Batı basını yine 'Algı operasyonu' yapıyor

Türkiye'nin DAEŞ ve PKK'ya karşı operasyonları Amerikan ve Avrupa basınında yankı uyandırmaya devam ediyor. Batı medyasının çok az bir kısmı, operasyonları 'meşru müdafaa' olarak nitelerken birçok analiz yazı ve haberde 'algı operasyonu' yapılmaya çalışılıyor.

Gülsüm İncekaya

Türkiye'nin DAEŞ ve PKK'ya eş zamanlı düzenlediği operasyonlar dünya medyasında geniş yer aldı. Operasyon ile ilgili en kapsamlı yazı Washington Post Gazetesi'nden geldi.Gazete, Türkiye ve ABD'nin Türkiye-Suriye sınırı boyunca 'güvenli bölge' konusunda anlaşmaya vardığını iddia etti. Gazetenin Amerikalı ve Türk yetkililere dayanarak verdiği habere göre, Türkiye ve ABD'nin ortak kararına göre, DAEŞ örgütü, Fırat nehrinden başlayıp 110 kilometre batıya uzanan bölgeden tamamen bölgeden tamamen temizlenecek. İndependent gazetesinin tanınmış Orta Doğu yazarı Patrick Cockburn, ABD'nin PKK'ya düzenlediği saldırılardan dolayı Türkiye'ye destek vermekle eleştirdi. ABD'nin desteğini; Irak Savaşı'ndan bu yana Orta Doğu'daki yaptığı en büyük hata olarak niteleyen Cockburn, ABD'yi, İncirlik Üssü'nü kullanma iznine karşılık Türkiye'nin bu saldırılarına müsamaha göstermekle suçladı. Almanya'da yayıınlanan Bild am Sonntag ve Welt am Sonntag gazeteleri de Türkiye'nin DAEŞ'e yönelik tutumunu manşetlerine taşıdı. Alman gazetesi 'Welt am Sonntag' Pazar günkü baskısında "Türkiye iki cephede savaşıyor. PKK ve DAEŞ'. PKK tekrar Türkiye'ye savaş açtı" başlıklarını attı.

'Barış süreci' sekteye uğradı

İki yıldır Türkiye ve PKK arasında ateşkesin devam ettiğini 25 Temmuz'da PKK'nın iki polisi öldürmesiyle Türk hükümeti ve örgüt arasında ateşkesin bozulduğuna dikkat çeken Economist 'Türkiye ile Kürt militanlar arasındaki ateşkes bitti' başlığını kullandı. Financial Times iseSuriye'deki muhaliflerin operasyonlara nasıl baktığını yazdı. FT, Suriye'deki muhaliflerin Türkiye ve ABD'nin DAEŞ'e karşı başladığı yeni işbirliğini olumlu karşıladıklarını ama uygulamaya dair soru işaretleri olduğu yorumunu yaptı. İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK kamplarına gece yarısı düzenlediği hava saldırısını "Barış süreci"ni sekteye uğratan büyük bir adım olarak yorumladı. Amerikan haber ajansı Associated Press (AP) ise, Türkiye'nin hava operasyonunun 2013u2032ten beri yürütülen 'Barış süreci'nden bu yana yapılan ilk saldırı olduğuna dikkat çekti. AP ayrıca, PKK'li bir yetkilinin 'Türkiye ateşkesi bitirdi' sözlerine de yer verdi. Fransız haber ajansı AFP ise, Türkiye'nin 2 farklı ülkede eş zamanlı olarak PKK ve DAEŞ'e operasyon başlattığını duyurdu. AFP de Türkiye ve Kandil arasında varolan ateşkesin fiilen bitmiş olduğu yorumunu yaptı.

Türkiye Ortadoğu bataklığına girdi

Norveç'ten liberal Bergens Tidende gazetesi DAEŞ'in bitirilmesi konusunda oldukça karamsar bir tablo çizdi. Gazete, "Terör örgütlerine sadece kısa süreli hava bombardımanlarıyla diz çöktürebileceğini sanmak bir hayal''yorumu yaptı. Fransa'nın Strasbourg kentinde yayımlanan L'Alsace gazetesinin yorumu ise şöyle: " Kürt sorunu müzakerelerin başlamasına rağmen çözülemedi. Avusturya'nın başkenti Viyana'dan Die Presse gazetesi, "Ortada bir anlaşma var gibi görünüyor. Buna göre ABD Kürtler konusunun dışında kalırsa Ankara DAEŞkarşıtı koalisyonu güçlendirecek. Amerikalılardan farklı olarak Avrupalılar daha uzun vadeli düşünerek durumdan endişesini dile getiriyor. Fransa'dan Katolik La Croix gazetesinde ise şu satırlar yer alıyor: "Türkiye bir hafta içinde, dört yıldır Ortadoğu'nun büyük bir bölümünü kasıp kavuran çatışmanın içine tüm gücüyle girmiş oldu''

İran'dan: Suriye'ye dokunmadan operasyon yap iması

İran'daki bazı gazeteler Türkiye'nin tutumunu geç kalmış bir eylem olarak değerlendirirken bazı gazeteler Ankara'yı sert şekilde eleştirdi. "Türkiye, DAEŞ savaşına geç girdi" başlığıyla verilen bir haberde, "DAEŞ, Ankara ile bağlantısının ardından Türk askerlerini hedef alınca Türkiye örgüte karşı yumuşak tavrını değiştirdi" dendi.