Barzani ateşle oynuyor!

IKBY lideri Barzani'nin referandum ısrarı, Kuzey Irak'ta yeni bir iç savaşın habercisi olarak nitelendirildi. Referanduma Irak Merkezi hükümetinin yanı sıra; AB, ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkeler de karşı çıkıyor. IKBY'nin tek destekçisi ise İsrailu2026

HABER MERKEZİ

KUZEY Irak'ta yeni bir kargaşanın fitili ateşlenmek üzere. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin 25 Eylül'de yapmakta ısrarcı olduğu sözde bağımsızlık referandumu kararı, İsrail dışında bir çok ülkenin tepkisini çekiyor. En başta Türkiye, referandumun bölgede yeni bir iç karışıklığa sebebiyet vereceği gerekçesiyle, IKBY'nin bu kararından vazgeçmesinde ısrarcı davranıyor.

Merkezi hükümet karşı

Barzani'nin referandumda ısrarcı olduklarını söylemesinin ardından Irak Merkezi Hükümeti, karara sert tepki gösterdi. Irak Başbakanı Haydar El-İbadi'nin ""Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumu şiddetle neticelenirse askeri müdahaleye hazırız" açıklaması, Irak'ın kuzeyinde yeni bir iç savaşın habercisi olarak nitelendiriliyor.

Türkiye'den sert çıkış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki referandum tartışmalarına dair, "Bizleri rahatsız eden bir süreç. Irak'ın bölünmesine yönelik bir adım için 'Buyurun devam edin' demeyiz. Bunu kaç kere kendilerine söyledik. Dara girdiğin zaman, kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın ama Irak'ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Böyle şey olmaz" dedi.

Kendi içinde bölünme

IKBY referandumda ısrar ederken, Kuzey Irak siyasi yapılanmasının kendi içinde de fikir birliği olmadığı ortaya çıktı. IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, İslami Toplum Partisi (Komel), İslami Hareket Partisi (Bizotnava), Irak Türkmen Cephesi (ITC) ve Hristiyan Aşuri Demokrat Partisi referandum kararının alındığı oturumu boykot etti.

ABD'den iptal çağrısı

Amerikan yönetimi de IKBY'nin referandum kararına karşı çıktı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "referandumunun iptal edilmesi" çağrısında bulunuldu. Referandum kararının DEAŞ ile mücadeleyi sekteye uğrattığı vurgulanan açıklamada, referandumun iptal edilmesi ve merkezi Bağdat hükümeti ile uyum içinde çalışılması salık verildi.

AB de karşı çıkıyor

IKBY'nin referandum kararına Avrupa Birliği de sıcak bakmıyor. AB'den yapılan açıklamada "AB'nin Irak'ın bütünlüğünden yana olduğu" belirtilerek, "Iraklı tarafların, tek taraflı adımlardan kaçınarak sorunları anayasa esasına göre ve diyalog yoluyla çözmeleri gerektiği" vurgulandı.

İran'dan merkeze destek

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, IKBY'nin bağımsızlık referandumu yapma yönündeki tek taraflı karara tepki göstererek "İran'ın bu konuda sergilediği açık tavrı Irak'ın toprak bütünlüğüyle ulusal birliğinin korunmasını desteklemektir" cümlesini kullandı.

Rusya temkinli bakıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak'ın kuzeyinde yayın yapan Rudaw-tv'ye yaptığı açıklamada, "Bu mesele hakkında son karar verildikten sonra siyasi, jeopolitik, demografik ve ekonomik sonuçları ile alakalı her şeyin göz önünde bulundurulacağını düşünüyoruz. Irak'ın komşularının düşünceleri göz ardı edilmemeli" uyarısında bulundu.

Tek destek İsrail'in

IKBY'ye şu ana kadar tek destek İsrail'den geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Irak'ın parçası durumundaki IKBY'nin bağımsızlığından yana olduklarını söyledi. Netanyahu'nun "Kürtler cesur, Batı taraftarı ve bizim değerlerimizi paylaşan bir millet" sözleri dikkat çekti.