''Beka'' ne demektir?

Siyasilerin 31 Mart seçimleri öncesi gündeme getirdiği var yada yok olduğu ile alakalı söylemlerde bulundukları ''''beka'''' insanlar tarafından araştırılıyor. ''''Beka'''' kelimesinin anlamını merak edenler için hazırladığımız haberi bir göz atın isterseniz. Beka ne demektir? Detaylar haberimizde.

Siyasilerin 31 Mart seçimleri öncesi gündeme getirdiği var yada yok olduğu ile alakalı söylemlerde bulundukları ''beka'' insanlar tarafından araştırılıyor. ''Beka'' kelimesinin anlamını merak edenler için hazırladığımız haberi bir göz atın isterseniz. Beka ne demektir? Detaylar haberimizde.

"Beka sorunu ne demektir?" sorusu ve beka kelimesinin anlamı araştırılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen Cumhur İttifakı’nın Büyük Ankara Mitinginde açıklamalar yaptı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli açıklamasında, “Beka sorunu yok demek, tarihi şark meselesine göz yummak demektir. Beka sorunu yok demek milli mücadeleyi unutturmak demektir.” dedi. Beka anlamı; Bir devletin toprak bütünlüğünü, ahdi hukukunu ve anayasal düzenini iç ve dış tehditlere karşı koruması suretiyle hayatiyetini devam ettirmesi anlamındadır.

BEKA NEDİR?

Bir devletin toprak bütünlüğünü, ahdi hukukunu ve anayasal düzenini iç ve dış tehditlere karşı koruması suretiyle hayatiyetini devam ettirmesi anlamındadır.

Arapça bir kelime olan Beka “Kalıcı-Varlık-Var olmak- Ölmezlik-Sonu bulunmamak” anlamlarına gelmektedir. Tasavvufta “ Bekâ Billah” gibi bir deyim vardır. İnsanın beşeri niteliklerden arınarak ruhanî niteliklerle donanması anlamına gelir. İslâm âlimleri “Tarikatlar”ın varlığını da bu deyimle açıklamışlardır. Günümüzde sanki uluslararası siyaset deyimi olarak canlanmıştır. Bu kullanım şekli Türk kültüründe “Devlet-Ebed-Müddet” yani “Sonsuz olan devlet” demektir. Deyim sanki değişmeyen anlamında “Töz” ile de ilgili bir anlam da içerebilir. Daha geniş bir çerçevede devletlerin var olmaları ve varlıklarını korumaları için stratejik proje ve hedefleri işaret edilmektedir.

Kelime Kökeni : Arapça

[isim] Kalıcılık, ölmezlik

"Memleketin, devletin bekası senin elinde..." (Ömer Seyfettin)