Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın yeni yargı paketiyle ilgili yaptığı açıklamasına yanıt verdi.
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, yeni daireler kurulması, hakim ve cumhuriyet savcılarının Yargıtay'a atanması hakkında düzenlemeler ile Adli Yıl açılış törenin kaldırılmasını içeren yeni yargı paketine itiraz etmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni yargı paketine itiraz eden Yargıtay Başkanı Ali Alkan'a, "Yargı bağımsızlığına müdahale etmek izaha muhtaçtır. Yargıtay Başkanının vazifesi düzenlemeyi doğru anlamak ve uygulamak" yanıtını veren Bozdağ, şunları söyledi;
"İZAHA MUHTAÇTIR"
"Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, TBMM'nin yetki ve görevleri arasındadır. TBMM'deki yasama faaliyetleri, yürütme ve yargıya müdahale değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen kanunların yargıya müdahale olarak değerlendirilmesi, yasama faaliyetlerinin yapılmasını imkansız kılar. Düzenleme yargı bağımsızlığına müdahale demek izaha muhtaçtır. Yargıtay başkanının görevi düzenlemeyi doğru uygulamaktır."
"KİMLERİ VE HANGİ ÇEVRELERİ RAHATSIZ ETTİĞİ AÇIKTIR"
Açıklamada, kanun teklifinin Yargıtayın adli yıl açılış törenlerini yapmasını yasakladığına da değinilerek, şunlar kaydedildi:
"Teklif, adli yıl açılışı töreni yapma konusundaki Yargıtay tekeline son vermektedir. Teklifin yasalaşmasından sonra da Yargıtay daha önce olduğu gibi adli yıl açılış törenleri düzenleyebilir. Bütün adliyelerde, Yargıtayda, Danıştayda ve barolarda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da adli yıl açılış törenleri yapılmasında yasal bir engel yoktur. Teklifle adli yıl açılış törenleri yasaklanıyormuş gibi bir algı oluşturulması büyük bir çarpıtmadır.
Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun görüş verilmemesi yönündeki kararına rağmen Yargıtay Başkanı'nın şahsi düşüncelerini sanki Yargıtayın kurumsal görüşüymüş gibi yansıtması etik bir davranış değildir. Bu davranış farklı düşünen Yargıtay üyelerinin görüşlerini Yargıtay Başkanı'nın dikkate almadığını da göstermektedir. Kaldı ki, kanun teklifinin Adalet Komisyonu görüşmelerine Yargıtayın temsilcileri katılmış ve kurumsal görüşlerini ifade etmişlerdir. 1 Kasım 2014 tarihinde TBMM'ye sunulan ve Komisyon'da kabul edilen kanun teklifi hakkında, 23 gün sonra (24 Kasım 2014 tarihinde) Başkan'ın şahsi basın açıklaması yapma gereği duyması anlaşılamamıştır.
Teklifle Yargıtay Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklerin kimleri ve hangi çevreleri rahatsız ettiği herkesin malumudur. Yargıtay Başkanı bu şahsi açıklamasıyla söz konusu çevrelere dolaylı da olsa destek vermiştir."