Balyoz kumpasında aktif rol almakla suçlanan Mehmetu2008Baransu tutuklandı. Baransu ifadesinde bavulla taşıdığı belgeler için, "Yolda giderken karşılaştığım bir kişi verdi" dedi.
Balyozda kumpas iddiaları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada Mehmet Baransu tutuklandı. İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Baransu'yu "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme, yok etme ve çalma" suçlamasıyla tutukladı. Tutuklama gerekçesinde delillere göre, Baransu'nun eylemine konu olayın Balyoz darbe planı olarak bilinen plan ve bu plana ilişkin DVD, CD ve belgeler olduğu belirtildi.
118 GİZLİ BELGE ÇALINDI
Bu belgeler ile birlikte Egemen Harekat Planı'nı da Baransu'nun temin ettiği kaydedilen kararda, Egemen Harekat Planı'nın 'çok gizli' gizlilik derecesinde olduğu ifade edildi. Bu plandaki bilgilerin devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu vurgulanan kararda, bu CD'lerdeki 118 adet gizli belgenin de çalındığı belirtildi. Baransu'nun 'bir şekilde ele geçirdiği belgelerin kopyası olsa dahi ilgili mercilere teslim etmek yerine kendisi tarafından imha edildiği ifade edildi. Baransu'nun belgeleri aldığını söylediği ve emekli asker olduğunu bildirdiği kişinin kim olduğu konusunda henüz bir tespitin yapılmadığı belirtilen kararda, bu kişi ile birlikte hareket eden başka kişiler bulunup bulunmadığının da henüz tespit edilemediği vurgulandı. "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan yapılan tutuklama talebi ise reddedildi. Baransu tutuklama istemiyle mahkemede sorgulanmadan önce emniyette 17 sayfalık ifade verdi. İfade sorularında Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilen yazıya yer verildi.
YOLDAN GEÇEN ADAM
Genelkurmay, belgeler arasında 118 adet 'çok gizli' belge olduğunu da belirtti. Belgelerinin orijinallerini imha etmediklerini belirtti. Genelkurmay ayrıca Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf vb isimlerle hazırlanmış belgelerin TSK'ya ait olmadığını bildirdi. Baransu, Balyoz haberlerine konu olan belgeleri de Taraf Gazetesi'ne giderken yolda gördüğü bir kişinin verdiğini anlattı. Baransu, bu kişinin kendisini emekli asker olarak tanıttığını söyledi. Baransu 'Bu belgeleri bir kişiden aldım, uzun zaman oldu tam tarihini hatırlamıyorum' dedi.
SAVCI KÖSTEBEĞİN PEŞİNDE
Savcının belgeleri Mehmet Baransu'ya veren "komutanlık faresinin" peşinde olduğu öğrenildi. 1. Ordu Komutanlığı'nın kozmik odasından çıkarıldığı ortaya çıkan belgeleri Taraf Gazetesi'ne veren "meçhul şüpheli"nin tespit edilmesiyle Balyoz Davası'yla ilgili önemli gelişmelerin yaşanabileceği ifade ediliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen kumpas soruşturmasında Baransu'nun yanı sıra dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, polisler İsa Akyüz, Bekir Peker, Reşat Polat'ı da şüpheliler arasına aldı. O dönem Taraf gazetesinde çalışan isimler de dosyaya girdi.
BARANSU METRİS CEZAEVİNE KONDU
Baransu, tutuklama kararının ardından, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndan sivil bir polis otosuyla Metris Cezaevi'ne getirildi. Baransu'yu getiren araç, saat 18.45 sıralarında cezaevine giriş yaptı.