Barış Manço kimdir?

80 ve 90''larda çocukluk yaşayanlar bilir ''''7''den 77''ye'''' yi. Bir dönemin Barış abisiydi o, koca koca bıyıkları uzun saçları ve her parmağında büyük yüzüklerle kazındı hatırımıza. Bir nesli TV başında büyüten devamlı temizlik yapmayı aşılayan Barış Manço. 90''ların nesli kötü şeyler değil hep iyi şeyler öğrendi ondan. Bu haberimizde Barış Mançoyu araştırdık. Barış Manço kimdir? haberimizde okuyalım.

80 ve 90'larda çocukluk yaşayanlar bilir ''7'den 77'ye'' yi. Bir dönemin Barış abisiydi o, koca koca bıyıkları uzun saçları ve her parmağında büyük yüzüklerle kazındı hatırımıza. Bir nesli TV başında büyüten devamlı temizlik yapmayı aşılayan Barış Manço. 90'ların nesli kötü şeyler değil hep iyi şeyler öğrendi ondan. Bu haberimizde Barış Mançoyu araştırdık. Barış Manço kimdir? haberimizde okuyalım.

Doğduğu dönemde ülke ikinci dünya savaşı dönemlerinde olduğu için ailesi ona Mehmet Barış ismini koymuştur. Aileden gelen bir müzik eğitimi ile büyüyen Manço’nun annesi Rikkat Hanım, Türk Sanat Müziği sanatçısı idi ve o dönemde Zeki Mürenin de hocalığını yapmıştır.

Manço, üç yaşına geldiğinde anne ve babası ayrılmış ve Manço babası ile yaşamaya başlamıştır. Babası ile birlikte bir çok yer değiştiren Manço en son da kısa bir süre olarak da Ankara’ da yaşamıştır. Aileden gelen müzik eğitimi ile okul hayatı boyunca hep hobi olarak müzikle uğraşmış ve kendi kendine gitar çalmayı öğrenmiştir. Doğuştan gelen yeteneğini eğitimli bir ailede geliştiren Manço, annesinden de piyano dersleri almıştır.

MÜZİK HAYATINA GİRİŞİ

Müzik hayatına Galatasaray Lisesi’nde adım atan Barış Manço’nun arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ilk grubun adı “Kafadarlar”, ikincisi ise “Harmoniler”di. Daha sonra Şişli Terakki Lisesi’ne geçiş yaptı.

Lise yılları bittiğinde Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963- 1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari eğitimi aldı. Belçika’da “Lemistgrees” adında, Amerikalı, Belçikalı, İtalyan, Kuzey Afrikalı, İngiliz müzisyenlerden oluşan bir grupta yer aldı. “Lemistgrees”le çalışmalarının sürdüğü iki yıl içerisinde Paris Olympia’da konser verdi. 1966 yılında Paris’te iki 45’lik plak çıkardı.

1970 yılında Türkiye’ye döndüğünde Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte “Kaygısızlar” adlı grubu kurdu. Aranjman şarkılara tepki göstererek Anadolu’dan beslenen pop folk tarzında müzik yapmaya başladı. Onuncu plağı “Dağlar Dağlar” ile büyük bir çıkış yaptı, albüm beş ayda 700 bin adet satışa ulaştı. “Dağlar Dağlar” çalışması, sanatçıya Altın Plak Ödülü’nü de kazandırdı. 1971 yılında Moğollar ile çalıştı. Aynı yıl Kurtalan Ekspres’i kurdu.

Barış Manço ve kurtalan expres

1967 yılında da Manço, Fuat Güler ve Mazhar Alanson ile Kaygısızlar adlı grubunu kurdu. 1970 yılında bu grup ile yollarını ayırarak Fransa da isimsiz bir grup kurmuştur. Bu gurup ile uzun bir turneye çıkarak 52 konser vermiştir. Turne sırasında Antalya da verdileri konserden sonra gurubunda çalıştırdığı yabancı uyruklu müzisyen nedeni ile tutuklanmıştır. Ertesi gün mahkemeye çıkarılan Manço Serbest bırakılmış ve sonrasında gurubu ile birlikte Belçika ya dönmelerine neden olmuştur.

1972 yılında Kurtalan ekspres ini kurma çalışmalarına başladı. Kurtalan Ekspres ini kurduktan sonra Gamzedeyim ve Ölüm Allahın emri şarkılarının yer aldığı ilk plağını çıkararak Yedek Subay olarak askere gitti. Askerden döndükten sonra çalışmalarına hız veren sanatçı,

İlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu”ya çekti. 1974 Hey Dergisi tarafından yılın erkek sanatçısı seçildi.1975’te ilk albümü “2023”ü yaptı. 1978'de Lale Manço ile evlendi, Doğukan ve Batıkan adında iki erkek çocuğu oldu. 979 yılında çıktığı Anadolu Turnesinin tüm gelirini sağır ve dilsizler çocukların tedavi ve eğitimine bağışladı.

7'DEN 77'YE

8 Ekim 1988 yılında 7’den 77’ye programı, bir aile çocuk ve eğlence programı olarak hazırlanarak yayına başlamıştır. Çok uzun bir süre yayında kalan program sadece Pazar günleri yayınlanarak toplam 378 programa ulaşarak 6 Aralık 1998 yılında sona ermiştir.

7'den 77'ye

Programın ünlü sloganı ise Adam Olacak çocuktur. 1990 yılında Türk Japon dostluğu etkinlikleri için Japonyaya gitti ve Japonya’daki ilk konserini bu sırada verdi. 5 Şubat 1992 yılında kaybettiği annesi Rikkat Hanım için üzüntülü bir dönem geçirdi. 1992 yılında zirveyi yaşayan pop müzik piyasasından Mega Manço albümü ile nasibini almayı başaran Manço, bu albümü ile büyük ses getirmiştir.

Yaptığı besteler 200 yakındır. Yaptığı bu besteler sayesinde 12 altın ve 1 platin albüm sahibi olmuş, birde kaset ödülü bulunmaktadır. Yaptığı besteleri bir çok dile çevrilerek dilden dile dolaşmıştır.

1980 yılında Altın Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” adlı Bulgar şarkısı ile de altın madalyalar aldı. Yurtdışında birçok TV programına konuk olarak katıldı, birçok ülkede koserler verdi. 1983 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na “Kazma” adlı şarkısıyla katıldı, ancak elendi.

1988 yılının Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye” , 1998 Haziran ayında 370. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekora imza attı. “Ekvatordan Kutuplar’a” isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakın yol kat etti.

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/ kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve lemenkçe olarak yorumlandı. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço’nun 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı ödülleri vardır.

Barış Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde Moda’da vefat etti.