Bebeklerde isilik nasıl geçer?

İsilik daha çok yaz aylarında ortaya çıkar. Peki bebeklerde isilik neden olur? Bebeklerde isilik nasıl nasıl anlaşılır? Bebeklerde isilik nasıl geçer? İşte detaylar...

İsilik daha çok yaz aylarında ortaya çıkar. Peki bebeklerde isilik neden olur? Bebeklerde isilik nasıl nasıl anlaşılır? Bebeklerde isilik nasıl geçer? İşte detaylar...

Bebeklerde isilik neden olur?

Bebeklerde isilik, daha çok yaz aylarında ve aşırı sıcak ortamlarda oluşur. Sıcakta oluşan ter, derideki gözeneklerden dışarı atılamaz ve derinin altında tıkanır. Deri altında kalan ter, cildi tahriş eder ve isilik dediğimiz pütürlü döküntüler oluşur. Aşırı terleme, ortam sıcaklığına uygun olmayan kalın kıyafetler ve sık yıkamama isilik oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir. İsilik tüm vücutta görülebileceği gibi özellikle terleyen bölgeleri tutar. En çok yüz, boyun, sırt, uyluk bölgeleri ve göğüs kısımlarında meydana gelir. Bezli bebeklerde göbek, bel ve popo bölgelerinde de isilik sıkça görülür.Sarışın ve açık tenli bebeklerde isilik riski fazlaBebeklerin cilt yapısı oldukça ince ve hassastır. Dolayısıyla ısı değişimlerine kolaylıkla uyum sağlamakta zorlanabilirler. Bu nedenle de isilik görülme oranları yetişkinlere kıyasla çok daha fazladır. Üstelik bebek bulunduğu ortama uygun olarak giydirilmezse kış aylarında bile aşırı terlemeye bağlı olarak isilik görülebilir. Sarışın ve açık tenli bebekler bu konuda daha büyük risk altındadır. Bebeklerde de sıklıkla baş bölgesinde ve kıvrım yerlerinde yaygın olarak görülür. Özellikle kilolu bebeklerde kıvrım yerlerine banyo sonrası nemlendirici losyon uygulanması faydalı olacaktır.İsilik formlarıBebeklerde isilikte farklı formlarda lezyonlar görülebilir. Hafif olarak tanımlanan yüzeyel formda, küçük ve kolayca patlayıp ince pullar oluşturan su kabarcıkları halinde olur. Bu tür isilikler, 2-3 saat ya da gün içerisinde iyileşir. İsiliği yok etmek için o bölgeyi yıkamak, odanın ısısını ve nemini azaltmanız yeterli olacaktır. Bebeklerde isilik şiddetli formlarında ise kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler şeklinde karşınıza çıkar. Bu döküntüler özellikle sıcakta karıncalanma ve kaşıntıya neden olabilir. İsilik problemi alınacak birtakım önlemlerle kısa sürede kaybolsa da tekrarlayabilir.

Bebekleri isilikten korumak için ne yapılmalı?

Sıcak havada bebeğinizi serin tutun.Kalın ve dar giysiler giydirmekten kaçının.Çok fazla nemlendirici kullanmaktan kaçın.Bebeğin altını sık sık değiştirin.Bel lastiği sıkı olan naylon külot giydirmekten kaçının.Bebeğinizin terli kalmasını engelleyin. Terlediği takdirde terini emecek pamuklu kıyafetler giydirin.İsilikle karşı karşıya kalan bebeğe mutlaka her gün duş aldırın.Bebeğinizi yıkarken vücudunda şampuan ya da sabun kalıntılarının kalmamasına dikkat edin.Çamaşırlarını yıkamak kullanacağınız yumuşatıcı veya deterjanın bebekler için uygun olmasına özen gösterin.

Bebeklerde isilik nasıl geçer?

İsilik tedavisinde bebeğin düzenli olarak yıkanması ilaç tedavisinden de önceliklidir. Eğer ciltte kaşıntıya bağlı zedelenme varsa ve bebeğin genel durumu olumsuz yönde etkiliyorsa kaşıntı giderici kremler ve anti inflamatuar yani yangıyı azaltıcı kremler hekim kontrolünde kullanılabilir. Deniz tatiline çıkmayı planlayan ailelere de küçük bir not iletelim; doğal ve temiz deniz suyu ile temas ter bezlerinin uçlarını açık tutacağından yaz aylarında aşıları tamamlanmış bebekler için önerilebilir.Bu noktada küçük bir uyarıda bulunmakta da fayda var; isiliği önlediği düşüncesiyle bebeklere tuz sürmek çok yanlış ve tehlikeli bir uygulamadır. Cilt tarafından emilen aşırı miktardaki tuzun bebeğin ölümüne bile sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır.