Barzani istifa etti, IKYB geri adım attı! Ve hüsran

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Barzani'nin yaptığı ayrılıkçı referandumdan resmi olarak geri atmasını değerlendiren Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, "Türkiye başta olmak üzere bölge ülkelerinin direnci geri adım attırdı." dedi.

KORAY TAŞDEMİR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Mesut Barzani'nin gerçekleştirdiği ayrılıkçı referandumundan resmi olarak geri adım attı. IKBY, Irak Yüksek Mahkemesi'nin IKBY'nin ayrılmasını engelleyici karar alması durumunda karara saygı duyacaklarını açıkladı. Geçtiğimiz ay Irak Milli Güvenlik Kurulu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumunu gerçekleştirenler hakkında hukuki işlem başlatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, IKBY'deki referandumu gerçekleştiren memurların tespit edildiği ve bunlarla ilgili "hukuki işlem" başlatıldığı belirtilmişti. Ayrılıkçı referandum sonrasında ilk olarak Barzani'nin başkanlıktan istifa etmesi ve ardından IKBY'nin resmi olarak geri adım atmasını, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu Milat'a değerlendirdi. Sofuoğlu, "Bölge ülkeleri, güçlü olduğu ve ittifak kurduğu zaman batı hiçbir zaman istediğini elde edemez, biz Barzani'nin geri adım atacağını yazıp söylemiştik" dedi. Sofuoğlu, daha referandum gerçekleşmezden evvel 'Barzani tıpış tıpış geri adım atacak' şeklindeki öngörüsü ile de haklı çıktı.

Batıdan korkan idarecilerimiz oldu

Sofuoğlu, bazı aydınlarımızın, idarecilerimizi Tanzimat'tan bu yana batının güçlü Türkiye'nin güçsüz olduğu söylemiyle batı karşısında ezik bir psikoloji içerisine soktuklarını belirterek "Hatta 1718 Lale Devri'nden bugüne 300 senedir 'güçsüzüz' diye kafamıza vurdular. Bu hem diğer aydınlarımız ve idareye gelen devlet adamlarımıza bir korku saldı. Bundan dolayı Sultan Abdülhamid ve Sultan Abdülaziz, Adnan Menderes ve Necmettin Erbakan hariç idarecilerimiz batıyla hesaplaşmaya girişmek istemedi. Ben bu söylemle biz batıdan çok güçlüyüz, batı zayıf demek istemiyorum ama bize birilerinin bize anlattıkları kadar da zayıf değiliz. Her istediklerinde kafamıza vuracakları kadar da kartlarımız eksik değil, bizim de batı karşısında yapabileceklerimiz var. Kendi kırmızı çizgilerimizden vazgeçmedikçe batının isteklerine direnebiliriz." dedi.

Batı her zaman fazlasını istedi

Birkaç kişi dışında hiçbir devlet adamı buna direnmediğini sözlerine ekleyen Sofuoğlu, "Batı da bunu biliyor. Bakın 1855'te Belgrat'a özerklik verdiler ve Osmanlı askerlerini oradan çektiler. Bununla batıyı memnun edeceklerini zannettiler ama batı memnun olmadı. 1856'da Islahat Fermanı ilan ettiler, Müslümanlar aleyhine gayrimüslimler lehine çok büyük tavizler verdiler batı yine memnun olmadı. 1839'da Tanzimat Fermanı'nda yine batı lehine büyük tavizler verildi ama yine memnun olmadılar, batı bizim yöneticilerimizi korkutarak her istediğini aldı." ifadelerini kullandı.

Bölge ülkeleri direnirse batı emeline ulaşamaz

Sofuoğlu, geçmişteki batı politikasının aynısını Barzani referandumunda gördüğümüzü hatırlatarak "Medyada ve özellikle sosyal medyada 'bu sadece referandum, bağımsızlık değil' şeklinde Türkiye'nin tepkileri yumuşatılmaya çalıştı ama biz 'Türkiye asla tepkisini yumuşatmamalı.' dedik kaldı ki Sayın Erdoğan da bu kanaatteydi. 'Türkiye bulunduğu yerden santim geri gelmemeli, bu referandumunu asla onaylamamalı. Türkiye kırmızı çizgilerini asla esnetmemeli.' demiştik. Bölge ülkeleri direndiği zaman batılıların bu konuda yapabilecekleri hiçbir şey yoktur. Türkiye, İran ve Irak direndi. Batılılar bölge ülkelerinin direnmeyeceklerini zannetti. Barzani öyle zannetti, bu direnç sonunda yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını gördüler. Bu konunun buralara geleceği belliydi. Daha o zamanlar sosyal medyadan birazda iddialı olarak 'Barzani tıpış tıpış geri adım atacak' demiştim." diye konuştu.