AKINCI TİHA'dan bir büyük başarı daha

Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), 30 bin uçuş saatinin üzerine çıkarak büyük bir başarıya imza attı.

Türkiye'nin öncü savunma sanayii firmalarından Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), büyük bir başarıya imza attı. TİHA, Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bırakarak 30 bin uçuş saatinin üzerine çıktı.

Havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti

Milli TİHA, havacılık tarihinde birçok ilki gerçekleştirdi. Bayraktar AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA, 24 Nisan 2023'te Çorlu'da yapılan testte dünya havacılık tarihinde bir ilk olan yakın kol uçuşunu gerçekleştirdi. Ayrıca TEKNOFEST 2023'te, Bayraktar AKINCI insansız hava aracı, insansız savaş uçağı KIZILELMA ile birçok kez İstanbul semalarında aynı uçuşu icra etti. Bununla da yetinmeyen Bayraktar AKINCI, TEKNOFEST'te SOLOTÜRK, Hürkuş ve Türk Yıldızları akrobasi timi ile kol uçuşları gerçekleştirdi.

İrtifa rekorunu elinde tutuyor

Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021'den itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde operasyonel olarak görev yapmaya başladı ve milli havacılık tarihinde irtifa rekorunu elinde bulunduruyor. 21 Haziran 2022'de gerçekleştirilen testlerde, 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek bir rekor daha kırdı.

Ayrıca, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından zorlu hava şartlarında uçarak arama-kurtarma, koordinasyon, güvenlik ve hasar tespit çalışmalarında görev aldı. Depremin hemen ardından uçan tek hava aracı olan milli TİHA AKINCI'lar, deprem sonrası sürekli uçuşlar gerçekleştirerek etkin olarak görev aldı.

Mühimmat entegrasyon süreci devam ediyor

Bayraktar AKINCI TİHA'ya milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci ise devam ediyor. Şu ana kadar birçok mühimmat başarıyla test edildi.

Baykar, 18 Temmuz'da Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla birlikte Bayraktar AKINCI TİHA'ları, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine sokarak Türkiye'nin tek seferde yapılan en büyük havacılık ihracatını gerçekleştirdi.

32 ülkeyle ihracat anlaşmaları yaptı

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılında İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren gelirlerinin büyük bir kısmını ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2022'de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı yüzde 99,3 olarak kaydederek 1,18 milyar dolarlık bir ihracata imza attı. Baykar, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA için 32 ülkeyle ihracat anlaşmaları yaparak bu alanda da büyük bir başarı elde etti.