Başbakan Binali Yıldırım, "Netaş 50. Yıl Etkinliği"nde yaptığı konuşmada, "2023 hedeflerine ulaşmak için ekonomik kalkınma hamlesini gerçekleştirmemiz şart. En çok bilgi ve iletişim teknolojileri alanına yoğunlaşmalıyız." dedi.
Yıldırım,"Birinci önceliğimiz yerli teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünler geliştirmek." diye konuştu.
"ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ YERLİ YAZILIM"
Yerli yazılımın önemine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"Yerli yazılım geliştirme platformuna muhakkak sahip olmamız lazım. Bunu yapamazsak, gerçek anlamda teknolojiye, bilgiye sahip olamayız, bilgiyi başkalarının kullanımına, istifadesine sunma imkanımız olmaz. Bundan sonraki öncelikli hedeflerimizin başında bu platformların geliştirilmesi olacak."
"SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ALMALIYIZ"
Siber güvenlik konusuna değinen Yıldırım, "Siber güvenlik önlemlerimizi ve kişisel verilerimizin mahremiyetini sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor. Bu artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik." dedi.
Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;
Bugün küresel etki alanı oluşturan önemli konuları ele alıyoruz. Bilgi teknolojilerinin dününü ve bugününü konuşmacılar değerlendirdi. Konvensiyonel hizmetler gibi değil, ışık hızı ile tüm küreyi birinci dereceden etkilemeyi sürdürüyor. Bu değişim ve dönüşümü 3 maddede ele alabiliriz.
Birinci aşama bilgi ve iletişim teknolojilerinin günlük hayatımızdaki işleri hızlandırması.
İkinci madde de kullandığımız yazılım ve sistemlerde verilerin birikmesi ve bu verilerin analizi oldu. Bu analiz ve raporlar, bize çalışmalarımız, süreçler ve karar mekanizmalarımız hakkında bilgi verdi. Sağlıklı sonuçlara ulaşmamıza destek oldu. Böylece, birer önemli araç olmakla beraber, karar alma mekanizmalarımızda da yer almaya başladı. Bir bakıma bize akıl vermeye başladı.
Üçüncü aşama ise yeni bir dönemi müjdeliyor. Önceleri işimizi gördüğümüz yönetirken destek aldığımız bu teknolojiler, hayatımızı doğrudan parçası haline geliyor. Hatta geldi bile! İleride bunun etkilerini çok daha çarpıcı şekilde göreceğiz.
Öyle ki, bu teknolojiler olmadan günlük hayatımızı bile devam ettirmemiz zorlaşıyor. Buna yeni nesil sanayi devrimi... Devir artık nesnelerin internet devri. Bu süreci meydana getiren dört ana etmen var.
Birincisi bilgisayar teknolojilerindeki köklü değişim. Süper bilgisayarlar... Mikroçip teknolojisindeki değişimler ve iletişim teknolojilerdeki artış. Yapay zeka teknolojileri geleceğimizi bu alanlarda şekillendirip belirleyecek.
Gelecekte vücudumuza yerleştirilmiş sensörler olacak. Bu sensörler sağlık durumumuz ile sürekli bilgi toplayacak. Yolda giderken bir kabine girdiğimzide ya da aracımızın içinde bir sağlık merkezine bağlanıp, doktor ile yüzyüze gelmeden her türlü bilgiyi alabileceğiz.
Mesela, bugün bu organizasyona katılacağımızı arkadaşlar programa yazmışlar. Ben de program dahilinde 11'de burada olmam gerekiyordu. Biraz da geç kaldım. Bu teknolojileri tam kullanamıyoruz. Geleceğin teknolojisinde yol durumu, haav durumu, saati anlatacak ve zamanlıca bana aktaracak ve süreçle ilgili detayları verecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızdaki hacmi gittikçe devam edecek.
Elektrikli araçlar hayatımıza girdi. Yakında sürücüsüz araçların devri başlayacak. Araçların yanı sıra yollar da akıllanacak. 2003 yılından beri çarpıcı kayda değer ilerlemeler getirdik. Türkiye'nin 80 yılda hayal edemediğini 15 yılda hayata geçirdik.