Balina karaya çıktı, derinler gizli kahramanlara kalacak

İsmailzelvi / izelvi@yahoo.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güney Amerika'ya giderken, "Fidan'ın istifasına olumlu bakmıyorum" açıklamasının ardından Hakan Fidan, ismi etrafında bir yığın spekülasyon üretildi.

Hakan Fidan, Astsubay olarak orduda mecburi hizmetini tamamladıktan sonra, akademik kariyerine hız verdi. Basamakları hızlıca çıktı. 17 Nisan 2009'da MİT Müsteşar yardımcılığına, 25 Mayıs 2010'da ise müsteşarlığa atandı. Abdullah Gül'e yakınlığı ile biliniyordu. Daha sonra Başbakan Erdoğan'ın sır küpü oldu.

Kurum dışından gelen bu eski askerin önemli reformlara imza atması, belirli bir dirençle karşılanmadı değil. Ancak siyasi irade her zaman arkasında durdu. Oslo Süreci'nin sızdırılması, Uludere'de MİT sorumluluğu gibi pek çok konuda Erdoğan Fidan'ı korudu. Fidan'ın Gül'den duygusal bağının kopmasına sebep olan olay ise, Başbakan Erdoğan'ın hastanede iken savcılar tarafından ifadeye çağrılması oldu. Gül'ün Fidan'a ifade ver demesi, daha sonra ulaşılan Başbakan Erdoğan'ın kesinlikle gitmeyeceksin demesinin ardından, operasyonun kendisine ve hükümete yönelik olduğunun ortaya çıkması. Fidan'ın Erdoğan'a biraz daha yaklaştırdı.

17-25 Aralık operasyonu ise kurumda "Balina" olarak isimlendirilen Fidan için dönüm noktası idi. 17 Aralık operasyonundan Başbakan haberdar olmamıştı. MİT bu bilgiyi başbakana iletmemişti. Erdoğan ile Fidan arasında soğuk rüzgarlar estiren bu olayı ise, sıradan bir memur aydınlattı. Bu memur, hükümete yapılan darbeyi de, Fidanı da, Erdoğan'ı da paralel darbecilerin elinden kurtardı.

Özetle, 17 Aralık'ta ilk darbe indirilen hükümet 25 Aralık'a hazırlıklı yakalandı. Gerekli tedbirleri aldı. Olayın arkasındaki bit yeniği neydi. Fidan'ın özel kalem müdürlüğünü de yapan, paralelin mit içindeki elemanı, 17 Aralık dosyasını sümen altı etmiş, Erdoğan'a ulaştırmamıştı. Gaziantep'ten ve İstanbul'dan Mit elemanları 17 Aralık operasyonunu hiyararşi içinde en üst makama kadar bildirmişler. Ancak Fidan'ın Özel kalemi olan ve Fidan'dan sonra Başbakan'a direk ulaşabilen bu eleman. Her nedense bilgileri sümen altı etmiş. Olayın ortaya çıkmasından sonra, tekme tokat kurumdan kovulmuştu. Kovulurken de "Beni buraya 'Hocam' getirdi ancak o alabilir. Siz de kim oluyorsunuz" diyecek kadar küstahlaşmıştı. Nihayet konu aydınlanmış, MİT'in en üst noktasında bulunan paralelin elemanına görevden el çektirilmişti.

Fidan'ın istifasının ardından MİT Müsteşarı kim olacak diye soranlara, söyleyelim, dışardan bir adam beklemeyin, bir süre vekaleten götürülecek olan MİT müsteşarlığına bu sıradan memur atanırsa hiç şaşırmayınu2026.