Erdoğan'ın açıklamarından satırbaşları:
İnsanlık tarihi boyunca her dönemde salgın hastalıklar ve tabi hastalıklar çok ciddi can kayıplarına yol açmıştır.
Nitekim şu anda dünyada insan ölümlerine yol açan hastalıklar arasında bu tür salgınların etkisi düşüktür. Ancak, önüne geçilmediği takdirde salgınların kitlesel ölümlere neden olma riski vardır.
Yaşadığımız sürecin insanlık önüne ne gibi sorunlar çıkardığını henüz bilmiyoruz.Ancak, her şeyin eskisi gibi gidemeyeceği ortadadır. Küresel ekonomik düzende köklü değişikliklere neden olması muhtemel bir döneme giriyoruz. Özellikle son 17 yılda ülkemizin temel hizmet alanlarda yaptığımız dönüşümler sayesinde Türkiye bu sürece en hazırlıklı biçimde yakalanmıştı. Diğer taraftan eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerde kamu hizmetleri garantiye alınmıştır.
Diğer taraftan batıda kamu hizmetleri özel sektöre bırakmış, sonuçları şu anda görmektedir.
Yeni bir döneme giriyoruz, Türkiye'nin bu durumu avantaja çevirmesi şart.
Bunun için büyük ve güçlü Türkiye hedeflerimize 2023 ve 2071 vizyonlarımıza odaklanarak daha güçlü bir şekilde çalışacağız.
Yeni corona virüs hastalığı ilk olarak 2019 Aralık ayında Çin'de tespit edildi. Ocak ayında ilk ölüm haberi geldi. Hemen ardından hastalık, Tayland, Japonya ve ABD'de görüldü. Covid-19 Avrupa'da ilk olarak Fransa'da tespit edildi. DSÖ Ocak ayının sonunda acil durum ilan etti.
Yolcu gemilerinden sınır kapılarına, uçaklardan trenlere kadar karantina tedbirleri yaygınlaştırıldı.
SARS salgınındaki can kaybını geride bıraktı.
İtalya'daki ölümler dikkat çekici düzeyde arttı. DSÖ, salgını pandemi ilan etti. Pek çok ülke sınırlarını insan trafiğine kapattı. İnsanların evde kalmalarını sağlamaya yönelik pek çok önlem aldı.
Bugüne kadar vaka sayısı 200 bine ölü sayısı 8 bine yaklaştı, 80 bin kişi iyileşti.
Türkiye en başından itibaren bu hastalıkla ilgli gelişmeleri yakından izlemiş ve tedbirleri süratle uygulamaya başlamıştır.
14 Ocak'ta covid-19 hastalığının ilk rehberini hazırlayarak herkesi teşhis ve tedavi hakkında bilgilendirdik. 20 Ocak'tan itibaren Çin, Rusya, Tayvan, Vietnam ve pek çok ülkeden gelen vatandaşları taramadan geçirmeye başladık.
27 Ocak'ta Dışişleri Bakanlığımız seyahat önlemlerini açıklamaya başladı. Çin'in Wuhan kentindeki vatandaşlarımızı getirmeyi başardık.
Sınırlarımızda sahra hastanelerini kurduk, 2 Mart'ta umreden dönen herkesin sağlık muayenesini gerçekleştirdik.
Son 14 gün içerisinde yabancı uyrukluların ülkemize girişini yasakladık. 10 Mart'ta Sağlık Bakanımız ilk defa yurtdışından gelen bir vatandaşımızda covid-10 olduğunu açıkladı. Değerli kardeşlerim bizim en önem verdiğimiz şey insan hayatıdır.
Uzaktan eğitimi hem televizyon hem internetten verek çocuklarımıza imkan sağladık.
YKS ve üniversite sınavlarını ertelemeyi gündeme alabiliriz. Bu vesileyle 20 bin öğretmenimizin atamasını daha gerçekleştirdiğimizin müjdesini veriyorum.
Gazino ve gece kulubü gibi eğlence yerlerinin faaliyetlerini durdurduk.
