Batılı medya devlerinden ChatGPT'ye erişim sınırı

New York Times, CNN, Reuters ve Australian Broadcasting Corporation (ABC) olarak bilinen batının medya devleri, OpenAI'den gelen bir aracı engelleyerek şirketin içeriklerine erişmede ChatGPT'ye devam etme yeteneğini kısıtladığını duyurdu.

OpenAI, en iyi bilinen yapay zeka sohbet robotlarından biri olan ChatGPT'nin sahibi.

GPTBot olarak bilinen web tarayıcısı, AI modellerini geliştirmeye yardımcı olmak için web sayfalarını tarayabiliyor.

New York Times ilk engelleyen oldu

New York Times, kendi web sitesinde GPTBot'u engellediğini bildiren ilk kurum oldu.

Guardian daha sonra CNN, Reuters, Chicago Tribune, ABC ve Canberra Times ve Newcastle Herald gibi Avustralya Topluluk Medyası (ACM) markalarının da aralarında bulunduğu diğer büyük haber sitelerinin de web tarayıcısına izin vermediğini tespit etti.

ChatGPT gibi büyük dil modelleri olarak adlandırılan modeller, sistemlerini eğitmek ve kullanıcılardan gelen soruları insan dili kalıplarına benzer şekilde yanıtlamalarına olanak sağlamak için çok büyük miktarda bilgiye ihtiyaç duyuyor.

Yapay zeka kullanımı konusunda önlem

Ancak bunların arkasındaki şirketler, veri kümelerinde telif hakkıyla korunan materyallerin varlığı konusunda genellikle ağzı sıkı davranıyor.

CNN, Guardian Australia'ya yakın zamanda GPTBot'u başlıklarında engellediğini doğruladı ancak markanın, içeriğinin yapay zeka sistemlerinde kullanımı konusunda daha fazla önlem almayı planlayıp planlamadığı konusunda yorum yapmadı.

ChatGPT’nin Özellikleri nelerdir?

ChatGPT, insan konuşmalarını taklit etmenin ötesinde görevleri yerine getirebilen çok yönlü bir sohbet robotudur. Bilgisayar programları, müzik, tele-oyunlar, peri masalları ve öğrenci kompozisyonları yazabilir. Test sorularını yanıtlayabilir, şiir ve şarkı sözleri yazabilir, bir Linux sistemini taklit edebilir, bir sohbet odasını simüle edebilir, oyun oynayabilir ve bir ATM'yi simüle edebilir. Eğitim verileri programlama dilleri ve İnternet fenomenleri hakkında bilgi içerir. Öncülü InstructGPT'den farklı olarak ChatGPT, karşı olgusal istemleri kabul ederek ve potansiyel olarak rahatsız edici çıktıları filtreleyerek zararlı ve aldatıcı yanıtları azaltmaya çalışır. Ayrıca önceki yönlendirmeleri hatırlar ve kişiselleştirilmiş bir terapist olarak kullanılabilir.

Sınırlamalar

Bununla birlikte, yapay zeka halüsinasyonu olarak bilinen yanlış veya anlamsız cevaplar üretmek de dahil olmak üzere çeşitli sınırlamaları vardır. İnsan gözetimi için tasarlanan ödül modeli, Goodhart yasası nedeniyle performansını engelleyebilir. Ayrıca, ChatGPT 2021'den sonra meydana gelen olaylar hakkında sınırlı bilgiye sahiptir ve siyasi görüşlerini ifade etmesine veya siyasi aktivizmde bulunmasına izin verilmez. Buna rağmen, araştırmalar ChatGPT'nin oylama tavsiyesi uygulamalarından gelen siyasi ifadeler konusunda bir duruş sergilemesi istendiğinde çevre yanlısı, sol-özgürlükçü bir yönelim sergilediğini göstermektedir

Ayrıca, ChatGPT'nin eğitim verileri, insan tanımlayıcılarını içeren istemlere verdiği yanıtlarda ortaya çıkabilecek algoritmik önyargıdan muzdariptir. Bir örnekte ChatGPT, kadınların ve beyaz olmayan bilim insanlarının beyaz ve erkek bilim insanlarından daha aşağı olduğunu öne süren bir rap üreterek algoritmik önyargı sorununu vurgulamıştır.