Başkan Erdoğan'dan Miçotakis'e tebrik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'daki genel seçimlerde elde edilen başarıdan dolayı Miçotakis'i tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, genel seçimlerde elde edilen başarıdan ötürü Miçotakis'i tebrik ederek yeni dönemin Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından hayırlara vesile olması temennisini iletti.

Görüşmede, her iki ülkede de halklarından güven tazelemiş, güçlü hükümetlerin iş başında olmasının ikili ilişkilerin geleceği bakımından fırsat olduğu ifade edildi.

Seçimlerin galibi Kyriakos Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi oldu.

İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 80,47'si açılmış ve Yeni Demokrasi Partisi'nin oy oranı yüzde 40,46 olarak belirlendi.

Önceki seçimlerde Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,79 oy oranıyla birinci parti olmasına rağmen, tek başına iktidar için gerekli olan 151 sandalyeyi elde edememişti.

21 Mayıs'taki genel seçimlerde Yeni Demokrasi'yi SYRIZA, PASOK-KINAL, KKE ve Yunan Çözümü gibi partiler takip etmiştir. Seçimlere katılım oranı yüzde 61,1 olmuş ve 5 parti seçim barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazandı.

Bugünkü genel seçimlerde ise oyların en az yüzde 25'ini alan birinci parti, ekstra 20 sandalye kazanacak ve her yarım puan için bir sandalye daha eklenerek dağıtılacak. Seçimin galibi olan parti, oyların yüzde 40'ını alması halinde 50 ekstra sandalye kazanmış olacak.

Miçotakis maaşlarda artış ve sağlık sisteminde reform sözü verdi

Miçotakis seçim sonrası ilk açıklamasında sağlam büyüme, maaşlarda artış ve sağlık sisteminde reform sözü verdi.

Aleksis Çipras'ın lideri olduğu ana muhalefetteki SYRIZA Partisi ise yüzde 17,8 oy aldı.

Nikos Androulakis’in liderliğindeki PASOK yüzde 11,95 oyla seçimi üçüncü tamamladı.

Türk milletvekilleri Özgür Ferhat ve İlhan Ahmet Rodop'tan; Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran da İskeçe'den parlamentoya girmeye hak kazandı.