16 Mart'ta uçuşların durdurulduğu ülkelerden gelen vatandaşlarımızı karantinaya aldık.
Bu sürede virüs ülkemize gelmekte niye geç kaldı diye dizlerini dövenler, yalan haberle kaos çıkarmaya çalışanlar da oldu. Ama milletimizle birlikte ülkemize yönelik her saldırıyı nasıl göğüslemişsek, bu sıkıntıyı da aynı şekilde karşıladık. Muhterislere aradıkları fırsatı vermedik, vermeyeceğiz.
Biz önce insan diyen bir milletin torunlarıyız. Bunun için aldığımız her tedbir insanların hayatını ve geleceğini korumaya yöneliktir.
Sağlıklı insanlar hastalığı rahatça atlatırken, yaşlı ve kronik hastalar zorlanabiliyor.
Covid-19 hastalığından en iyi korunma yöntemi herkesin kendi kendine tedbir almasıdır. Her birimizin fedakarlıkta bulunma zorunluluğu vardır.
Açıklanan tedbirlere hep birlikte uyarsak evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz.
Hem inancımızda hem kültürümüzde, vücut temizliği, hane temizliği ve çevre temizliği çok önemlidir. Sevgisini dokunmakla gösteren bir milletz, ama buna bir süre ara vermeli sevgimizi yüreğimizle ve dilimizle göstermekle yetinmeliyiz.
Bugün bize düşen görev de gerekli olan her türlü tedbiri alarak, takdiri Allah'a bırakmaktır.
Milletimin her bir ferdinden ricam covid-19 tehdidi bitene kadar evden gerekli olmadıkça çıkmamasıdır.
Kontrol altında tutamayacağımız her temaz bizi virüs taşıyıcısı haline getirebilir.
Vakit tevekkül ve tefekkür zamanıdır. Dış dünya ile fiziki irtibatımızı asgariye indirme vaktidir. Toplumun sağlığı için kendimizden fedakarlık vaktidir. Zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımız evden çıkmamalıdır. Vakit yapabileceğimiz her şeyi evden yapma vaktidir.
Çocuklarımızdan dışarıya çıkmadan kitap okuyarak, ders çalışarak vakitlerini değerlendirmesini istiyoruz. Yaşlılarımızın evden çıkmamasından ziyade diğer aile üyeleriyle de mesafeli olarak hayatlarını sürdürmelerini istiyoruz.
Yaşlılarımızı koruyacak ve kollayacağız.
Bilim Kurulu'nun çalışmasıyla 65 yaş üzerindeki tüm vatandaşlarımızı koruyucu maske ve kolonya dağıtacağız.
Sağlık kuruluşlarımızın üzerine binecek yükü hafifletmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımızdan mümkün olduğu kadar sağlık sorunlarına ilişkin aile hekimlerine başvurmalarını istiyoruz.
Vatandaşlarımız herhangi bir belirtede ALO 184 hattını aramalıdır. Bu vesileyle takdire şayan bir görev yapan sağlık personelime milletimin adına şükranlarımı sunuyorum.
ARGE çalışmalarını yürüten Sanayi ve Teknoloji bakanlığımız bu konuda çalışmaları yürütüyor.
Dün Fransa, Almanya ve İngiltere'den üst düzey siyasetçilerle yaptığım görüşmelerde muhataplarımıza nasıl katkı yababileceğimizi görüştük.
Merkez Bankası bazı adımlar atarak likitede sıkıntısını yaşanmayacağını ortaya koydu.
Ekonomik İstikrar Kalkanı adını verdiğimiz bir paketle, KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz. Bu çerçevede devreye sokacağımız tedbirler şunlardır: 1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.
2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız. 3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik. 4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz. 5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız. 6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz. 7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz. 8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.
9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz. 10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.
11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız. 12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteliyoruz. 13- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz. 14- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.
15- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.
16- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz. 17- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.
18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz. 19- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz. 20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz. 21- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz. Alınan kararların milletimize ve ekonomimize hayırlı olmasını dilerim.
Hiçbir virüsün Türkiye’den, Türk Milletinin birliğinden, beraberliğinden, kardeşliğinden, aldığımız ve alacağımız tedbirlerden daha büyük olamayacağını tekrar ederek, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.