Başkan Erdoğan''dan kritik zirvede net mesaj!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile müşterek anlayış temelinde milli güvenliğimize kasteden terör odaklarını Suriye''den söküp atmakta kararlıyız." dedi.

Rusya'da temaslarda bulunan Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Başkan Erdoğan'ın açıklamaları:

Üst düzey iş birliği konseyinin 8. toplantısını tamamladık. Gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerde iş birliğimizin çeşitli boyutlarını ele alma fırsatı oldu. İlişkileri daha iyi seviyeye taşıma irademizi ortaya koyduk.

Ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıla kıyasla yüde 15'lik artışla 26 milyara ulaştı. Hedef 100 milyar dolardır. Bu hedefi yakalayacağız. Kıymetli dostum Putin ile birlikte yatırım fırsatlarını ele aldık. Bugün ülkemizden Rusya'da 1300'ü bulan girişimdir. Sayın Putin ile birlikte attığımız Akkuyu inşaatı devam ediyor.

"Vize serbestisi için gerekli adımlar kısa sürede atılacak"

2019 yılını Rusya ile karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı ilan ettik. Geçen yıl 6 milyon Rus misafiri ağırlayarak yeni bir rekora imza attık. Vize serbesitisi ile gerekli adımların hızla atılması gerekiyor, zannediyorum ki kısa süre içinde bu adımlar da atılacak.

Milli güvenliğimizi tehdit eden terör odaklarını Suriye'den söküp atmada kararlılığımızı tekrar etmek istiyorum. Bölge için DEAŞ nasıl bir tehdit ise YPG de aynı şekilde tehdittir.

"Ticarette milli para görüşmenin en önemli maddesi"

('100 milyar dolar hedefe ulaşmak için neler konuşuldu, milli paraların kullanılması ve vizelerin kaldırılması gündeme geldi mi?' sorularına) Türkiye-Rusya ilişkileri içinde yerli ve milli para konusu görüşmelerimizin en önemli maddesini oluşturuyor. Bu artarak devam ediyor ancak şu an istenilen noktada değil. Rusya lehine bir ticaret hacmi konusu açık ve net ortada. Biz doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 50'ye yakın bir kısmını Rusya'dan karşılıyoruz. Ticaret hacminin aleyhimize olması buradan kaynaklanıyor. Bizim Rusya'ya sattığımız ürünler belli ama oradan aldığımız ürünler de belli. Yeni bir adım daha atılıyor, denizden geçiş karaya ulaşma TürkAkım da bitmiş vaziyette. Savunma sanayiinde Rusya ile iş birliğimiz önemli, adımlarımızı attık.

"İdlib bizim için hassas bir bölge"

(İdlib'de durum ve Golan Tepeleri ile ilgili soruya yanıt) İdlib Suriye'de adeta can damarlarından biri. 300-400 bin nüfuz. Gelecekleri yer yine Türkiye olacak. Bizim için hassas bir bölge. Burada Rusya ile müşterek çalışmamız var. Gerek koruma amaçlı çalışmalar gerekse burada da maalesef terör örgütlerinin olması nedeniyle işimiz kolay değil. Bizler elimizden geleni yapıyoruz, Rusya da yapıyor. Rejim de bazı çalışmaları yürütüyor. Atmamız gereken adımları attık, atmaya da devam edeceğiz. Geri dönmemiz mümkün değil. Burada sadece İdlib yok. Çözülememiş olan bir Münbiç de söz konusu.

Oradaki bir terör koridorunun yıkılmış olması çok çok önemlidir. Suriye'nin toprak bütünlüğü için de çalışmanın sürmesi gerekir. En önemli adım Astana sürecidir. Astana'ya yönelik olarak da Rusya ve Türkiye olarak, İran aynı şekilde devam edecek. Sürecin içine diğer bazı ülkelerin de katılabileceği istikametinde görüşmeleri yaptık. Cenevre'yi dışlamak diye bir şey söz konusu değil. Burada da halk kendi topraklarına bir an önce dönebilsin.

Attığımız adımlar içinde İdlib ile ilgili süreçte kararlılığımız netice vermiyor dersek yanlış olur. Birkaç ay önce herkes İdlib'den taşınmaya başlamıştı ama şimdi dönmeye başladı herkes. Ama içerideki sorunlar kısmen de devam ediyor. Afrin nasıl şu anda sükun bulduysa biz istiyoruz ki bir an önce İdlib'de de bu duruma kavuşalım. Bunların tabii tamamıyla terörden arındırılmış olması lazım. Bu kararlılığımız devam ediyor. Bizim asıl amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak. YPG bizim için açık ve net bir terör örgütüdür.

Putin'in açıklamaları:

Rusya Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turistler arasında birinci sıradadır. Profesyonel sürücüler için vizelerin çok yakında kaldırılacağını beyan etmek istiyorum. Bugün Truva Operası ile karşılıklı kültür ve turizm yılının açılışı yapılacak.

Suriye'deki iş birliği çok önemlidir. Önemli olan sahadaki duruma yoğunlaşmak. Aslolan siyasi süreci daha aktif hale getirmektir. Astana çerçevesinde iş birliğine devam edilecek.

İkili görüşmelerimiz son derece başarılıydı. Ben bir kez daha dostum sayın Erdoğan'a ortak çalışmaları için teşekkür ediyorum.

Rusya, doğal gazla ilgili hem fiyat hem de hacim bakımından Türkiye için yükümlülüklerini daima yerine getiriyor.

(İdlib'de durum ve Golan Tepeleri ile ilgili soruya) İdlib için gerekli parametrelere ulaşmadık, koordineli devriye konusunda anlaştık. İstediğimiz gibi ilerlemiyoruz belki ama kesinlikle bir ilerleme söz konusu.