Bebekler gaz sancı sadece bebeği değil tüm aile etkiler. Gaz sancısı çeken bebek hep ağlar. Derdini de anlatamadığı için çaresinin bulmak zaman alabilir. Peki Bebekler gaz sancısı belirtileri nelerdir? Bebeklerde gaz sancısı nasıl anlaşılır? Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer? İşte cevabı...
Bebeklerde gaz sancısı, yeni doğan her bebekte görülen bir durumdur. Bebeklerde gaz sancısı genellikle doğumdan 2 hafta sonra başlar ve 6 aya kadar devam edebilir. Ebeveynleri oldukça zor durumda bırakan bu duruma evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerle çare bulabilirsiniz.
NASIL ANLAŞILIR? Gaz problemi yaşayan bebek ağlarken ayaklarını karnına doğru çeker. Emmek ister ancak emme sırasında huzursuz olur. Emdikten sonra sakinleşemez. Karnı sert ve şiş görünür.
NASIL GEÇER? Emzirirken ya da biberonla beslerken bebeğin hava yutmamasına dikkat edin. Hava yutulması sonucu bebeğin karnı şişecek ve acı çekecektir. Bunu önlemek için biberon ya da memenin bebeğin ağzını tam doldurmasını sağlayın.
Emziren bir anneyseniz size neyin gaz yaptığını takip edin ve o yiyecekten uzak durun. Gazlı içecekler, kuru baklagiller, turunçgiller, süt ürünleri, karnabahar ve lahana gibi yiyeceklerin gaz yaptığı bilinmektedir.
Bebeğinizin ayaklarını üşütmemesine dikkat edin. Bulunduğu ortam çok sıcak ya çok soğuk olmasın.
Her gün bebeğinizi yıkayarak rahatlamasını sağlayın. Banyo sonrası masaj yapın. Karnına ılık havlu koyun ya da yağlarla masaj yapın.
Sindirimi daha kolay olduğu için bebeğinize anne sütü verin.
Bebeğinize gaz çıkarmasını kolaylaştırmak için karın masajları yapın.
Rezene gaz ağrılarını hafifletebilir. Ancak bebeğinize vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Bebeğinizin gaz çıkarmasını kolaylaştırmak için onu kucağınızda sallayın.
Şekerli su verilmesi bebeğinizi rahatlatmaz. Bu nedenle şekerli su vermeyin.
Altının uzun süre ıslak kalmaması için gün içerisinde sık sık bezini değiştirin.
Bebeğinize nişastalı gıdaları çok erken aylarda vermeyin. Doktorunuza danışmadan ek gıdaya geçmeyin.
NASIL ÇIKARILIR? Bebeğinizi omzunuza yaslayın ve ellerinizle sırtını sıvazlayarak bebeğinizin gazını çıkarmasını sağlayın.
Bebeğinizi destekleyerek oturtun ve sırtını ovalayın.
Yere yatırdığınız bebeğinizi, ayak parmaklarını burnuna değinceye kadar bacaklarını ileri doğru itin.