Başbakan Davutoğlu yeni ekonomi paketini açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 25 alanda yapısal reform öngören 'yapısal dönüşüm programı'nı açıklıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas'ta "Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı"nı açıklıyor.
Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
"Ekonomik yapımızı tümüyle yenileyecek olan ve son derece titizlikle yapılmış bir çalışmayı kamuoyumuzla paylaşacağız. 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören eylem planları çerçevesinde yeni hamle dönemini başlatacağız"
"2015 seçimlerine giderken ve daha sonraki dönemleri planlarken siyasi istikrar ve güven ortamının korunması elzemdir ve buna öncelikle önem vereceğiz"
"Bugün ilan edeceğimiz 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planı ağırlıklı olarak reel sektör alanındadır"
"Hedefimiz, bu sektörel dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar yani 4 yıl içinde, GSYH'yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir"
"Eylem planları ve sektörel dönüşüm programları bir temenni değildir. Bizim söz verip de yapmadığımız temenni düzeyinde bıraktığımız hiç bir taahhüdümüz olmamıştır"
"90'lı yıllarda dünya ekonomisi büyüdü. Siyasal istikrarsızlık Türkiye'de küçülmeye yol açtı. Her alanda ekonomik endikasyonlar olumlu seyretmiştir.
200'li yıllarda dünya ekonomisi küçüldü. Türkiye ekonomisi büyüme trendine girdi. Yabancı yatırım 2003-2014 arasında 145 milyar dolara yükseldi. 2018 sonuna kadar ki ilk dönemde ulaşmaya çalıştığımız hedeferi sizle paylaşacağız.
TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME TRENDİNE GİRDİ
"90'lı yıllarda dünya ekonomisi büyüdü. Siyasal istikrarsızlık Türkiye'de küçülmeye yol açtı. Her alanda ekonomik endikasyonlar olumlu seyretmiştir.
200'li yıllarda dünya ekonomisi küçüldü. Türkiye ekonomisi büyüme trendine girdi. Yabancı yatırım 2003-2014 arasında 145 milyar dolara yükseldi. 2018 sonuna kadar ki ilk dönemde ulaşmaya çalıştığımız hedeferi sizle paylaşacağız.
SİYASİ GÜVEN VE İSTİKRAR
Öncelikli hedefimiz, siyasal güven ve istikrar ortamının korunmasıdır. Siyasi istikrar güvenin ve ortamın korunmasına önem vereceğiz.
İNSAN KAYNAĞI NİTELİKLİ HALE GETİRİLECEK
İnsan kaynağımızın nitelikli bir hale gelmesi ekonomide niteliksel dönüşümün temeli olur. İnsan odaklı ekonomisin güçlendirilmesine odaklanıyoruz. Üretim teknolojisindeki değişime intibak ve öncülük etmek amacındayız.
FİNANS İLE REEL SEKTÖR ARASINDAKİ KARŞITLIK YANILSAMADIR
Ekonomi entegre bir oluşumdur. Finans sektörü ve reel sektör arasındaki karşıtlık bir yanılsamadan ibarettir. 2001 kiriznde bankacılık sektörü çöktüğünde reel sektörde de fabrikala kapandı. Bütüncül bir ekonomik anlayışın kamuda ve ülkenin genelinde hakim olmasıdır. Ekonomimizin dünya ekonomisiyle entegrasyonu için önemli adımlar atacağız. Hedefimiz 2018 sonuna kadar cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, safi milli hasılayı 1,3 trilyon dolara çıkartmak."
9 BAŞLIKTA YENİ EYLEM PLANLARI
Başbakan Davutoğlu, 9 başlıkta yeni eylem planını açıkladı.
1- İthalatı olan bağımlılığın azaltılması programı: Cari açığın arkasında ithalat bağımlılığı var.
2- Enerji üretim tesisleri : Enerji üretim tesislerindeki techizatın yurt içinde üretilmesini destekleyeceğiz.
3- Sanayi stratejisi, belli zamanlarda revize edilecek. Tohumculuk yetiştirme kapsitemizi arttıracağız. Sanayi stratejisi revize edilecek. Üniversite sanayi işbirliğini arttıracağız. Sanal ve gerçek ortamlarda işbirliği platformları oluşturacağız.
4- Teknolojik ürünler desteklenecek: Enerji, sağlık, havacılık, otomobil ve raylı sistemler gibi teknolojik ürünleri destekleyeceğiz. Girişimcileri desteklemek için erken aşamaya ilişkin bir fon oluşturacağız. Ürün ve marka sayımız üzerinden rekabet gücümüzü arttıracağız.Kamu kurum ve kuruluşlarında farkındalığı arttıracağız.
5- Enerji verimliliği: Yenilenebilir enerji alanında envanterimizi yenileyeceğiz. Bürokrasiyi azaltarak yatırım işlemini arttıracağız. Enerji verimliliğinin geliştirilmesi programını hayata sokacağız. Enerji verimliliğinin geliştirilmesi için bilinçlendirme çalışmaları yapacağız.
6- Tarımda su kullanımı: Su tasarrufu sağlayan yöntemleri yaygınlaştıracağız. Tarımsal destekleri gözden geçireceğiz. Modern sulama metotlarını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Modern sulama tesis sayısını her yıl yüzde 10 artıracağız.
7- Sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm programı: Biyoteknoloji alanında alt yapımızı geliştireceğiz. Biyoteknolojik ilaç alanında araştırmalarımızı geliştireceğiz.
8- Sağlık turizmi anlamında hedef, ülke bazlı projeler hazılayıp eyleme geçireceğiz. Yabancı dil başta olmak üzere sağlık personelimizin donanımını geliştireceğiz.
9-Lojistiğin büyümeye katkısını artıracağız. Lojistik koordinasuyon kurulu kuracağız. Ulaşımda elektronik sistemleri yaygınlaştıracağız. Lojistik veri tabanı oluşturacağız. Liman yönetim modelini hayata geçireceğiz.
471 eylem planının temel hedefi hesap verilebilirliği güçlendirmektir. Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlelerinden birini başlatıyoruz."
Kaynak: AA