Başbakan Davutoğlu'ndan esnafa müjde

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Davutoğlu, Ankara'da TESKOMB 'Yeni Türkiye Buluşması' programında konuşuyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da "TESKOMB Yeni Türkiye Buluşması" programında konuşma yapıyor.
Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;
"Bir esnaf çocuğu olarak sizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Trabzon'daydım. 3 nesil geleneğini sürdüren kardeşimin alnından öptüm. Baba geleneğini sürdüren tüm esnaflarımızı kucaklıyoruz. Ahilik ve ahlak ancak esnaf ilişkilerinde öğrenilir. Ahlakın sınandığı yer çarşılardır. İyi okullarda okuduk hamdolsun. 2 üniversite bitirdim, doktora yaptım. Profesörlüğe ulaştım. Babamın dükkanına gittiğimde onun komşularıyla ilişkilerinde, derin muhabbeti gördüm.
ESNAF YALAN SÖYLEMEZ
Para bulmuştum babamın dükkanının orada. Babam da "Parayı düşüren birisi olabilir. Git tüm dükkanlara sor düşüren var mı?" dedi. Gittim sordum. Kimse "Benim" demedi. Yani içlerinden biri çıkıp alabilirdi. Esnaf yalan söylemez. Daha sonra babama götürdüm parayı. Fakirlere yardım eden bir yere bağışladı.
ESNAF ORTAK DEĞERLERİ YAŞATIR
İnsan olana söz yeter. Esnaflıkta söz demek senet demektir. Ayrıca bir dökümana ihtiyaç yoktur. Bütün Türkiye'de dostları vardır. Kahramanmaraş'a gittiğimde kalabalıktan biri "Ahmedim" diye seslendi. Celal Amca'ydı... Babamın esnaf arkadaşıydı. Esnaf ilişki kurdu mu çıkara bağlı olarak kurmaz. İlişki kurdu mu dünya ve ahiret kardeşliği için kurar. Modern dünyada o büyük alışveriş merkezlerinin dünyasında bu ilişkileri unutmaya başladık. Bizim buradaki gibi buluşmalara çok ihtiyacımız var. Esnaf ortak değerleri yaşatır.
SİZLERİN YANINDA OLACAĞIZ
Bizler sizlerin he zaman yanında olacağız. 2002'de kredi kullanan esnafımızın sayısı 60 binler ile ifade edilirken şimdi gelinen noktada bu rakam toplamda 1 milyonu aşmış durumda.
HORTUMLANAN BANKA DÖNEMİ BİTTİ
Hortumlanan bankalar dönemi bitti. Ak Parti döneminde esnafımız rahat etti. Esnafımız bankalardan kredi çektikçe ekonomimiz daha da bereketlendi. Kredilerin açılması talimatını verdim. Halkbank kredilerinde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi vereceğiz.
- Otomobil satışları 2002'de 231 bin idi, şimdi ise bu rakam 640 bin civarında.
FAİZSİZ KREDİ VERECEĞİZ
Halkbank kredilerinde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi vereceğiz. Esnaflıkta kaybolmaya yüz tutmuş en önemli şey çırak-kalfa- usta ilişkisi. Biz bu noktada 3 yıllık ustalık belgesi olup işyeri açacak kişilere faizsiz kredi vereceğiz. 600 milyona çıkarttığımız Halkbankası kredilerini 150 milyon TL arttırarak 750 milyon TL'ye çıkartıyoruz.
HER AVM'DE YÜZDE 5 PAY AYIRMA ZORUNLULUĞU
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'da süreç tamamlandı. Esnaf ve kültürün devamı için ne tedbir alınması gerekiyor ise aldık ve kanuna ekledik. Sizi büyüyen yapılar karşısında ezdirmeyeceğiz. Bu çerçevede AVM kriterlerini değiştirdik. Her AVM'de yüzde 5 pay ayırma zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ise bin 3 oranında pay zorunluluğu getirdik. Buralarda kiralarda rayiç bedelin 4/1'i oranında olacak.
Ardı ardına yapılan indirimlere de düzenleme getiriyoruz. Çalışma saatleri konusu da kanuna eklendi. Bütün esnaf ve sanatkar odaları alışveriş günleri yapacak.
Ustalık belgesi ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılacak. KOBİ'lere G-20'de özel bir gündem ayırdık. KOBİ'ler üzerinden tanıtım yapılacak.