Bedelli Askerlik Platformu'ndan açıklama: Bedelli askerlik yasası ile devletimiz kazanacak

Türkiye'de hükümetten bedelli askerlik imkanı isteyenlerin bir araya gelerek Bedelli Askerlik Platformu Başkanı Halil İbrahim Kalkan, bedelli askerlik konusunu gündeme taşımak ve seslerini duyurmak için yaptıkları çalışmaları anlattı. Çok sayıda insanın beklediği bedelli askerlik yasası için sosyal medyada örgütlendiklerinin altını çizen Kalkan, '"Bedelli askerlik mevzusunu ilk olarak sosyal medyada duyurmayı seçtik ve onbinlerce takip

Merhabalar İbrahim Bey, öncelikle bizi kırmayıp röportajı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Rica ederim efendim.

''Bedelli askerlik'' platform yöneticilerinden birisiniz, kurduğunuz platformun üye sayısı ne kadar?

Şuan Twitter hesabımızda 40 bin aktif üyemiz mevcut fakat Twitter kullanmayan ve ''bedelli askerlik'' yasası bekleyen kişilerin sayısını tam olarak bilemiyoruz. Twitter'da trend topic olabilmek için diğer gruplarla iyi bir şekilde organize olarak isteklerimizi dile getiriyoruz, bunun için üyelerimizden yardım alıyoruz.

Sizin rakamlarınıza göre kaç kişi ''bedelli askerlik'' yasasından yararlanmak istiyor?

Güncel verilere baktığımızda sadece bakaya sayısı 840 bin civarında. Bu rakam tecilli sayısı ile birlikte 3,5 milyonu bulmakta. Eğer yaş limiti asgari 25 olarak kabul edilirse 1 milyon kişinin başvuracağını tahmin etmekteyiz.

''Bedelli askerlik'' ile ilgili yazılarımdan dolayı bana da DM ve eposta yolu ile ulaşanlar oluyor. Yaşlı anne ve babalarına, kardeşlerine, eşine, çocuklarına veya herhangi bir yakınlarına bakmak zorunda olanlar, mevcut işlerini iyi bir konumda bıraktıklarında işsizlik korkuları olduğunu söyleyenler mevcut. Bu şekilde mağduriyet yaşayanların sayısı yüksek mi?

Sadece bakaya kalanları sayarsak yaklaşık olarak 500 bin genç iş korkusu sebebiyle, on binlerce genç ise bakmak zorunda oldukları hastaları için ''bedelli askerlik'' yasası beklemekte.. Bu konuda her gün en az 70 mesaj alıyorum ve bunların yarısı hastası olanların mesajları. Taşeron ve öğretmen olarak çalışıp ''bedelli askerlik'' bekleyen bir çok kişi mevcut ayrıca mühendis, doktor ve akademisyenlerin sayısı da oldukça fazla. Bir çok kamu kuruluşunda terfi ve kadro bekleyen kişiler de mevcut. Özellikle engelli çocuğu veya hasta anne-babası olan ve mecburiyetten gidemeyenlerin sayısı da çok fazla.

''Bedelli askerlik'' platformunun çok iyi çalıştığını görüyoruz. Özellikle sosyal medyada çok aktifsiniz. Bazı kesimler Bedelli askerliği FETÖ'nün talebi olarak görmekte, bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? ''Bedelli askerlik'' bir kaçış mı?

Milletvekillerimize, bakanlarımıza, başbakanımız ve cumhurbaşkanımıza Twitter üzerinden isteklerimizi ulaştırmak ilk hedefimiz olmasından dolayı sosyal medyayı sağlam ve güçlü tutmak zorundayız. ''Bedelli askerlik'' sürecini ilk olarak sosyal medyada duyurmayı seçmemizin en büyük sebebi bakaya olan arkadaşlarımızın sayılarının fazla olmasıdır. Bakaya oldukları için GBT ile aranıyorlar, her GBT sorgusunda bakaya olan arkadaşlarımıza para cezaları kesilmekte ve mahkemeye verilmekteler. Ayrıca bakaya olan genç arkadaşlarımızın çalıştıkları kurumlara devlet tebligat göndermekte ve işlerinden çıkarılmaktadırlar. Bakaya olanları işinden çıkarmayan kurum yetkililerine ise para cezaları, hatta hapis cezaları gibi işlemler uygulanmakta. FETÖ konusuna gelir isek; ''bedelli askerlik'' bekleyen gençlerin kesinlikle bu terör örgütü ile hiçbir alakası bulunmamakta. ''Bedelli askerlik'' bekleyip 15 Temmuzda sokaklarda olan binlerce gencimiz var, hatta gazi olanlar bile mevcut. Doğruyu söylemek gerekirse FETÖcü yaftasını yakıştıranları incelerseniz bu şahısların daha önce FETÖ ile ilgili videoları mevcut ve bunları da sosyal medyada paylaşmış bulunmaktayız. Bizler ''bedelli askerlik'' ile sadece kendi geleceğimizi değil ülkemizi de düşünmekteyiz. Elde edilecek gelir savunma sanayi ve ekonomi içinde muhteşem bir kaynak yaratacaktır. Ayrıca istihdam devam edecek ve ordumuzun askeri maliyeti de düşecektir.

