MİLAT / ANKARA
Arnavutluk ve Balkanlarda ilk olma özelliği taşıyan Arnavutluk'u orman zararlıları ile biyolojik mücadele alanında bölgede merkez haline getirilmesi hedeflenen ayrıca Arnavut uzmanların yanı sıra bölgedeki diğer ülkelerin uzmanlarına da uygulamalı eğitim verilen "Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı" Arnavutluk'ta kuruldu.
Türk uzmanlar inceleme yaptıOrman zararlılarına karşı çevre dostu olan ve kimyasal mücadeleden daha etkili sonuçlar sağlayan çalışmalardan elde edilen tecrübeleri Arnavutluk'a aktarmak maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü uzmanları, Arnavutluk'un çeşitli bölgelerinde karaçam, meşe alanları ve göknar ağaçlarına zararlı böcekler tarafından verilen tahribatlarla ilgili yerinde incelemelerde bulundu.
Yapılan incelemeler sonrasında gerçekleştirilen proje kapsamında, Tiran Üniversitesi Orman Fakültesi'nin kampüsü içerisinde "Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı" kuruldu.
Ekolojik dengeye zarar verilmeyecekOGM uzmanları, laboratuvarın kurulmasının ardından, burada çoğaltılması öngörülen Calosoma Sycophanta ile Thanasimus Formicarius adlı faydalı yırtıcı böceklerinin yakalanması için biyoteknik yöntem olarak nitelendirilen feromon tuzağı uygulamasını Arnavutluk'un güney bölgesindeki ormanlarda gerçekleştirdi.
Biyoteknik yöntem ile yakalanan faydalı böceklerin kurulan laboratuvarda çoğaltılmasının ardından, 2013 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında zararlı böceklerin yoğun olduğu ormanlık alanlara bırakılacak. Böylece, orman zararlıları ile ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde mücadele edilecek.
Arnavut uzmanlara eğitim verildiAyrıca, proje kapsamında kurulan laboratuvarda çalışacak Tiran Ziraat Üniversitesi Orman Bilimler Fakültesi'nde görevli öğretim üyesi ve uzmanlar için Türkiye'de İzmir Orman Bölge Müdürlüğü biyolojik mücadele laboratuvarları ve arazide 2013 yılının Mart ayı içerisinde bir eğitim programı da gerçekleştirildi.
Zararlı böcekler yangınlardan 5 kat daha zararlıOrman yangınlarından 5 kat daha fazla tahribat oluşturan zararlı böceklerden dolayı yıllık ortalama 300-400 bin m3 ağaç kuruyor, bu rakam böcek populasyonunun yoğun olduğu durumlarda 1 milyon m3 ün üzerine çıkıyor. Bu sebeple yararlı böcekler laboratuvar ortamında çoğaltılıyor ve ayrıca karışık meşçereler kurmak suretiyle de ormanların zararlı böceklere karşı dayanıklı hale getirilmesi sağlanıyor.