Haber: Yunus Akseki
Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Ev sahibi kira bedelini altın olarak belirledi" haberine ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık, kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğunu vurguladı. Açıklamada, 2018'de yapılan değişiklikle Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar çerçevesinde, Türkiye’deki yerleşik kişilerin, Bakanlık tarafından belirlenen durumlar dışında, menkul ve gayrimenkul alım satımı, taşıt ve finansal kiralama dahil tüm kira ve leasing sözleşmelerinin döviz veya dövize endeksli olarak belirlenemeyeceği hatırlatıldı.
Altın cinsinden ödemeler mevzuata aykırıBahsi geçen karara ilişkin 2008-32/34 sayılı Tebliğ ile de döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelere ilişkin uygulama esasları ve istisnaların düzenlendiğine dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dahil gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacakları hüküm altına alınmıştır. Öte yandan, bahsi geçen tebliğde uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere ve/veya emtiaya endekslenen ve/veya dolaylı olarak dövize endekslenen sözleşmelerin de 32 sayılı Karar'ın 4'üncü maddesinin (g) bendi uygulaması kapsamında dövize endeksli sözleşme olarak değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır. Sosyal medyada yer alan haberlerde belirtilen kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi anılan mevzuata aykırılık oluşturmaktadır. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için zikredilen mevzuat hükümlerine aykırı işlem tesis edilmemesi önem arz etmektedir."