Bir çok kişini sevmediği baklanın faydalarını duyunca dolabınızdan eksik etmeyeceksiniz. Hazır mevsimi gelmişken sizler için baklanın faydalarını araştırdık. Baklanın faydaları nelerdir? Baklanın yararları nelerdir? Bakla hangi hastalıklara iyi gelir? Bu yazımızda bakla hakkında her şeyi bulabilirsiniz. İşte baklanın faydaları...
Baklanın faydaları nelerdir?
Baklanın faydalarını hiç merak ettiniz mi? Çoğu kişinin sevmediği ve pişerken ki kokusundan rahatsız olduğu baklanın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Kilo aldırmayan yemekler listesinde birinci sırada olan baklanın faydalarını sizler için açıklıyoruz. Hazır mevsimi de geliyorken, baklanın faydalarını öğrenmeniz sizler için oldukça faydalı olacaktır. İşte baklanın faydaları…
Baklanın faydaları, bahar mevsimin kendini göstermeye başlamasıyla beraber en çok merak edilen sorular arasında yer almaya başladı. Çoğu kişinin kokusundan dolayı sevmediği baklanın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Baklanın faydaları nedir diye marek ediyorsanız işte sizler için araştırıp bir araya getirdiğimiz baklanın faydaları…
Baklanın ne kadar yararlı olduğunu hiç merak etmiş miydiniz? Kilo alımı konusunda baklayı kesinlikle endişelenmeden tüketebileceğinizi biliyor muydunuz? Bir ana protein kaynağı olan baklayı artık sofralarınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. İçerisinde doymuş yağ içermeyen ve zengin lif kaynağı olan baklanın faydalarını sizler için açıklıyoruz.
Kalp dostu
1 fincan bakla içerisine 36 gram çözünür lif barındırır. Yapılan çalışmalar, çözünebilir lif yüklü gıdaların alınmasının, kolesterol seviyelerini ve ayrıca kan şekerinin kontrol altına almasına yardımcı olacağını düşündürmektedir baklanın içerisindeki lifler aynı zamanda, düşük yoğunluklu lipoprotein veya kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Kolesterolü düşürür
Baklanın 1 fincan porsiyonundan yaklaşık 40 gram protein alırsınız. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'ne göre, yüksek protein ve yüksek lif bakımından zengin zengin beslenen insanlarda, yüksek karbonhidratlı ve az yağlı bir diyete sahip olanlardan daha iyi sonuçlar görülebileceğini açıklamışlardır. Bakla tüketenlerin kolesterol seviyelerinde bir düşüş olurken toplam yağ kaybı da daha yüksek olmaktadır.
Vitamin ve mineral deposu
Bakla içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bakla içerisinde magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiyamin içerir. B1 vitamini, merkezi sinir sisteminizin normal işleyişi için gerekli olsa da, bağışıklığımızı güçlendirmek, kan akışınızı ve kemikleri dengeli ve sağlıklı bir şekilde korumak için bakırda çok önemlidir.
Bağışıklığı güçlendirir
Bakla çok iyi bir manganez ve folat kaynağıdır. Protein ve karbonhidrat insan metabolizmasında çok fazla önemli olsa da folatta kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin sentezi için oldukça önemlidir.
Depresyonla mücadele eder
Yapılan araştırmalarda içerisinde amino asit, dopamin barındıran bakla, ruh halini iyileştirmede harikalar yaratabilir. Böylece depresif hallerinizin hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Hamile kadınlar için bir nimet
Hamile kadınlar demir ve kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bakla, bir kadının hamilelik ve emzirme döneminde kullanabileceği ideal bir besindir. Bakla demirin % 14'ünü karşılarken, yeterli miktarda kalsiyum minerealini de arttırdığı bilinmektedir. Baklanın içerisinde yer alan lif miktarı aynı zamanda hamilelik döneminde meydana gelen kabızlığı da gidermeye yardımcı olur.
Parkinson Hastalığı Tedavisi
Baklalar, iyi bir levodopa kaynağıdır. Levodopa, Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlarda bulabileceğiniz kimyasaldır. Baklanın Parkinson hastalığı üzerinde yapılan çalışmalara göre, baklanın Parkinson ilaçlarından daha etkili olduğu ve semptomları daha iyi bir şekilde azalttığı gözlemlenmiştir.
