Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin 'Alo 181' hatlı telefona ihbar edilmesini istedi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine neden olabilecek faaliyetler kontrol edilerek, toplum ve çevre sağlığının olumsuz etkilenmemesi için tedbirler alındı.
Bakanlık, oluşturulacak komisyon üyeleri ve ekiplerle, bayram boyunca satış ve kesim yerlerini denetleyecek.
Kurban kesimi, belediyece gerekli alt ve üst yapının tesis edildiği veya ettirildiği yerlerde yapılacak. Kurban atık ve artıkları, belediyelerce toplanacak.
Belediyelerin gösterdiği yerler dışında yasak
Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde, bu tür faaliyetlerde bulunulmayacak. Buna uymayanlara 169 lira para cezası uygulanacak.
Atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 51 lira, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren işletmelere ise 42 bin 232 lira idari para cezası verilecek.
Öte yandan Bakanlık, vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını, kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin "Alo 181" hatlı telefona ihbar edilmesini istedi.
Kurban kesim yerlerinin özellikleri
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin kurbanlık satış ve kesim yerlerinde alması gereken çevre kirliliğini önleyici tedbirler ise şöyle:
"Belediyeler, kurban alanlarında, su, elektrik, kanalizasyon veya fosseptik çukuru gibi altyapıları hazırlamalı, kurban kesim yerlerinin dezenfekte edilebilir, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilmesi sağlanmalı, kesim yerlerinde tazyikli suyla yıkanma imkanı bulunmalı, yıkama suları kanalizasyona veya fosseptiğe akacak şekilde yapılmalı ve kesinlikle çevreye verilmemeli, ayrıca bu yerlerde, yeterli sayıda veteriner hekim, ehliyetli kasap, yardımcı personel vb. bulundurulmalı."
Kaynak: AA