Bakan Bayraktar BAE ile hidrojeni görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temmuz ayındaki Körfez turunun ardından, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan anlaşmaların toplam değeri 51 milyar doları bulmuştu. Bu anlaşmaların yaklaşık 30 milyar dolarlık bölümü enerji sektörüne yönelik olduğu açıklandı.

Körfez ülkelerinin Türkiye’nin enerji dönüşüm projelerine ilgi gösterdiklerini belirten Bayraktar, Türkiye’nin yıllık 3,5 GW güneş, 1,5 GW rüzgar enerjisi üretim hedefi olduğuna işaret etti.

‘BAE ile görüştüğümüz bir projede rüzgar enerjisinden hidrojen üretmek’

Hidrojenin büyük bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Türkiye yeşil seçenekler sunma konusunda büyük bir potansiyele sahip çünkü güneş ve rüzgar konusunda büyük bir potansiyelimiz var. BAE ile görüştüğümüz projelerden biri de ağırlıklı olarak rüzgar enerjisinden hidrojen üretmekti.” dedi.

Bayraktar, bu çerçevede Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADQ) ve bazı Avrupalı şirketlerle karşılıklı yarar temelinde temasların devam ettiğini dile getirdi. Bakan Bayraktar ayrıca, enerji verimliliği konusunda da bakanlık olarak uzun dönem perspektifli bir eylem planı hazırladıklarını, bu yılın sonunda planı kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi.

‘Türkiye açık deniz rüzgar enerjisi üretimi için bir ilk proje olacak’

Türkiye’nin 2035’e kadarki planlarında 5 bin megavatt açık deniz rüzgarı enerjisine ihtiyacı olduğuna işaret eden Bayraktar, bu konunun da BAE ile görüşülen projelerden biri olduğuna dikkat çekti. Bakan Bayraktar, “Bu konuda bir anlaşmaya varabiliriz ve bu, Türkiye açık deniz rüzgar enerjisi üretimi için bir ilk proje olacak.” dedi.

Bayraktar, BAE’nin ilgilendiği bir diğer konunun Türkiye’nin gaz merkezi projesi olduğunu anlatırken, başka ülkelerin de bu konuda farklı roller üstlenebileceklerini dile getirdi.

Erdoğan Netanyahu ile bir araya gelecek

İsrail ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesi yönünde son dönemde bir dizi adım atıldı. Enerji odaklı görüşmelerin sonuncusu Temmuz ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye ziyaretiyle yapılacaktı. Ancak ziyaret, Netanyahu’nun rahatsızlığı nedeniyle ertelenmişti.

Bakan Bayraktar, Netanyahu ile Erdoğan arasındaki görüşmemin BM zirvesi marjında önümüzdeki hafta New York’ta yapılabileceğini söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin İsrail gazının alımı ve Avrupa’ya iletimi konusunda ortaklıklara hazır olduğunu ifade etti. Bayraktar, “Neden hala İsrail’den Türkiye’ye boru hattını tartışıyoruz? Ekonomik olarak çok daha uygulanabilir, kolayca sermaye çekebilirsiniz” değerlendirmesini yaptı.

‘Sakarya’dan 10 milyon metreküp gaz çıkacak’

Bakan Bayraktar’a Türkiye’nin ilk doğalgaz keşif sahası olan Sakarya gaz sahasındaki çalışmaların durumu ve sahadan günlük üretim kapasitesi de sorulan sorular arasındaydı.

Bugün itibarıyla sahada günde 2 milyon metreküp gaz üretildiğini belirten Bayraktar, yıl içerisinde rakamın 10 milyona çıkacağını, sonraki aşamada ise hedefin 40 milyon metreküp olduğunu söyledi.

‘Hedefimiz Türkiye pazarına daha makul fiyatlarla gaz tedarik etmek’

Enerji Bakanı’nın ajandasındaki son konu da Rus gazında indirim oldu. Türkiye’nin geçen yıl gaz ithalatı için 38 milyar dolar ödeme yaptığını, bunun da %40’ında muhatabın Rusya olduğunu belirten Bayraktar, “Bizim gazdan beklentimiz, önümüzdeki yıllarda Türkiye pazarına daha makul fiyatlarla gaz tedarik etmek. Türkiye pazarına her zaman güvenilir bir tedarikçi oldular ve Türkiye de Rusya’nın tedariki için her zaman iyi bir müşteri, güvenilir, iyi bir tüketici oldu.” dedi.