Bosna Hersek'te yaşayan Müslümanlar, 'onbir ayın sultanı'nı karşılamaya hazırlanıyor. Saraybosna'da, restoranlar iftar menüleri hazırlarken, cami bahçeleri temizlenip süsleniyor.
Bosna Hersek'te yaşayan Müslümanlar, "onbir ayın sultanı" ramazanı karşılamaya hazırlanıyor.
Osmanlı'nın yaklaşık 500 yıllık hakimiyeti süresince yaptırdığı cami, medrese, köprü ve hamam gibi mimari örneklerin yanında, o dönemden kalma gelenekler de aradan geçen yüzyıla rağmen halen varlığını sürdürüyor.
Her şehrinde, kasabasında Osmanlı'dan kalma izler barındıran Bosna Hersek'te yaşayan Müslümanlar, Osmanlı'dan kalma adetleri de yaşatmaya devam ediyor.
Ramazan ayının başlamasından hemen önce, başkent Saraybosna'daki camiler ve camilerin bahçeleri mübarek ay için temizlenip süslenirken, tarihi camilerde ilk teravih için hazırlıklar tamamlandı.
Kentteki bir çok sivil toplum kuruluşu da şimdiden iftar davetlerini duyurmaya başladı. Kentteki restoranların bazıları da iftar için gelecek konuklara özel iftar menüleri hazırladı.
Tarihi Başçarşı'daki birçok restoran, müşterilerini, bu yıl da Saraybosna ile özdeşleşen iftar menüsüyle ağırlayacak. ''Topa'' adı verilen farklı türden peynirlerin eritilmesiyle hazırlanan bir ön yemekle başlayan geleneksel iftar menüsü, ardından ''Begova'' çorbası ile devam ediyor. Ana yemekte ise Türk mutfağının örneklerinden etli dolma, sarma, kuru fasülye gibi leziz yemekler bulunacak.
Ramazan ile dayanışma ve yardımlaşma ruhu da artıyor
Ramazan ayının gelmesi nedeniyle yoksullar için aşevleri hazırlıklarını tamamladı. Ülkede yoksulların, evsizlerin ve yolda kalanların doyurulduğu ''milli mutfaklar'' da bu ay daha yoğun çalışacak.
Saraybosna'daki Stari Grad Milli Mutfağı'nın bu yıl günde 300 yoksul vatandaşa iftar vereceği belirtildi.
Mutfağın işletmecisi Zilha Şeto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllara oranla bu yıl çok daha fazla yardım aldıklarını ve maddi durumu iyi olan insanların çok daha duyarlı davrandıklarını söyledi.
Şeto, ''20 yıldır bu mutfakta çalışıyorum. Bu yıl ilk kez bu kadar çok yardım aldık. Her yaştan insanlarımız, duyarlı davranarak mutfağımıza bağışta bulundu'' diye konuştu.
Şeto, ülkede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Ramazan ayının insanların içindeki iyilik duygusunu günyüzüne çıkardığını ve insanları olumlu yönde etkilediğini söyledi.
Öte yandan, Bayrampaşa Belediyesi'nin geleneksel olarak düzenlediği "Bereket Konvoyu" da bu yıl 10 Temmuz'da Srebrenitsa'da, 11 Temmuz'da Gradaçats'da, 12 Temmuz'da Saraybosna'da ve 13 Temmuz'da Mostar'da halka iftar verecek.
Bu arada, Ramazan dolayısıyla Saraybosna çarşı ve pazarları da hareketlilik kazandı. Ramazan sofralarını zengin tutmak isteyen Saraybosnalı hanımların sebze-meyve ve diğer gıda fiyatlarındaki pahalılıktan şikayetçi oldukları gözlendi.