Başbakan talimatı kürsüden verdi

Başbakan Binali Yıldırım Dünya Engelliler Günü'nde konuştu. Yıldırım konuşmasında otizm engellilerin bireysel eğitiminin pahalı olduğu ve süresinin artırılmasıyla ilgili bakana kürsüden talimat verdi.

14 yıl boyunca aldığımız kararlarda insanı merkeze koyduk. Engellilerimize odaklanan bir yasal düzenleme yaptık

Engelliler kanunu çıkarttık. Engellileri aşağılayan sakat, çürük gibi ifadeleri mevzuattan çıkardık

Engel canda değil, engeller zihindedir. Önce zihinsel engelleri ortadan kaldıracağız.

Otizm engellilerinin eğitime erişimi pahalı! Engellilere 12 saat bireysel ve grupsal rehabilitasyon veriliyor ve bu yetmiyor. Evet yetmez, bu eğitimin artması gerekiyor. Öyle mi? Otizm engellileri için bireysel eğitim süresi artırılmalı. Devletimiz niçin var. Devlet vatandaşın işini görmek için var. Bu uğurda nekadar harcanacaksa harcanacak. Gereken neyse yapılacak. Bakanımıza buradan talimat veriyorum. Bu bireysel eğitimler için toplantıdan sonra görüşelim.

Evde bakımla ilgili yeni değerlenidirmeler yapılıyor mağduriyetler giderilecek.

Değerli dostlar 14 yılda neler yaptık? Merkezi idare, yerel yönetim olarak adeta bir zihniyet devrimini gerçekleştirdik ve adım adım engellilerimizin toplumdaki farkındalığını artırdık. Çok şükür büyük mesafe katettik. Ak Parti olarak birçok reformları gerçekleştirdik. Sosyal haklarda iyileştirmeler yaptık. Destek miktarını artırdık. Özel sektör ve kamuda çalışan engelli sayısı 150 bini buldu. Eskiden engelli almamak için 40 dereden su getirirlerdi. Engelli çalıştırmayayım da cezası neyse öderim. Kimin yarın engelli olmayacağının garantisi var. Onun için diyorum zihinler engellli. Zihinden engeller ortadan kalkarsa herşey hallolur.

Özel eğitim için gereken engellilik oranını aşağı çektik.

"Zihinlerdeki engelleri ortadan kaldırmalıyız. Toplumda engellileri saklayan bir anlayıştan, bugün engellileri topluma kazandıran bir noktaya geldik. Bu sadece devletin alanı değil, daha çok sivil toplum kuruluşumuz olacak. Daha çok özel kuruluşlarınız olacak, bu eğitimleri verecek, daha fazla imkanlar, bunları çeşitlendireceğiz. Devlet her şeye yetişemez ama devlet her şeye yetişeceklere destek verebilir."