla bazı uygulamalar hayata geçirilebilir. Bel tutulmasının önlenmesi amacıyla hayata geçirilmesi gereken uygulamalar şunlardır;
Günlük aktivitelerde ağır eşyaların kaldırılmamaması Günlük egzersizlerin yapılması sırasında özellikle de karın kaslarının zorlanılmaması Vücudun ani olarak hareket ettirilmemesi Duygusal stres durumundan uzak durulması ve hatta gerekirse psikiyatri doktoruna başvurulması gibi önlemler alınarak bel tutulması rahatsızlığının oluşması önlenebilmektedir.Bel Tutulması Nasıl Tedavi Edilir?
Bel tutulması rahatsızlığının tedavisinde pekçok tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Ancak bel tutulması rahatsızlığının tedavisinde genellikle en son tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale yöntemine başvurulmaktadır. Bel tutulmasının tedavisinde başvurulan tedavi yöntemleri şunlardır;
İlaç kullanımı yöntemi: Bel tutulmasında genellikle ilk başvurulan tedavi yöntemi ilaç kullanımı yöntemidir. Özellikle hafif dereceli bel tutulmalarında oldukça başarılı sonuçlar sunabilen bu yöntem sayesinde bel tutulmaları kısa sürede etkisini yitirmektedir.
Fiziksel terapi yöntemi: Yalnızca uzmanlar tarafından uygulanan fiziksel terapi uygulaması da bel tutulmasının tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Özellikle orta dereceli bel tutulmalarında oldukça başarılı sonuçlar sunmaktadır.
Epidural enjeksiyonlar yöntemi: İlgili fizik tedavi uzmanı tarafından hastanın doğrudan omurga kısmına enjekte edilen edilen bu tedavi uygulaması bel kısmında meydana gelen iltihaplanmaların çok kısa sürede ve kalıcı olarak yok edilmesini sağlamaktadır. Epidural enjeksiyon tedavi uygulaması genellikle omurganın iltihaplanması durumunda başvurulan bir tedavi uygulamasıdır.
Akupuntur yöntemi: Son yıllarda birçok alanlarda yardımcı tedavi uygulaması olarak kullanılan akupuntur tedavi yöntemi bel tutulmasının tedavi seçenekleri arasında yer almakta ve oldukça başarılı sonuçlar sunmaktadır. Özel ve oldukça ince iğneler sayesinde vücudun basınç merkezlerine doğrudan uygulanan bu yöntem sayesinde bel tutulması rahatsızlığı kalıcı olarak veya uzun süreli olarak tekrar edilmemesi kolayca sağlanabilmektedir.
Kiropraktik tedavi uygulaması: Bel tutulması rahatsızlığında başvurulan tedavi seçeneklerinden biri de kiropraktik tedavi yöntemidir. Daha çok omurgalarda kayma durumunun söz konusu olduğu durumlarda başvurulan bu tedavi yöntemi de günümüzde bel kayması durumlarında başarıyla uygulanan bir tedavi uygulamasıdır.
Cerrahi müdahale yöntemi: Bel tutulması rahatsızlığında en son başvurulan tedavi seçeneği cerrahi müdahale yöntemidir. Bel tutulması rahatsızlığında yukarıdaki tedavi seçeneklerinin fayda sunmaması durumunda son seçenek olarak cerrahi müdahale tedavi yöntemine başvurulmakta ve ciddi nedenlere bağlı olarak meydana gelen bel tutulması, bel kayması ve bel fıtığı gibi omurga rahatsızlıkları başarılı bir şekilde kalıcı olarak ortadan kaldırılmaktadır.
Bel tutulmasında başvurulan tedavi seçenekleri hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra bel tutulması neden olur nasıl tedavi edilir hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Unutmayın uzmanların da belirttiği üzere bel tutulması ciddi bir omurga rahatsızlığının habercisi olabilmektedir. Bu nedenle günlük yaşantıda sık tekrar etmesi ve etkisini uzun süreli olarak devam ettirmesi durumunda vakit kaybedilmeden fizik tedavi doktoruna başvurulmalıdır.
İLGİLİ HABERLER (SAĞLIK) Dudak morarması neden olur? Nasıl geçer? Reflü nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Fondöten lekesi nasıl geçer? Göz kuruluğu neden olur? Nasıl geçer? Diş ağrısı nasıl geçer? Tedavisi nelerdir? Dudak uçuğu neden olur? Nasıl geçer? Ses kısıklığı nasıl geçer? Tedavisi nedir? Sivilce izleri nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri nelerdir? Hıçkırık tutunca ne yapmalıyız? Hıçkırık nasıl geçer? Yüksek ateş nasıl geçer? Ateşi düşürmenin yolları nelerdir? Boğaz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Karın ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir?