Başbakan Ahmet Davutoğlu Kamuda Şeffaflık Paketi'ni açıkladı. Pakette yer alan dikkat çekici maddelerden biri de Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin il başkanlarının bile TBMM'ye mal bildiriminde bulunma zorunluluğu.
Başbakan Davutoğlu, Kamu Yönetiminde Şeffaflık toplantısında konuştu. Davutoğlu, toplantıda ayrıntılı olarak gözden geçirilen Kamuda Şeffaflık Paketi'ni açıkladı.
Davutoğlu'nun açıkladığı paketin ana başlıklarından "Mal bildirimlerinin şeffaf olacağı" maddesi ile imar planlarında yapılacak değişiklikler dikkat çekti.
KAMUDA ŞEFFAFLIK PAKETİ
1- Siyasi partilerin milletvekili ve belediye başkanlarına yapılacak yardımlar kendi hesaplarına yatırılacak.
2- Elektronik ortamda herkes bunu görebilecek.
3- Siyasi partiler seçimden önce kaynaklarını ilan edecek.
4- Mal bildiriminde bulunulacak. Genel merkez çalışanları, İl, ilçe başkanları, ulusal, bölge yayın yapan müdürler. Mal bildirimleri 2 yılda bire indirilecek. Mal bildirimleri de şeffaf olacak.
5- İhbarda bulunulan kamu görevlisi başka birimde görevlendirilebilecek.
PAKETİN ANA UNSURU: İNŞAAT SEKTÖRÜ
İmar değişikliklerinin şeffaf bir zeminde yürütülmesini sağlayacak paket, rantın daha sağlıklı vergilendirilmesini hedefliyor. Maliklerin talebi üzerine yapılacak imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerden kamu pay alacak. Artan değerin yüzde 40'ının kamuya alınması planlanıyor.
İMAR PLANLARINDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER
1- İmar Planlarının yapım süreci saydam hale getirilecek.
2- İmar planlarının her aşaması Bakanlık internet sitesinde yayınlanacak.
3- Belediyeler uygulamalarla ilgili internetten bilgilendirme yapacak.
4- Plan değişiklikleri tarihi ve kültürel doku korunarak yapılacak.
YOLSUZLUKLA İLGİLİ BÜYÜK MÜCADELE VERDİK
İşte Davutoğlu'nun konuşmalarının satır başları;
"Yoksulluğa karşı büyük mücadele verdik. 2001'de Başbakanlık önünde yazar kasa atılan dönemden çok uzaktayız. Yolsuzlukla ilgili büyük mücadele verdik. Hesap verilebilir bir bütçe yaptık. Açıkladığımız paketler birbirinin bütünüdür. Hiçbir açıklamamız konjonktürel değildir.
12 yılda kamu yönetiminin şefaflığı konusunda büyük adımlar attık. 12 yıl içinde kamu kontrol kanunu çıkardık. Mali saydamlığı sağladık. Bilgi edinme hakkı sağladık. Bugün her bir vatandaşımız bunu talep etmektedir. 1990'lı yıllarda devlet sırrı denilerek saklanan bilgiler bugün açıklanmaktadır.
ÖZGÜR BİR BASIN İÇİN YASA ÇIKARDIK
Özgür bir basın için Avrupa'nın da takdir ettiği bir yasa çıkardık. Sayıştay kanununu çıkardık. Kamu görevlileri etik kurulu oluşturuldu. İhalelerde kamu ihale kanunu çıkardık. Daha önce kapalı kapılar ardında yapılan ihaleler bugün TV'lerde canlı yayınlanıyor. Kaçakçılık için kaçakçılıkla mücadele kanunu biz çıkardık. Dernekler ve vakıflarla ilgili yasayı biz çıkardık. Bankacılık kanunu çıkardık. Yolsuzlukla mücadele için şahsa verilen cezayı biz çıkardık.
HERKES MAL BİLDİRİMİNDE BULUNACAK VE ŞEFFAF OLACAK
Mal bildiriminde bulunması, rüşvet konusunda yapacağımız değişiklikler. Kamu görevi yürüten kamu sorumluluğu millete emanet taşıyan herkesin mal bildirimi ile ilgili yükümlülüğü olacak. Bu anlamda Meclis'teki grup başkan vekilleri, il başkanları, ilçe başkanları ile buralarda da bazı yanlış uygulamalar olduğu varsayılıyor. Radyo ve Televizyon kuruluşlarının yetkilileri için de mal bildirimi zorunluluğu gelecek. Yargı görevi son derece onurlu büyük bir emanettir bu anlamda aynı TBMM'de görev yapmak büyük onur olduğu gibi hepimizin mal bildirimi konusunda şeffaf olması lazım. Süre 5'yıldan 2'yıla indirilecek ve ara bildirim indirilecek. Bu şeffaflaşma anlamında çok önemli bir düzenleme.
HERKESİN HESAP SORMA HAKKI VAR
Elektronik ortamda sosyal sigortalar kanunu çıkarıldı. Yabancı yatırımcıların önü açıldı. Kamu denetçiliği kurumuyla dünyada sadece demokratik ülkelerde olan bir kurumu vatandaşımızın hizmetine soktuk. Her konuda vatandaşımızın hesap sorma hakkı var.
BİMER KURULDU
Bu yasal düzenlemelere ek olarak e-devlet uygulamaları, vatandaş şikayetlerini izleyen BİMER kuruldu. Her şeyin kamuoyu önünde şeffafça sorgulanabildiği bir düzen hazırladık. Türkiye'de saydamlığın arttırılması stratejisini ortaya koyduk."
YOLSUZLUĞU İHBAR EDEN ÖDÜLLENDİRELECEK
657'ler için yapılan düzenlemeler; İhbarda bulunan kamu görevlilerinin geçici ya da başka görevde yer alabilmesi, 3 aya kadar ücretsiz izin yapması sağlanacak. İhbarda bulunuyor bizim onu güvence altına almamız lazım. İhbarın asılsız çıkmaması koşuluyla onlara ödül verilebilecektir. Haksız isnat olursa bu kişilerle ilgili ciddi müeyyideler uygulanacaktır. ihbar etik bir davranış sergileyen birisi bunun istismar edilmesini engelleyecek şekilde iftira da olabilir bu engellenecek. Yolsuzluğun önünün açılması için yapılan ihbarlarla ilgili de kişiler korunacak.
MİLLETVEKİLLİĞİNİN TANIMI YENİDEN, TEK YASA İLE YAPILACAK
TBMM'de Cemil Çiçek'le de görüştük. Milletvekillerimizin değişik kanunlara dağılmış hak ve yetkileri var. Cumhuriyet tarihinde milletvekili olmak tek bir yasa ile değil onunla ilglii tanımlamalar bütün partilerden gelen talepler doğrultusunda daha önce yapılan çalışmalarda var. Dolayısıyla tek bir kanunda bütün hakları ele alacak bir kanun içine girmeyi planlıyoruz. Milletvekili'nin statü ve tanımlaması bu kanunla yazılacak. Bu düzenlemelerle ilgili olarak TBMM'de grubu bulunan 4 partinin temsilcilerinin katıldığı ve bunların yaptığı çalışmalar kapsamında Meclis Başkanları'na sunulan ortak bir siyasi etik çalışması var. Biz bunu esas alarak milletvekilliğini düzenleyen bu çalışma ile birlikte bu boyutu da bu yasa içinde değerlendirerek TBMM'nin saygınlığına uyğun davranılması ile ilgili ilkeler belirleyeceğiz. Bunu da yine Meclis'imizdeki partilerle istişare ve daha önce yapılan açıklamalar doğrultusunda bu konudaki çalışmaları bu yasama dönemi bitmeden hem milletvekilliğinin ki en büyük onur ve şeref ve en büyük mesuliyettir. Biz ateşten bir gömlek giyiyoruz. Allah hepimize bunun hesabını verebilmeyi nasip etsin. Bu onurlu görevin çerçevesini tanımlayan bir yasa ile birlikte bu çerçevedeki etik ilkeleri kapsayan bir çerçeveyi yasal bir düzenleme içine oturtacağız.