Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde konuştu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
En büyük adaletsizlik eğitim öğretim hayatındaki adaletsizliktir. Çünkü bunun telafisi çok zordur.
Katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırdık. Milletimizin talebi doğrultusundan Kur'an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerinin alınmasını temin ettik.
Eğitim öğretim bütçesini 10 milyar lira civarında aldık ve bu rakamı 161 milyar liranın üzerine çıkardık.
Tüm öğrencilerimizin ders kitaplarını ücretsiz olarak veriyoruz. Bir dönem evlatları kıyafetlerinden dolayı okula alınmayan Türkiye'den bugünkü demokratik, özgür ve bilim odaklı eğitim öğretim yapısına geldik.
Ülkemizin eğitim alanında kat ettiği mesafeyi görmeden diğer konulara odaklanamayız. Bunun için eğitim önümüzdeki dönemde de önceliklerimiz arasında ilk sırada yer almaya devam edecektir.
İlmi arayan medeniyetin mensupları olarak ancak bu şekilde hedefimize ulaşabiliriz.
76 olan üniversite sayısı 207'ye, öğrenci sayımız da 1.6 milyondan 8 milyona yükseldi. Almanya'da yüksek öğrenim öğrenci sayısı 3 milyon, bizde 8 milyon. Sayın Şansölye bunu öğrenince, "Ben bunu bilmiyordum" dedi. Nitelik konusunda aşmamız gereken bir mesafe şüphesiz var. Ama dikkat edin öğretim üyemizin sayısını da artırıyoruz. Şimdi bizim arzumuz öğrencimiz ve hocalarımızın niteliğinin artması.
ÜNİVERSİTEYİ EVLATLARIMIZA GÖTÜRDÜK
Bundan yaklaşık 13 yıl önce ülkemizdeki her şehre üniversite açma kararı aldığımızda bazıları bizi kıyasıya eleştirmişti. Fakir fukaranın Hakkari'den evladını İstanbul'a, Ankara'ya göndermesi mümkün müydü? Böyle bir imkanı yakalaması mümkün müydü?
Ama biz ne yaptık, evladını İstanbul'a gönderme değil; üniversiteyi Hakkari'ye götürerek imkanları yavrularımızın ayağına getirmiş olduk.
Şimdi Güneydoğu'da birçok ilimizde başarı oranı yükseldi. İlk sıralara giren öğrencilerimiz oldu. Şırnak'tan ilk derecede öğrenci çıkabiliyor.
Demek ki imkanlar hazırlanırsa Şırnak'tan da çıkar, Iğdır'dan da çıkar, Hakkari'den de çıkar.
Evlatlarımızın bu noktadaki kabiliyetinin, özellikle gayretleriyle nereye ulaşabileceğinin en güzel ifadesidir.
BAZI YERLERDE BEKLEDİĞİMİZ YERE GELMEDİ
Tüm rektörlerimize, özellikle yeni üniversitelerin yöneticilerine görevlerinin ağırlığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum. İyi bir yönetici 4 yılda kurumunu çeyrek asır ileriye taşıyabilir. Bu şekilde takdire şayan üniversitelerimiz olduğunu da biliyorum. Ancak bazı üniversitelerimiz hala kendilerinden beklediğimiz yere ulaşamamış durumda. Rektörlerimizden üniversitelerle şehri bütünleştirme konusunda daha fazla gayret göstermelerini bekliyorum.
Önümüzdeki dönem rektör atama kriterlerini çok daha yükseğe çıkartarak adayları akademik ve idari bakımdan çok sıkı bir inceleme sürecinden geçireceğiz.
Öğrencilerimize aylık 500 lira kredi/burs ödüyoruz. 1 milyon 613 bin öğrenci burs imkanından yararlanıyor. Öğrenci harcını da kaldırdık. Harç verildiği zaman kıyamet koparanlar şimdi ortada yok.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİ TİCARİ ÇALIŞIYOR
Vakıf üniversiteleri vakıf olmaktan çıkmışlar, tamamen ticari çalışıyorlar. Vakıf üniversitelerinin patronları cebini doldurmaya çalışıyor.
MESLEKİ EĞİTİM YENİDEN ELE ALINMALI
Ülkemizde eğitim imkanlarının genişlemesi yeni bir durumu beraberinde getirdi. Diploma tek başına bir şey ifade etmiyor. Mesleki eğitimin yeniden ele alınması ve gençler için cazip hale getirilmesi şarttır.
ANKARA'DAKİ ÜÇLÜ ZİRVE
Ruhani ve Putin'le Ankara'da zirve gerçekleştirdik. Suriye'deki insani ve siyasi krizin çözümü konusunda çok önemli kararlar aldık. Zirvenin en önemli kazanımlarından biri Anayasa Komitesi üyelerinin onaylanmasıdır.
GÜVENLİ BÖLGE
İki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız.
Hem İdlib hem Fırat'ın konusunda çok daha güçlü bir destek bekliyoruz. Artık laf bizi doyurmuyor, icraat bekliyoruz.