Başkanlık sistemi en iyisi

(Anavatan Partisi) Genel Başkanı İbrahim Çelebi; "Ülkemize en uygun olan Başkanlık Sistemi'ne geçmekte fayda var. Millet olarak da lider endeksli bir milletiz. Sadece Tayyip Erdoğan karşıtlığından dolayı bu işe karşı çıkanlar var. Başkanlık Sistemi'nin ülkemizin önünü açacağına inanıyorum" dedi.

Bayram Zilan/ANKARA

Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı İbrahim Çelebi; Avrupa'daki ırkçılık, Sivil Anayasa, Başkanlık Sistemi, Paralel Yapı ve Basın Özgürlüğü hakkında Ankara Temsilcimiz Bayram Zilan'ın sorularını yanıtladı.

İSLAMI TERÖRİZE ETMEK İSTİYORLAR

Avrupa'da artan ırkçılık ve Paris cinayetlerini tasvip etmek mümkün değil. Avrupa'nın belirli çevrelerinde İslam'ı terörize etmek, İslamiyet eşittir terör denklemine getirmek için yoğun bir propaganda çalışması var. Tüm insanlık aleminin bu tuzağa düşmemesi lazım. Biz zaten terörden büyük acı ve ıstırap çekmiş bir milletiz. Terörün ne denli acılar yaşattığını biliyoruz.

NİJERYA, SURİYE VE IRAK İÇİN DE

Son zamanlarda Nijerya'da yaşanan Boko Haram terör örgütünün yaptığı insanlık dışı katliamlar da dahil, Paris'te öldürülen 12 kişi hatta akabinde 4 kişi daha öldürüldü. Onlara verdikleri tepkiyi anlıyoruz. Ama aynı tepkiyi Nijerya'daki binlerle ifade edilen insanlar için de vermelerini bekliyoruz. Bu işin İslamiyeti, Hristiyanlığı, Museviliği olmaz. İnsan insandır. Suriye ve Irak'ta ölen insanlar için de kayıtsız kalmamaları lazım.

GAZETECİLİKTEN DOLAYI DEĞİL

Bazı gazeteciler gözaltına alındı. Gazetecilik mesleğini yaptıklarından dolayı hiç kimsenin sorguda ya da gözaltında olduğuna inanmıyorum. Gazeteciliği kullanarak başka olayların içerisine giriyorlarsa da devlet bunun hukuken cezasını verir. Ben ülke olarak bir bağırsak temizlenmesi yaşadığımıza inanıyorum. Bu durumun da devamından yanayım. Herkes işini iyi yapmalı. Devleti yönetenler de devleti yönetmeli, illegal yapılara, sapmaya ve illegal oluşumlara kimse cesaret edememeli.

ERDOĞAN'IN DİK DURUŞUNU TAKDİR EDİYORUM

Gezi olayları da önce masum gençlerin ağaç eylemi gibi başladı ama arkasında çok büyük yurtiçi ve yurtdışı şer odakları vardı. Milletimiz bu durumun üzerinden de geldi. Çok büyük boyutlara da varabilirdi. 17-25 Aralık operasyonları da eğer çok ciddi tedbirler alınmasaydı özellikle burada Sayın Erdoğan'ın dik duruşunu ben takdir ediyorum. Eğer bu kadar dik durmasaydı belki Türkiye'nin rejim değişikliğine kadar gidebilecek ciddi boyutlara varılabilirdi.

PARALEL YAPININ OPERASYONLARI ENGELLENDİ

Bu arkadaşlar kendilerinde çok büyük cesaret görmüş, devletin içerisinde de yapılanmış ve saklanmışlar. Bu nüfuslarını kullanarak devletin içerisinde zamanla yerleştirdikleri görevleri de kullanarak çok ciddi bir operasyona giriyorlardı. Ama bu operasyon engellendi.

SİVİL ANAYASA YAPIMINI DESTEKLİYECEĞİZ

Ülkemizde son zamanlarda uzlaşı kültüründen çok uzaklaştık. Özellikle Meclis'te bulunan partiler arasında uzlaşı yok denecek kadar az. Çünkü burada tüm partilerin katılımlarıyla sivil, özgürlükçü bir anayasanın ivedilikle olması lazım. 2010 referandumunda da biz her türlü eksikliklerine rağmen o referanduma destek verdik. Çünkü doğrusu oydu. Umarım 2015 seçimlerinde özgürlükçü sivil anayasaya inanan kesimler parlamentoda daha çok temsil edilir. Sivil anayasa yapımını destekleyeceğiz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ'NDEN YANAYIZ

İnsanlar, Başkanlık Sistemi ortaya atıldığı zaman hemen Güneydoğu'daki yaşanan terör sorunlarından dolayı bölünmeyi ortaya koyuyorlar. Milletimizin hiç bir ferdi bölünmeyi istemiyor. Güneydoğu'daki insanlarımızın büyük bir çoğunluğu da istemiyor. Başkanlık modellerinin Avrupa'da ve dünya'da emsalleri araştırılır. Ülkemize en uygun olan Başkanlık Sistemi'ne geçmekte fayda var. Millet olarak da lider endeksli bir milletiz. Sadece Tayyip Erdoğan karşıtlığından dolayı bu işe karşı çıkanlar var. Başkanlık Sistemi'ne ivedilikle geçmekte yarar var. ANAP olarak biz bu işi doğru ve yerinde buluyoruz. Başkanlık Sistemi'nin hiç bir sakıncası olmayacağına, hatta ülkemizin önünü açacağına, daha rahat hareket edebileceğimize inanıyorum.