''Bedelli askerlik'' konusunun her zaman gündemde olduğu fakat her seferinde "gündemimizde yok" sözleri tepkiyle karşılanıyor. Bu konuda medyanın desteği ne durumda?

Medyamızdan ne yazık ki bu konuda son 4 aydır destek alamıyoruz. Sağ olsun Sinan Burhan Atıf Özbey gibi abilerimiz programlarına konuk olan milletvekillerimize taleplerimizi iletmekte. Bazı vekillerimiz sürecin değerlendirilebileceği yanıtını verirken bazıları da gündemde olmadığını belirtmekteler. Fakat süreç o kadar zaruri ve elzem bir hal almıştır ki ''bedelli askerlik'' yasası çıkmadan bakaya yığılmasını eritmek mümkün değildir. Bunu bakanlarımız ve milletvekillerimiz de biliyorlar.

''Bedelli askerlik'' talep edenlerin maddi olanakları gerçekten yüksek mi? Zenginin oğlu bedelli, fakirin oğlu askerlik mi yapıyor?

''Bedelli askerlik'' talep edenler asla zengin kesimi değildir. Zaten zengin olanlar yurt dışında 3 yıl sigortalı gösterilmek kaydı ile 1000u20ac gibi komik bir rakama konsolosluklardan terhis belgelerini alabiliyorlar. Bedelli talep edenler hep orta ya da düşük gelir sahibi gençlerdir. Özellikle şunu belirtmek isterim ki; bana gelen mesajlarda inanın ayağına ayakkabı alacak parası yok ve ailesine baktığı için bedelli talep etmekte. Zaten bedelli yasası çıktığında bizler kredi ile ücretini ödeyeceğiz. Gençlerin özellikle bu duruma çok kızdıklarını da söylemeden geçemeyeceğim; düşünün 3 yıl yurt dışında kalıyorsunuz isterseniz üniversite okuyun, isterseniz çalışın orada bir şirkette 3 yıl sonra konsolosluk aracılığı ile 1000u20ac ''bedelli askerlik'' hizmetinden zaten yararlanabiliyorsunuz. Şimdi soruyorum sizlere: Zengin olsanız bunu yapmaz mısınız ?

''Bedelli askerlik'' platformunu destekleyen bir firma ya da oluşum var mı? Ani haberleşme ve Twitter'da söz sahibi olmak nasıl oluyor? Bu konuda size finansal destek sağlayan firma ya da oluşumlar var mı?

Platformumuzu destekleyen herhangi bir sponsor ya da kuruluş söz konusu değildir. Bizler kendi cebimizden aramızda topladığımız ücretler ile süreçleri yürütmeye çalışıyoruz. Bu da bizleri gerçekten çok zorlamakta. Özellikle platform yöneticilerimiz bu yönde harcamaları yeri geldiği zaman kendi ceplerinden karşılamaktadır. Yani anlayacağınız gençler kendileri talep edip kendileri paralarını topluyorlar.

''Bedelli Askerlik'' yasasının sizce muhatabı kim?

''Bedelli askerlik'' süreci ile ilgili bakanlarımız ve milletvekillerimiz sürekli açıklamalarda bulunuyor fakat sürecin tek ve asıl muhatabı sayın cumhurbaşkanımızdır. Twitter'da ve milletvekillerimiz ile yüz yüze görüşmelerimizde sorunu çözebilecek tek kişinin sayın cumhurbaşkanımız olduğunu ilettiler ve bizlerde gerçekten bu yasayı çıkarabilecek tek kişinin cumhurbaşkanımız olduğuna inanıyoruz ve gençlerin sesini duyacağından adımız gibi eminiz. Bunu söylemeden geçmeyeceğim.

Geçen haftalarda bir kampanya yaptınız: ''Cumhurbaşkanına telgraf zinciri'' adı altında on binlerce kişi cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslerini duyurmak adına telgraf çekti, herhangi bir cevap aldınız mı?

