Başkanlık sistemi kaosu bitirir

Dışişleri Komisyonu üyesi AK Parti Kütahya milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, "Başkanlık sistemi bütün bu aksayan yönlere tam bir çözüm sağlayacaktır. Başkanlık sistemi koalisyonu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Başkanlık sistemiyle çift başlılık da ortadan kalkacaktır" dedi.

NİL GÜLSÜM/ANKARA

Başkanlık sistemi tartışmaları ile ilgili Milat'a değerlendirmede bulunan Dışişleri Komisyonu üyesi AK Parti Kütahya milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, başkanlık sisteminin kaosu bitireceğini söyledi.

Bedeli halk ödedi

Dışişleri Komisyonu üyesi AK Parti Kütahya milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, geçmiş dönemlerdeki koalisyon sıkıntıların faturasını halkın ödediğini ifade etti. Bal, "Yönetim tecrübelerimize dönüp baktığımız zaman çok ciddi bazı handikaplarımızın, sorunlarımızın olduğunu görüyoruz. Geçmiş dönemlerde koalisyonları iyi yönetemediğimiz ortadadır. Bunun bedelini de vatandaş, ülke ekonomisi ve ülke diplomasisi ödemiştir. Öte yandan geçmişte cumhurbaşkanlığı başbakanlık kavgaları da gördük. Aynı şekilde bunun bedelini de yine halk ödemiştir" dedi.

Toplumu kutuplaştırmak istediler

Geçmiş dönemlerde çift başlılığa tanıklık ettiğimiz belirten İdris Bal, "Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında yaşanan bu kavgadan dolayı iç ve dış siyasette çift başlılığın yaşandığına tanıklık ettik. Öte yandan her cumhurbaşkanlığı seçimleri bu ülkeye kaos getirmiştir. Her seçimde farklı senaryolar, mücadeleler yaşanmıştır. Bu durumu şuan ki cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün seçilmesi döneminde bile cumhuriyet mitingleri oldu, 367 krizi çıktı. Toplumu bir kutuplaşmaya sürüklemek istediler" şeklinde konuştu.

Başkanlık sistemi tüm aksaklıkları bitirecek

Başkanlık sistemi ile aksayan tüm yönlerin ortadan kalkacağını belirten Bal, "Demokrasinin bir gereği olan 'yasama yürütmeyi, yürütme yasamayı denetler mantığı' bizim parlamenter sistemimizde işlememiştir. İktidar olan hem yasamaya hem yürütmeye hakim olmuştur. Başkanlık sistemi bütün bu aksayan yönlere tam bir çözüm sağlayacaktır. Başkanlık sistemi koalisyonu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Cumhurbaşkanı başbakan kavgası diye bir durumun yaşanması da mümkün olmadığından çift başlılık da ortadan kalkacaktır. Bir daha Sayın Ahmet Necdet Sezer'in merhum Bülent Ecevit'e anayasa kitabı fırlatması gibi bir hadise yaşamayacağız" ifadelerini kullandı.

Başbakan, başkandan güçlüdür

Başkanlık sisteminin milletvekillerini daha güçlü kılacağının altını çizen Prof. Dr. İdris Bal, "Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran bir başbakan, ABD'deki bir başkandan iki-üç kat daha güçlüdür. Parlamentonun mevcut durumda hükümeti denetlemesi gibi bir imkan da yoktur. Başkanlık sisteminde ise başkan ve bakanlar parlamentodan çıkmadığından dolayı parlamentoyla aralarında organik bir bağ bulunmamaktadır. Milletvekillerinin seçilmesi konusunda belirleyici olan başkan olmadığı için vekiller görevlerini daha rahat yapar ve bu da güçlü bir parlamentonun oluşmasını beraberinde getirir" diye konuştu.