C vitamini kaynağı
Baklalar iyi bir C vitamini kaynağıdır . C vitamini de hepinizin bildiği gibi, çok güçlü bir antioksidandır. C vitaminin antioksidan yapısı vücudunuzdaki serbest radikalleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Baklanın içerisinde yer alan yüksek miktardaki C vitamini yüzdeki kırışıklıkları çeşitli kanser türlerini engellemeye yardımcı olmaktadır. Ham baklanın 100 gramında 1.4 mg C vitamini vardır. Bu da günlük C vitamini ihtiyacı için oldukça önemlidir
Kötü kolesterolü düşürür
Bakla kötü huylu kolesterolü düşürür, ancak bunu nasıl yaptığına bakacak olursak yöntemi biraz ilginç. Şöyle ki; bakla tüketildikten sonra kalın bağırsakta hazmedilmeden önce bir süre kalır. Bu süre içinde kalın bağırsakta hali hazırda bulunan bazı bakteriler bakla ile beslenir ve bu sırada oluşan kimyasal maddeler, karaciğere kötü huylu kolesterolü düşürmesi için bir işaret gönderir. Böylece kolesterol seviyesi normal sınırlara doğru çekilmeye başlar.
Aynı zamanda iyi huylu kolesterolün korunmasını sağlayan bu sinyaller sırasında açığa çıkan antioksidanlar, kanser riskine karşı savaşır. Yüksek kolesterol ve beslenme ile ilgili yapılan bir çalışma, bakla, nohut ve fasulye gibi besinlerin kolesterolü % 19 oranında düşürdüğünü kanıtlamıştır. Bu yüzden, haftada birkaç kez bir bardak kuru bakla tüketmek, kötü huylu kolesterolü düşürmenize yardımcı olur.
Kan şekerini düzenler
Bakla kötü huylu kolesterolü düşürürken, kan şekerinin de sağlıklı sınırlar içerisinde tutulmasına yardımcı olur. Eğer diyabet hastasıysanız ya da yaptırdığınız kan testlerinde şeker seviyesi üst sınıra yakın bir yerlerdeyse bakla tüketerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.
Sindirim sistemini harekete geçirir
Bakla içerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde sindirim sistemini harekete geçirir. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız, hazmı kolaylaştıran bakla yeni favori sebzeniz olmaya aday. Sindirim sistemi için yararlı olan bakla lifleri, hemoroid ya da kolon kanseri gibi başka kalın bağırsak hastalıklarına karşı da etkili faydalar sağlar.
Böbrekleri rahatlatır
İdrar yollarını temizleyen bakla böbrek fonksiyonlarını düzenleyerek vücudun filtresi olarak çalışan böbrekleri rahatlatır. Bakla böbrek kumlarının dökülmesinde ve taşların düşürülmesinde yardımcı etkili bir besindir. Hem kuru baklanın tüketilmesi hem de çiçeklerinin demlenerek içilmesi böbrek ağrılarına iyi gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan kırgınlık, soğuk algınlığı ya da grip genellikle bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesinden kaynaklanır. Böyle zamanlarda beslenmeye ekstra özen göstererek vücudumuzu güçlendirmemiz gerekir. İşte bakla, bağışıklık sistemini güçlendiren, doktorların tüketilmesini önerdiği besinlerden biridir. Baklanın içerdiği vitamin ve mineraller zayıf düşen bünyenin kuvvetlendirilmesini sağlar. Ayrıca baklanın balgam ve idrar söktürücü özelliği alınan ilaçların yanı sıra hastalığın da kısa bir süre içinde vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Öksürüğe iyi gelir
Bakla tanelerinde yüksek miktarda bulunan nişasta ve azot göğüs hastalıklarına iyi gelir. Özellikle öksürük sorununuz varsa mutlaka bakla tüketmelisiniz. Baklanın etkili bir balgam söktürücü olduğundan bahsetmiştik, değil mi?
Yeşil soğanın faydaları nelerdir?