Gerçekten ses duyuran bir kampanya oldu. Birçok kişi de telgraf çekebilmek için borç aldıklarını mesaj olarak ilettiler. Fakat hükümet kanadından olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alamadık. Aslında sürecin bizleri en çok yoran tarafı da bu oldu. Gerçekten çıkacak ya da çıkmayacak diye samimi bir açıklama beklemekteyiz.

Sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla binlerce lira ceza ödemeye mahkum olmuş mağdurlar var, bekleyenlerin en büyük hayali 2017 yılı sonunda ''bedelli askerlik'' yasası çıkması yönünde, bu konuda sizin düşünceleriniz neler?

Bakaya kalan gençler iş yerlerine gönderilen tebligatlar ile işlerinden çıkartılmakta. Eğer iş yeri çıkışını vermez ise kuruma para cezası ve hapis cezalarına varan işlemler uygulanmakta. Bakaya kalanlar da ailelerine bakabilmek için mecburiyetten mobbing altında hiçbir sosyal hakkı bulunmadan kaçak bir şekilde çalışmakta. Ayrıca binlerce meslek sahibi gencimiz de kendi işlerini yapamamakta. Sosyal medyada görüştüğüm onlarca bakaya kalan mühendis ise ya çiğköfte tezgahının başında ya taksicilik yapıyor ya da çay bahçelerinde çalışmakta. Bakaya kalan gençlere yüklü miktarlarda vergi borçları gelmekte: Bir arkadaşımıza 28 bin tl askerlik cezası verildi. Twitter'da bunların ekran görüntülerini siyasilerimizi etiketleyerek paylaşmaktalar. Zaten bu meblağı ödeme gücü yok, bedelli yasası tek çıkış yolumuz. Temennimiz bu sene içinde yasanın ivedilikle çıkmasıdır. Aksi halde her celp döneminde bakaya kalan binlerce kişi devlet tebligatı ile işlerinden atılacak. Ve En can alıcı noktası ne biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz ben söyleyeyim size: Borç kesilen bakaya olan gencimiz askere gitmek istediği zaman askerlik şubesine başvuru yapıyor ve borcunu ödemeden askere gidemeyeceği söyleniyor şimdi soruyorum sizce de garip bir durum yok mu ? Askere gidecek ama para cezası var, cezayı ödeyecek durumu yok ama askere de borcunu ödemeden gidemiyorsunuz.

Pekala yine takip ettiğim kadarıyla ''bedelli askerlik'' bekleyenler evleriyle, aileleriyle problemler yaşamaktalar. Bunun toplumu huzursuz ettiğine inanıyor musunuz?

Kesinle tam da dediğiniz gibi. Evli olanlar, çoluk çocuğu olanlar, hastasına bakmak zorunda olanlar sürekli aile içinde huzursuzluk yaşamakta. Özellikle evli olan gençler, eğer askere giderse eşine ve çocuğuna bakacak kimsesi olmayan yüz binlerce genç var. Aile içinde sürekli bu konuda tartışmalar yaşanmakta ve aile birliği bozulmakta. Ayrıca yaşadığı stres aile bireylerine ve sosyal ortamına da yansımakta. Bir diğeri ise nişanlı olanlar ve evlenmek isteyenler de bu yasayı beklemekte.

''Bedelli askerlik'' bekleyenlerin gelecek endişelerinden dolayı iş yatırımı yapmadıkları, güvensiz şekilde çalışmaları gibi faktörler için ekonominin durgunluğunun sebeplerinden birisi diyebilir miyiz?

Evet, gerçekten bedelli bekleyenler önlerinde askerlik süreci olduğu için yatırım yapmaktan çekiniyorlar ya da çalıştıkları işlerde sürekli bir kaygı içindeler. İşin en garip tarafı ise bakaya kaldığı için tebligat ile işinden atılan gençler kaçak olarak çalışmakta. Bu da o kişinin ve çalıştığı kurumun hiçbir vergi vermemesi anlamına geliyor.

Son olarak ''bedelli askerlik'' platformu olarak, cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ile karşı karşıya gelseniz neler söylerdiniz?

