Batı bölünmeye başladı!

Ortadoğu’da yükselen tansiyona dikkat çeken Prof. Dr. Nurşin Güney Ateşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarından Avrupalı devletlerin de rahatsız olduğunu belirtti: “Atlantik dünyasında bir çatırdama söz konusu.”

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (Bilgesam) Uzmanı Prof. Dr. Nurşin Güney Ateşoğlu, Donald Trump yönetimindeki ABD’nin son dönem dış politika analizini Milat ile paylaştı. Avrupa ile ABD’nin arasındaki ilişkilerin çatırdamaya başladığına vurgu yapan Prof. Dr. Ateşoğlu, ABD’nin İsrail’den Avrupa’ya bir gaz koridoru kurmaya çalıştığını kaydetti.

Trump’ın İran’ı baskı altına almaya çalıştığını ve arak İran konusundaki güvenlik sorunlarını çözmeye çalıştığını ifade eden Ateşoğlu, Trump’ın yakın ekibinin de İran’a müdahale konusunda hazırlık yaptığını aktardı.

Dört koldan saldırıyor

Trump’ın 2020 seçimlerini kazanmak için bir takım adımlar attığını belirten Ateşoğlu, bunlardan birinin Yüzyılın Anlaşması olduğunu söyledi. Trump’ın bununla birlikte İsrail lobisinin desteğini arkasına almaya çalıştığını kaydeden Ateşoğlu, bir taraftan da İran’ı baskı altına alarak, Akdeniz’den başlayıp Körfez ülkelerini içine alan gaz merkezli bir ittifak kuşağını oluşturmak istediğini vurguladı.

İran’a müdahale planları

Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa arasındaki bölgede oluşturulan kuşağı Trump’ın baskı altında tuttuğuna vurgu yapan Prof. Dr. Ateşoğlu, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’a yönelik savaş planları hazırlığı içeresinde olduğunu ifade etti.

Bu ekibin Trump’ı sıkıştırdığını belirten Ateşoğlu, “Trump savaşmadan maksimum baskıyla hem Akdeniz’de hem de İran üzerinde etkili olmaya çalışıyor. Bu nedenle Körfez’de İran’a karşı; Akdeniz’de Rusya’ya ve hatta Türkiye’ye karşı olması bölgedeki tansiyonu artırarak gerilimi tırmandırıyor” diye konuştu.

Sıcak çatışma beklenmiyor

Üst perdede büyük güçler arasında stratejik bir mücadele olduğunu kaydeden Ateşoğlu, “Büyük güçlerin hem Akdeniz hem de Körfez, daha da önemlisi Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki adımlarını Soğuk Savaş’ın emareleri olarak görebiliriz. Hem iktisadi hem de jeopolitik anlamda üst düzeydeki stratejik mücadelenin bölgeye negatif yansımalarını çok ciddi bir şekilde hissediyoruz. Şu anda sıcak bir çatışma beklenmiyor ama gerginliğin artması risk ihtimalini de artırıyor” ifadelerini kullandı.

Atlantik dünyası çatırdadı

Fransa’da Macron’un Avrupa Ordusu kurulması açıklamasından bir süre sonra ülkede Sarı Yeleklilerin gösterilerinin başladığını hatırlatan Ateşoğlu, bunun fitilini de ABD’nin ateşlediğini söyledi. Ateşoğlu, “Trump, G7 zirvesinde NATO’yu lağvetmekle ilgili bir ifade kullanmıştı. Bu tür açıklamalar Avrupalıları çok tedirgin etti. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkeleri başta Fransa, Almanya olmak üzere birlik içerisinde yeni savunma tedbirleri almak için yola çıktılar. Atlantik dünyasında bir çatırdama söz konusu. Ama İran’a yaptırımların tekrar başlaması gibi konularda karşı duruş sergilemesine rağmen Avrupa’nın çok da fazla etkili olamadığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.