Sayın cumhurbaşkanımız ile konuşma fırsatım olsaydı ülkenin geleceği olan gençlerin ''bedelli askerlik'' yasası ile tekrar topluma ve ekonomiye kazandırılması, ailelerin toplumun temeli olup bu birliğin korunması ve hastalarımıza bakabilmemiz için bu yasası beklediğimizi iletirdim. Ayrıca elde edilecek milyonlarca $ gelir ile savunma sanayi ve şehit ailelerimize katkıda bulunmak istiyoruz. Bizler devletimizden iş, kadro, zam ya da başka bir şey değil sadece yasa istiyoruz. Bu yasa ile hem biz 3,5 milyon genç hem de devletimiz kazanmış olacak. ''Bedelli askerlik'' yasası çıktığı tüm dönemlerde devlete katkısı olduğu gibi tüm dönemlerdeki en büyük bedelli bekleyen kitlesi için de tekrar meclisten geçmelidir.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI CANİKLİ NE DEMİŞTİ?

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, geçtiğimiz gün yaptığı açıklmada bedelli askerlik ile ilgili herhangi bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını söyledi. Türkiye'nin dört bir yanında terör örgütleri ile mücadele içinde olduğunu söyleyen Bakan Canikli, "10 yıl, 5 yıl sonrasıyla ilgili bir şey söyleyemem ama öngörülebilir bir zaman dilimi içerisinde, yani şu an itibarıyla böyle bir düşüncemiz yok" dedi.

CHP'DEN TEPKİ

CHP'li Özlem Ağırman sosyal medya hesabı üzerinden Bakan Canikli'nin yaptığı açıklamaya tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

"En büyük ordu sizin ordu diyerek on yıllardır gaza geldik, ABD, NATO bu yönümüzü kullandı, bizi ileri karakol, dünya jandarması haline getirmek hep hedefleri oldu. Milletin varlıklarını yüksek sayıda askeri olan ordu lojistiğine ayırdık, batı profesyonel ve teknolojik ordularını geliştirdi, biz geri kaldık. Buna son vermeliyiz. Profesyonel Askerlik de içeren güçlü bir ordu için kalıcı bir Bedelli Askerlik yasası gereklidir. Başlangıçta bedelli Askerlikle ilgili dile getirdiğimiz gerçekler için, çok saldırıya uğradığımız da oldu ama artık düşünceler makul bir yere doğru geldi, herkes bunun vatan hainliği olmadığını anladı. Şimdi ortak akılla milletimiz yararına bu meseleyi birlikte çözmeliyiz. Öncelikle ekonomide bir fon ya da kaynak ne için toplanmışsa, sadece o alanlarda kullanılmalıdır. Bedelli Askerlikten elde edilecek kaynak sosyal devletin gelişmesi için, askere alınan, bakmakla yükümlü ailesi olan yoksul asker ailelerine maaş olarak kullanılmalı, ranta, kara deliklere yama yapılmamalıdır. Yasaya karşı çıkanlara, Farklı görüşlere demokrasi gereği saygılıyız, hükümet ve ordu daha önce de gerekçelendirerek Bedelli Askerlik yasası çıkardı, bu suç falan da değildi.

Bu yasa, yaşı 25 üzeri vatandaşlarımızı kapsamalı, gönüllü gidenlere de destek olunmalıdır. Biz halkın yararına olan her şeyin, çözümün, mağdurun yanında olmayı, halkçılığımızın gereği sayıyoruz. Bu kadar büyük sayıda askere bakmak gereksiz, büyük yük milletimize. Bize artık teknolojik ve profesyonel, güçlü ordu gerek, bunun da ilk adımı Bedelli Askerlik yasasını adil, hakkaniyetli şekilde çıkarmak. Bedelli Askerlik ailesi, bekleyenler bizim de ailemiz. Onlara vatan haini olarak bakılmasını gereksiz buluyoruz, bunun önüne geçtik, devletin sağladığı hakkı kullanan, hukuka uygun davranan vatandaşlarımız hepsi. Bir savaş durumunda zaten her Türk asker değil mi? O zaman sıkıntı yok, biz her birinin vatan ve millet sevgisinden eminiz.

Bedelli Askerlik hükümet ve ordunun özel çalışması ile olur ancak, Ak Parti bunu siyaseten ne zaman kullanır hale gelirse, o zaman ele alır. Görevimiz kamuoyunu buna hazır tutmak. Gençlerin sesini topluma duyurmakta, topluma anlatmakta hezaman aracı olduk. Tek tip askerlik dönemi kapandı artık. Teknolojik ordularla tek tip askerlikle mücadele etmek imkansız. Asıl yük bilişim uzmanları, savaş teknolojisini üst düzey kullanan gençlerimizde olacak. Bu nedenle bedelli Askerlik gereklidir, kaynağı ise ordumuzun geliştirilmesi ve sosyal politikalarda kullanmalıdır. Talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz; Gariban ve yoksul çocuklarına, gelirine, parasına göre adaletli, hakkaniyetli bir çözüm istiyoruz."